ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 26 Ocak 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Altay tankında ASELSAN imzası

- ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün:

- "Sistemlerimizin birçoğu hazır, üretimi devam eden sistemlerimiz de var. Savunma Sanayii Başkanımız da açıkladı, seri üretimin ilk teslimatları bu yıl içinde çok gecikmeden yapılacak ve biz hazırız"

- "(Tank aktif koruma sistemleri) Pulat halihazırda kullanılıyor, Akkor'da da çok güzel gelişmeler var. Onun da seri üretimi devam ediyor. Akkor tipi ürünleri dünyada üretebilen 4'üncü ülke yok. Altay tankıyla teslim edildikten sonra uluslararası ihracat potansiyeli de çok yüksek ürünlerimizden birisi olacak"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Görüntülü)


2- Rekabet Kurulu kararları tüketiciye yıllık 67,3 milyar lira fayda sağladı

- Rekabet Kurumu, 2021-2022 döneminde Kurul kararlarının tüketici refahına etkisine ilişkin "Etki Analizi Raporu" hazırladı

- Rekabet Kurumu Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi Başkanı Şamil Pişmaf:

- "Çalışma kapsamında hesaplanan yıllık ortalama fayda, milli gelirin yaklaşık binde 7,7’sine, toplam fayda ise yaklaşık yüzde 1,5'ine tekabül ediyor. Bu bakımdan, yapılan etki analizi çalışmasının sonuçları, Kurumun tüketiciye sağladığı faydanın ne kadar önemli bir seviyede olduğunu ortaya koyuyor"

- "Rekabet Kurumunun 2021-2022 dönemi faaliyetleriyle sağladığı toplam refah artışının, aynı dönem için toplam bütçesinin 200 katının üzerinde olduğu görülüyor"

(Deniz Çiçek/Ankara)


3- Gümrüklerde geçen yıl 4,9 milyon ihracat beyannamesi işlem gördü

- 2022'de yaklaşık 11,2 milyon araç ve 130,4 milyon yolcunun işlemi yapıldı

- Gümrüklerin fiziksel altyapısı ve teknik kapasitesi güçlendirilirken Türkgözü, Gürbulak, Pazarkule, Üzümlü, Zeytin Dalı ve Ceylanpınar gümrük kapılarının modernizasyon çalışmalarının tamamlanması planlanıyor

(Deniz Çiçek/Ankara)


4- Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'in yırtılmasına Yahudi toplumundan tepki

- Hollanda'da haham olarak görev yapan Lody van de Kamp:

- "Bu (Kur'an-ı Kerim'in yırtılması) ülkede yaşayan Müslümanlara karşı yapılan bir eylemdir ve bir nefrettir. İslamofobi hakkında çok konuşuluyor. Bu kelime benim için yeterli değil. Apaçık bir Müslüman düşmanlığı var"

- Dinler ve Hayat Felsefesi Platformu Başkanı ve Liberal Haham Albert Ringer:

- "Ülkedeki Müslümanlar, Yahudiler ve farklı etnik kökenliler bundan (aşırı sağın güçlenmesinden) muzdarip. Bu durum ülkedeki huzur ve güvenliğimizi tehdit ediyor. Müslüman değilim ama Kur'an bana hiçbir şey yapmadı. Kur'an kimseye zarar vermez"

(Abdullah Aşıran/Rotterdam) (Görüntülü)


5- Diyanet Kur'an'ın mesajını 35 dil ve lehçede insanlara anlatıyor

- Kur'an-ı Kerim'in hakikatlerini ve Hazreti Peygamber'in örnek ahlakını tüm insanlara ulaştırma hedefiyle 35 dil ve lehçede Kur'an meali, 50 dilde de 1170 eser hazırlandı

- Dini Yayınlar Genel Müdürü Fatih Kurt:

- "Kur'an'ın mesajıyla Avrupa insanı her gün daha yakinen buluşuyor ve tanışıyor. Dolayısıyla bundan rahatsızlık duyan insanların da kendince bir çabası ve gayreti var ama ne yaparlarsa yapsınlar Allah nurunu tamamlayacak ve yüce kitabımızın hakikatleri tüm insanlığa inşallah bizlerin gayret ve çabalarıyla da ulaşacaktır"

(İsa Toprak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Türk bilim insanı Prof. Dr. Özsoy, iklim değişikliğinin Antarktika'daki etkilerini anlattı:

- "Karasal buzulların çok ciddi biçimde ana karadan koparak okyanusa entegre olduğunu görüyoruz. Deniz buzları belki iklimimizin bel kemiği ve omurgası ama karasal buzlar da deniz suyu seviyesini artırma potansiyeli olduğu için çok büyük risk arz ediyor"

(Utku Şimşek/Ankara) (Görüntülü)


7- Bulgaristan'da komünizm döneminin siyasi mağdurları bazı haklarını geri aldı

- Hak ve Özgürlükler Hareketi partisinin girişimiyle, komünist rejim mağdurlarının haklarının iadesi konusunda yasal düzenleme yapıldı

- 1989'a kadar hüküm giymeden cezaevinde ve toplama kampında geçirilen zaman ya da 2 yıl askerlik, emeklilik için staj olarak kabul edildi

(İhsan Radoykov/Sofya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- İsveç Yahudi Topluluğu Konseyi Başkanı nefret suçlarıyla ilgili yasal değişiklik istedi

- İsveç Yahudi Topluluğu Konseyi Başkanı Lena Posner-Körösi:

- "Fiziksel ve sözlü nefret suçları olduğunda suçlunun kesin olarak cezalandırılacağı belli değil. Polisin araştırması gerekiyor. Dini özgürlük ve azınlıklara yönelik nefret suçları kapsamında yasanın gözden geçirilmesi gerekiyor"

- "Malmö'de bir kadın başörtüsü sebebiyle hedef alındı ve başörtüsü çıkarılmaya çalışıldı. Aynı eylem Yahudi bir erkeğin kipasına karşı yapıldı. Müslüman ve Yahudi vatandaşlara karşı nefret dili kullanılıyor"

(Tuğba Altun/Ankara)


9- Böbreğini satmak isteyen kişi ve alıcı hastaya hapis cezası

- İstanbul'da 2019 yılında böbrek nakli talepleri, başvurdukları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Etik Komisyonunca "etik olmayan durum" olduğu gerekçesiyle reddedilen bağışçı Emrah Z. ile hasta Orhan T'nin yargılandığı dava karara bağlandı

- Mahkeme iki sanığa "organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs" suçundan birer yıl hapis cezası verdi

(Zeynep Yeşildal/İstanbul)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

26 Ocak 2023 özel haber gündemi