ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 24 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- TBMM heyeti, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanındaki sunumu için Lahey'e gidecek

- TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel:

- "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alınacağı danışma görüşüne ilişkin duruşmalar kapsamında ülkemiz adına Dışişleri Bakanlığımızın 26 Şubat'ta Uluslararası Adalet Divanında yapacağı sunumu Meclis heyeti olarak takip edeceğiz"

(Kemal Karadağ/TBMM)


2- Antarktika'dan getirilen bakteriler kimya sektöründe ticarileştirilecek

- Yıldız Teknik Üniversitesinin "KUTUP 1001" kapsamında desteklenen projesiyle Antarktika'daki yeni bakteri türlerinin soğuk-aktif lipaz üretimi sağlanacak, çevreye duyarlı, enerji tasarrufu sağlayan yüksek katma değerli "biyoteknolojik" bir ürün elde edilecek

- Proje Yöneticisi Doç. Dr. Hilal Ay:

- "Söz konusu enzimler, deterjan, gıda, tarım, ilaç ve çevre gibi çeşitli sektörler için büyük bir ticari potansiyele sahip. Soğuk-aktif enzimlerle gıda işleme, kimya sentezi, biyoyakıt üretimi ve deterjan üretimine yüksek katkı sağlanabilecek"

(Zeynep Duyar/Ankara)


3- Gazi Teknopark bu yıl 30 milyon dolar ihracat geliri hedefliyor

- Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Elif Başak Teksin:

- "Bilişim kümemizdeki firmalarla Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde, Dubai'ye gelecek ay sektörel ticaret heyeti göndermeyi planlıyoruz"

- "İslamabad'da yer alan Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı'nda yer alan firmalarla Gazi Teknopark firmaları arasında yapılan eşleşmeleri en kısa sürede B2B'lere dönüştürmek için de görüşüyoruz"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


4- Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak büyüme verisine odaklandı

- Para piyasalarında, Fed'in martta faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken Bankanın mayısta faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 25'e, haziranda başlama ihtimali yüzde 67'ye geriledi

- Yarı iletken çipler ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren teknoloji şirketleri, Nvidia önderliğinde piyasaların yönü üzerinde etkili oldu

- AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın geçen yılın 4. çeyreğinde yüzde 3,97 arttığını tahmin etti

(Serhat Tutak/İstanbul)


5- Türkiye'deki Ukraynalılar evlerine dönmenin hayalini kuruyor

- Savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen Olha Shistirikova:

- "En büyük üzüntüm eşimi ve babamı savaşın ortasında bırakmak zorunda kalmak oldu. Savaşın başladığı süreçte zaten hasta olan annem yaşadığı acıya daha fazla katlanamadı ve hayatını kaybetti. Annemin dışında çok yakın dostlarımı da kaybettim. Geride bıraktığım akrabalarımla ancak telefonla görüşebiliyorum"

- İÜ Edebiyat Fakültesi Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim görevlisi İryna Kuşnir:

- "Türkiye çok güzel bir ülke ve bizi çok güzel karşıladı ancak her Ukraynalı gibi ben de evime dönmek istiyorum. Siz bize kapılarınızı açtınız ve bizi çok hoş karşıladınız. Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum"

(Fatih Ulaş-Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Marmara Denizi'nde denizanası artışı balıkçılığı tehdit ediyor

- İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak:

- "Marmara Denizi'nde aşırı denizanası artışı balıkçılığı olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde balıkçılık faaliyetleri durma noktasına geliyor. Balıkçı en fazla yüzde 50 oranında avcılığını yapabiliyor"

- İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar:

-"Aşırı artan ve kitlesel ölümle parçalanan denizanaları, balıkçı ağlarının göz açıklıklarını kapatmalarından dolayı da balıkçılık uygulamalarında sorunlar yaşanmasına neden olabilir"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul)(Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Türkiye Maarif Vakfı, Azerbaycan'daki okul ağını genişletecek

- Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün:

- "Yakın gelecekte okulumuzun ikinci şubesini de açarak Maarif Okullarını genişletme stratejimize burada devam edeceğiz. Yeni binamızı eylül ayına hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Burası uluslararası nitelikte olacak"

- "Önümüzdeki yıllarda Karabağ'da yerleşimcilerin sayısı arttıkça orada da okul açma konusunda bazı düşüncelerimiz var"

(Ruslan Rehimov/Bakü) (Fotoğraflı/Görüntülü)


8- Bosna Hersekli 7 yaşındaki Mahir Behlulovic, köyündeki okulda tek başına eğitim görüyor

- Zenica Doboj Kantonu'na bağlı Olovo şehrinde yaşadığı Petrovici köyünün göç vermesi nedeniyle okulun tek öğrencisi olan Behlulovic, öğretmen Samir Kopic'ten ders alıyor

(Vesna Besic/İsmail Özdemir/Olovo) (Fotoğraflı/Görüntülü)


9- Fotoğrafıyla Rusya-Ukrayna Savaşı'nın simgesi olan Olena Kurilo, savaşın ikinci yılında evine döndü:

- "Yaralanmamış olsaydım ülkemi asla terk etmezdim"

(Dilara Karataş/Wolfgang Schwan/Ankara) (Fotoğraflı/Görüntülü)


10- Rusya-Ukrayna Savaşı'nda iki yıl geride kaldı

- Rus ordusunun savaşın başında Ukrayna topraklarındaki hızlı ilerleyişine rağmen ikinci yıl cephenin renklerini değiştirmek kolay olmadı

- Savaşın ikinci yılında taraflar zaman zaman genel taarruza geçse de beklenen sonucu alamadı

(Aliia Raimbekova/Kiev)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

özel haber gündemi