ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türkiye İş Bankası 99 yaşında

- İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran:

- "Ekonomi yönetimi kırılganlıkların farkında, bunları en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Bu süreçte destek olmak ve işleri kolaylaştırmak gerekiyor"

- "Türkiye'de parasal sıkılaşma yeni başladı. Bunun sene sonuna kadar sağlanabileceğini, ocak ayı gibi gelinecek olan seviyelerde enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınmasıyla parasal sıkılaşmanın da artık sonuna gelinebileceğini düşünüyorum"

- "Sektör çok ciddi bir bedel ödüyor. Yeni düzenlemelerin önemli bir bölümü yine bankalara yük getirecektir. Yeni düzenlemeler sırasında tablonun ciddiyetine uygun olarak makroihtiyati tedbirlerden payımıza düşeni de üstlenmiş olacağız"

- "Sağlıksız, tüketime dayalı bir büyüme var. Tüketime dayalı enflasyonla beslenen bir büyüme değil, gerçekten herkesi tatmin eden, sürdürülebilir, sağlıklı bir büyüme olması çok önemli"

- "Bankalarda ticari kredi iştahı artacak"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


2- İstanbul'da ilçe bazlı kentsel dönüşüm çalışmaları farklı aşamalarda sürüyor

- Megakenti ilçe ilçe ele alarak kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmaları yerinde inceleyen AA muhabirleri, riskli yapılar ve yapı stoku hakkında belediye başkanları ile yetkililerden bilgi aldı

- Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm kapsamında binlerce bağımsız birim inşa edilip hak sahiplerine teslim edilirken, kimi ilçelerde projeler başlangıç aşamasında bulunuyor

(Mehmet Yusuf Melikoğlu-Kübra Deniz/İstanbul) (Görüntülü)


3- Rusya, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ticarette alternatif güzergahlar geliştiriyor

- İhracatta hedef pazarlarını Avrupa'dan dünyanın diğer bölgelerine kaydıran Rusya, ürünlerinin sevkiyatı için de alternatif güzergahların geliştirilmesine yönelik çalışmalarına hız verdi

- Rus hükümeti 2030 itibarıyla Kuzey Deniz Yolu üzerinden taşınan kargo hacmini 100 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedeflerken, Kuzey-Güney Koridoru ile St. Petersburg arasındaki kargo taşıma süresinin 10 güne düşürülmesi planlanıyor

(Emre Gürkan Abay/Moskova) (Grafikli)


4- Kırtasiye sektöründen velilere merdiven altı ürün uyarısı

- Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Vecdet Şendil:

- "Tüketiciler ürün alırken mutlaka etiketine bakmalılar, ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı belli yani bir kimliği olan ürünleri tercih etmeliler"

- "Özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar"

(Deniz Çiçek/Ankara)


5- Hollanda'da 2015'ten bu yana yaklaşık 100 kişi polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti

- Durham Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Marijn Nieuwenhuis:

- "Controle Alt Delete (insan hakları örgütü), Mitch Henriquez'in 2015'teki trajik ölümünden bu yana polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden yaklaşık 100 kişi olduğunu belgeledi. Kurbanların yaklaşık üçte biri göçmen kökenliydi"

- "Polislik kurumu, Hollanda'daki yapısal eşitsizliklerin yansımasıdır. Emniyeti, iş gücü piyasası ve eğitim sektörü de dahil olmak üzere diğer kurumlardan farklı kılan, sahip olduğu özel toplumsal roldür"

(Gülçin Kazan Döger/İstanbul)


6- Ağlara takılan plastikleri toplayarak Akdeniz'i temizliyorlar

- Yunanistan'da bir grup genç girişimci, kurdukları sivil toplum örgütü bünyesinde 6 yılda 700 bin kilogram plastiğin Akdeniz'i kirletmesinin önüne geçti

- Enaleia Direktörü Lefteris Arapakis:

- "Balıkçıları ikna etmek zor oldu. İlk zamanlar 'Ne yani, çöp toplayıcısı olmamızı mı istiyorsunuz?' diye tepki gösteriyorlardı ama denizi sevdikleri ve korumak istedikleri için zamanla fikre ısındılar"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı)


7- Japonya'daki nükleer santralde depolanan atık suyun tahliyesi 30 yıldan uzun sürebilir

- Boşaltılan atık sudaki radyonüklitler, akıntılar sonucu dünyanın dört bir yanına taşınabilir

- Japonya'da Mart 2024'e kadar boşaltılması planlanan 31 bin 200 ton atık su, yalnızca 10 tanka eş değer

(Aynur Şeyma Asan-Melike Pala/Ankara) (Grafikli)


8- DOSYA HABER/ASTRONOTLAR - "Dünya'dan uzaya bakmanın aksini tecrübe edenler"

- Uzaydan dünyaya bakabilen astronotların, yeryüzüne ve hayata bakış açıları değişiyor

- Japonya'nın ikinci kadın astronotu Yamazaki Naoko:

- "O sırada uzay aracının pozisyonuna bağlı olarak Dünya'yı başımın üzerinde görüyordum. Çok şaşkındım. Ne kadar yüksekten Dünya'ya bakacağımı düşünmüştüm ama tam tersi oldu, ben aşağıdaydım ve Dünya yukarıdaydı"

(Tuğba Altun-Ali İhsan Çam/Ankara)


9- Dünyanın en iyi motokrosçuları MXGP Türkiye ile ülke tanıtımına büyük katkı sağlayacak

- MXGP Türkiye'ye önde gelen markaların fabrika takımlarının yanı sıra 25'in üzerinde takım, 150'ye yakın sporcu katılacak

- Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar:

- "Dünyanın en çok ilgi çeken yarışlarından MXGP yolculuğunda bu yıl, Türkiye'mizin tanıtımına tek başımıza milyonlarca avroluk katkı yapacağız"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

25 Ağustos 2023 özel haber gündemi