ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 25 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- İstanbul adliyeleri 2023'te Türkiye'nin yargı gündemini belirledi

- İstanbul Adalet Sarayı'nın bu yıl haberlere en çok konu olan davası, kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen dolandırıcılık dosyası oldu

- Anadolu Adalet Sarayı'nda ise Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın tutuklanmasıyla başlayıp sosyal medya fenomenlerinin çoğuna soruşturma açılmasıyla süren "suç gelirlerinin aklanması" dosyası gündemde haftalarca yerini aldı

(Zeynep Yeşildal-Melike Gallenkuş Ayfar-Büşra Alakoyun-Başak Akbulut Yazar/İstanbul)


2- Türkiye Finans Genel Müdürü Akşam, 2024'te daha öngörülebilir bir ekonomik aktivitenin başlamasını bekliyor:

- "Doğru ekonomik önlemlerle daralan, yavaşlayan bir ekonomik büyüme olmasını bekliyoruz. Bu daralma sonucu düşmesi beklenen enflasyon ve oynaklığı azalan kur ile 2024'te daha öngörülebilir bir ekonomik aktivitenin başlamasını bekliyoruz"

- "Maliyetler yükseliyor, sektörün büyüme oranları ve karlılığı azalıyor. Fakat bu önlemler alınmasaydı daha büyük ve uzun süreli bedeller ödememiz söz konusu olacağından bu dönemde fedakarlık yapacağız ve sıkıntılara göğüs gereceğiz. Zor olacak, sıkıntı çekeceğiz ama birlikte daha iyi ve güçlü bir ekonomi için gayret göstereceğiz"

- "KKM'nin 2024 sonunda önemli oranda sona ereceğini, 2025 ve devamında da kullanılmayacağını düşünüyorum"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul)


3- DOSYA HABER/AVRUPA'DA AŞIRI SAĞ - Hollanda'da ırkçı ve İslam karşıtı lider Wilders'ın beklentileri aşan yükselişi

- Hollanda'da 22 Kasım'daki erken genel seçimde ırkçı ve İslam karşıtı Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisinin açık farkla öne çıkması, ülkede şaşkınlık yaratsa da Avrupa ülkelerinde son yıllarda aşırı sağa artan eğilimin son somut göstergesi oldu

- Hollanda'da İslam karşıtı kitap yazarken Müslüman olan eski siyasetçi Joram van Klaveren: "Bu (aşırı sağ) gerçekten Avrupa'ya yayılan bir dalga. Hepsi özünde İslam karşıtıdır"

(Abdullah Aşıran-Behlül Çetinkaya/Rotterdam) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- DOSYA HABER/İSTANBUL'UN ULAŞIM SORUNU - "Ömür törpüsü" trafiğe motosikletler çözüm olabilir

- Motosiklet İleri Sürüş Eğitmeni Zafer Akçay:

- "Trafikte 1 arabanın yerine 4 motosiklet ya da 6 bisiklet yer işgal edebiliyor. Bunları biraz yaygınlaştırmak İstanbul'daki trafik sorununu büyük ölçüde çözecektir"

- "(D-100 kara yolu) Ortası betonla ayrılmış, çok kalabalık bir yoldur. Orada en solda, o betonun yerine 1-1,5 metre genişliğinde bir motosiklet şeridinin açılması bile cezbedici olacaktır"

(Hüseyin Kul/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Japonya Kamu Güvenliği İstihbarat Teşkilatı Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı, PKK'yı ve eylemlerini kınadı

- Yetkili, ülkesinin PKK'nın terör örgütü olarak tanınmasına yönelik politikasını aynı şekilde sürdürdüğünü vurguladı

(Ahmet Furkan Mercan/Tokyo)


6- Eczacıbaşı, 2024'te ciroda 2,2 milyar avroyu aşmayı hedefliyor

- Eczacıbaşı Topluluğu CEO'su Atalay Gümrah:

- "2024 için yatırım bütçemize 500 milyon avro ayırdık. 2024-2028 dönemi için Eczacıbaşı Topluluğu'nun işlerini geliştirmeye, büyütmeye ve iklim değişiminin etkilerini en aza indirmeye yönelik 2 milyar avroyu aşan bir yatırım planımız var. Bu dönemde yatırımlarımızda sağlık ve doğal kaynaklara daha büyük pay ayırdık"

- "Bu yıl yaklaşık 800 milyon avro ihracata ulaşmayı öngörüyoruz. 2024 hedefimiz, 2023'te devreye aldığımız yatırımlar ile ihracat gelirlerimizi yüzde 15 büyütmek"

- "Suudi Arabistan'da seramik sağlık gereçleri ve endüstriyel mineral alanlarında ortaklık ve yatırım planlarımız var. Kazakistan ve Özbekistan'da başta metalik maden sahalarını geliştirmek üzere çeşitli işbirliği ve yatırım fırsatları üzerinde çalışıyoruz. Fas'ta temizlik kağıtlarında mevcut yatırımımızı ilave yatırımlarla ve fırsatlar oluştukça satın almalar ile de Kuzey Afrika'da büyütmeyi, bu bölgeyi Afrika'da daha etkin olmak için bir üs olarak kullanmayı hedefliyoruz"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


7- Asfalt katkısına dönüştürülen atık küllerinin doğayı kirletmesi önleniyor

- İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tacettin Geçkil:

- "Atıklar elektrik üretimi için yakıldığında kalan küller ağır metal gibi zararlı kimyasalları bünyelerinde barındırabiliyor. Bu kimyasallar da atık olarak bırakıldığında ya da vahşi depolama şekliyle bir yere aktarıldığında hem bitkilere hem canlılara hem de yeraltı sularına çok ciddi zarar verebiliyor"

- "Asfaltta kullandığımız atılacak malzeme, dolayısıyla maliyeti yok. Sıfır maliyetli bir malzemeyi çevreye zarar vermeyecek şekilde yol mühendisliğinde faydalı bir ürün olarak kullanmış oluyoruz"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Milli sporcular, 2023 yılında 7 bin 418 madalya kazandı

- Ay-yıldızlı sporcular, bu yıl dünya ve Avrupa şampiyonaları olmak üzere birçok önemli uluslararası organizasyonda 2 bin 453 altın, 2 bin 600 gümüş ve 2 bin 365 bronz madalya elde etti

- En çok madalya kazanan federasyonlar arasında kick boks 1091 madalyayla birinci, tenis 1081 madalyayla ikinci, 567 madalyayla wushu üçüncü sırada yer aldı

(Muhammed Boztepe/Ankara)


9- Türk bilardosunun efsane ismi Semih Saygıner, gelecek nesillerden umutlu:

- "Cumhuriyet'in kendisine ve gelecek nesillere iyi bir miras bıraktığımı düşünüyorum"

- "Başka bir ülkede (Güney Kore) hayat kuruyorsunuz, oradaki rutine ayak uydurmaya çalışıyorsunuz. Hiç kolay değil. Zaman zaman eve dönmek istiyorsunuz, bir özlem oluşuyor"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

25 Aralık 2023 özel haber gündemi