ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 24 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

CUMHURİYET'İN 100. YILI dosya haberleri:

- Cumhuriyet'in 100. yılında hızlı tren ağlarıyla örülüyor (Mustafa Çalkaya/Ankara)

- Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet'in 100. yılına armağanları: TCG İstanbul (Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Cumhuriyet ile yaşıt Mükremin dede ve Gülbahar nine Atatürk'ü özlemle yad ediyor (Ergün Haktanıyan-Murat Asil/Kayseri-Yozgat) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Samsunlu ve Tokatlı asırlık çınarlar AA objektifinde (Mehmet Fatih Kürkçü-Ekber Türkoğlu/Samsun-Tokat) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Tarihi yarımadanın asırlık çınarı: "Sultanahmet Köftecisi" (Furkan Gençoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Cumhuriyet döneminde güreşe adanmış hayat: Yaşar Doğu (Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Grafikli)

- Türk sporunun "engel tanımayan" şampiyonu Gizem Girişmen (Hüseyin Burak Demirer/Ankara)

- Cimnastikte Türkiye'nin olimpiyat madalyalı tek sporcusu Ferhat Arıcan (Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Uzaydan Türkiye'ye Cumhuriyet Bayramı hediyesi

- Rus kozmonot Oleg Artemyev, geçen yıl Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürdüğü Türk bayrağını Cumhuriyet'in 100'üncü yılı dolayısıyla Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezine hediye etti

- GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu:

- "Bayrağımız dünyanın etrafında yaklaşık 125 milyon kilometre mesafe katettikten sonra getirildi ve GUHEM'de sergilenmeye başlanıyor"

- "Uzay Teknolojileri Sergimizde her gün 1000'den fazla ziyaretçimizle uzaydan gelen şanlı bayrağımızı buluşturacak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz"

(Zeynep Duyar/Ankara) (Fotoğraflı)


3- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu Katar temaslarını AA'ya değerlendirdi:

- "Muhatap olduğumuz doğrudan yatırımcılar yapısal reformlar gündemini çok önemsiyorlar"

- "Önümüzdeki dönemde bu yakın ilginin doğrudan yatırımlara dönüştüğünü göreceğiz"

- "Özellikle tedarik zincirlerindeki şekillenme bizim için yatırım fırsatı oluşturuyor. Sürdürülebilirlikle ilgili tartışmalarda Türkiye’nin çok büyük avantajı var. Biz bu yarışa çok erken hazırlanmış bir ülkeyiz"

(Pınar Aydınlı Yadikar/Doha) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Elektrikli araç sahipleriyle site yönetimleri arasında şarj gerilimi yaşanıyor

- Ülkedeki elektrikli araçların sayısı her geçen gün artarken, pek çok apartman ve sitede, araçlarını uygun altyapı olmadan şarj etmek isteyen vatandaşlarla site yönetimleri karşı karşıya geliyor

- Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır: "Hiçbir kat maliki, kendi aracını şarj edebilmesi için şarj ünitesi montajı yaptıramaz. Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kendi otopark alanınıza elektrikli aracınız için şarj istasyonu kurmak isterseniz, kat maliklerinin 5'te 4'ünün yazılı rızasını almanız gerekiyor"

- "Ortak alan elektriğinin izinsiz kullanılması halinde ise komşular ve yönetim birlikte görsellerin de yer aldığı tutanak tutarak, savcılığa suç duyurusunda bulunmalı"

(Deniz Çiçek/Ankara)


5- Yabancı ekonomistler, TCMB'nin faiz artırımlarına devam etmesini bekliyor

- Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal: "TCMB, politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 38'e, 2024'ün 1. çeyreğinde de yüzde 40'a çıkarabilir"

- Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller: "Finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkilerinin ekonomide 2024 ortalarına kadar hissedilmesi beklenmiyor"

- Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska: "TCMB, faiz artırım döngüsüne devam edecek"

