ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 26 Eylül 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türk savunma sanayisi Azerbaycan ordusuna güç kattı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in açılışını yaptığı modernize Nahçıvan Askeri Kompleksi, ASFAT tarafından 7 ay gibi kısa sürede yenilendi

- Nahçıvan Askeri Fabrika Donatım Projesi ile Azerbaycan ordusuna ait kara araçlarının bakım-onarım, yenileştirme ve modernizasyon ihtiyaçları dışa bağımlı olmadan fabrika bünyesinde gerçekleştirilebilir hale getirildi

- Diğer askeri fabrika ve bakım-onarım tesislerinin modernizasyonlarına yönelik ön çalışmalar da Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile koordineli yürütülüyor

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı)


2- Sıfır Atık Projesi ile 6 yılda ekonomiye 96 milyar liralık katkı

- Proje kapsamında bugüne kadar 45,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı, 432 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 108 milyon varil petrolden tasarruf elde edildi

- Sıfır atık yönetim sistemine geçen bina ve yerleşke sayısı yaklaşık 172 bine ulaştı

(Yıldız Nevin Gündoğmuş/Ankara)


3- Promosyon sektöründe 2 milyar dolarlık yeni yatırım bekleniyor

- PROMOTÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yücetürk:

- "(Son bir yılda) Teknolojik promosyon ürünleri alanında 7-8 fabrika kuruldu. (Promosyon sektöründe) 100 milyon dolarlık yatırım var. 2030 yılına kadar 2 milyar doların üzerinde yatırım bekliyoruz"

- "İhracatta bu yıl beklentimiz 5 milyar dolar. Hedefimiz, 2030'a kadar 10 milyar dolara ulaşmak. Bu konuda ciddi mücadele veriyoruz. Bugün Coca-Cola, Nestle, Unilever, P&G gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin Türkiye'den ciddi promosyon ürünü alımı var"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


4- "Yeni Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Projesi"nde ilk beton harcı döküldü

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın:

- "Bulunduğumuz alan sur içinde olması nedeniyle tarihi bir sit alanı vasfında. Gerekli izinlerin alınması, kurul kararlarının çıkması ve sürecin işlemesi belli bir zaman aldı"

- "Sürecin tamamlanmasıyla Cerrahpaşa tüm sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilen, tek parça içinde bir yapıya kavuşmuş olacak"

(Berfin Kıraç/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)​​​​​​​


5- SMA'da tedaviye erken başlamak komplikasyonların etkisini azaltıyor

- Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. İhsan Kafadar:

- "(SMA) Ne kadar erken ilaç tedavisine başlarsak, çocukların normal olabilme şansı o kadar artıyor. Bunun da en önemli ayağı yenidoğan tarama programı"

- Yenidoğan SMA tarama testinde tanı konan Meryem'in annesi Fatma Bardak:

- "İlk önce korkarak geldik. 'Normal çocuklar gibi olabilecek mi?' diye çok düşünüyordum. Şimdi iyi Allah'a şükürler olsun. Çok kişiye umut oluyor. Onu görenler SMA'lı bir bebeğe benzetmiyorlar"

(Elif Küçük/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)​​​​​​​


6- İsrail'in insan hakları ihlalleri uluslararası aktörlerin politikalarıyla meşrulaştırılıyor

- İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Hacı Mehmet Boyraz:

- "Bölgesel aktörlerin kendi aralarında mutabakata varamamaları, söylem ve eylem itibarıyla birlikte hareket edememeleri, İsrail'in hak ihlallerini artırarak devam ettirmesine neden oluyor"

- "Bölgesel aktörler, Filistin meselesinin çözümü için birlikte hareket etseler çok rahatlıkla bu sorun çözüme kavuşturulur, barış sağlanabilir"

(Enes Taha Ersen/İstanbul)


7- İklim kriziyle birleşen El Nino doğal afetlerin sayısını ve etkisini artırıyor

- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tatlı:

- "El Nino'nun rüzgar düzenlerini etkilemesi, Pasifik Okyanusu'nda deniz sıcaklıklarındaki değişikliklerin atmosferde etkileşimini içerir. Bu etkiler dünya genelinde yağış modellerini, hava sıcaklıklarını, rüzgar akıntılarını değiştirir"

- "Yağış olması için yükselici hareket olması lazım ama El Nino döneminde tam tersi alçalıcı hareketler oluyor ve dolayısıyla yağışların azlığı kuraklığa sebep oluyor. El Nino, tropik kasırgaların aktivitesini de etkileyebilir, Atlantik Okyanusu'nda da daha aktif bir kasırga sezonuna neden olabilir"

(Yeşim Yüksel/İstanbul)


8- Atletizmde 2024 Paris'te başarılı sonuçlar için bilimsel çalışma sürecine geçildi

- Atletizm Olimpik Sporcu Direktörü Doç. Dr. Işık Bayraktar:

- "Uluslararası yayın yapan bilim insanlarını artık sahaya getiriyoruz. Konularında uzman yabancı bilim insanlarından da destek alıyoruz"

- "Spor psikoloğumuz da çalışıyor, daha da önemlisi yeni bir unsur; zihinsel beceri antrenörü bir profesörümüzü de ekibimize dahil ettik"

- "Mevcut sporcularımızın en iyi ve 2023 performanslarını koruyabilirsek, Paris'te 4 sporcumuzun kürsüde olduğunu rakamlarla söyleyebiliriz"

(Fatih Çakmak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

26 Eylül 2023 özel haber gündemi