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


6- ABD'de artan bütçe açığı endişelere neden oluyor

- Ülkede 2023 mali yılında 1,7 trilyon dolara yükselen bütçe açığı, hükümetin gelirleri ile giderleri arasındaki uçurumun derinleştiğini gösterirken, hükümetin harcamalarına ilişkin tartışmaları şiddetlendirmesi bekleniyor

- American Enterprise Institute Kıdemli Uzmanı Desmond Lachman: "Bu yıl bütçe açığının artmasının ana nedenleri, özellikle geçen yıl borsadaki düşüş nedeniyle elde edilen sermaye kazançlarıyla vergi tahsilatlarının azalması, artan faiz ödemeleri ve yüksek enflasyon nedeniyle artan sosyal güvenlik ödemeleri oldu"

(Dilara Zengin/Washington)


7- Kanseri kendi kök hücresinden yapılan nakille ikinci kez yendi

- Doğuştan yüzde 60 zihinsel engelli 40 yaşındaki Erdem Sarıtarla, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi'nde yapılan "otolog" kök hücre nakliyle 5 yıl sonra tekrarlayan lenf kanserinden kurtuldu

- Hematoloji Eğitim Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mesut Ayer: "Otolog nakiller kişinin kendi kök hücresiyle yapılıyor. Kök hücreyi toplamak için önce bir tedavi veriyoruz. Bu tedavide yeterli zaman geçtikten sonra hastanın kök hücresini toplamaya başlıyoruz. Hedeflediğimiz değere ulaşana kadar kök hücreleri toplayıp donduruyoruz"

(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- "META-TIP" projesi tıp eğitimini metaverseye taşıyacak, kadavra ithalatı azalacak

- İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi Hüseyin Durmuş: "Fakülteler kadavra ithalatına girdikleri zaman 14 bin 500 ile 16 bin dolar arasında ücret ödemek zorunda kalıyor. Projeyle kadavra ithalatını azaltıp ülkemizin döviz girdisi ile çıktısı arasındaki farkı azaltarak bu ekonomik sürece de katkı sağlamak istiyoruz"

- Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi stajyer doktor Mustafa Şanverdi: "Organları alıp 3 boyutlu tarayıcılarla tarayıp o formatta metaverse dünyasında Sanal Anatomi Eğitimi diye bir sınıf altında hastane kurmayı planlıyoruz"

(Abdulkadir Günyol/İstanbul) (Görüntülü)


9- Sporda yapay zeka uygulamaları ile sensör teknolojileri desteklenecek

- TÜBİTAK'ın Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği "BİGG SPOR Ödülleri Programı" kapsamında en fazla 5 firmaya toplam 4,5 milyon lira para ödülü ve belge verilecek

- Program için ithal spor malzemelerinin yerlileştirilmesini sağlayacak, spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamalarını geliştirecek, bireysel ve takım takip analiz sistemlerini üretecek firmalar da başvuruda bulunabilecek

(Zeynep Duyar/Ankara)


10- Toprak kökenli patojenlerin artışında iklim değişikliğinin rolü araştırılıyor

- Toprak Kökenli Patojenler AR-GE Merkezi, tarım ürünleri ve bitkilerde çeşitli hastalıklara neden olan patojenlerdeki artışın nedenlerini ve çözüm yollarını saptamak amacıyla faaliyetlerine başladı

- Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayşe Özdem: "İklim değişikliği kaynaklı meydana gelen düzensiz yağışlar ve kuraklık, toprak kökenli patojenlerin popülasyonlarında, dağılımlarında ve hastalık şiddetlerinde artışa neden oluyor. Bu nedenle biz bu merkezde, iklim değişikliğine bağlı olarak tespit ettiğimiz etmenlerin davranışlarını, popülasyon artışlarını veya önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir göstereceklerini ortaya koyma amaçlı çalışmalar yürütüyoruz"

(Biriz Özbakır/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

24 Ekim 2023 özel haber gündemi