ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 27 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Tarımda üretim planlaması gelecek yıl hayata geçirilecek

- Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:

- "Su ürünleri ve hayvansal üretimde desteklerle ilgili çalışmalar tamamlanmış durumda, bitkisel üretimde de sona gelindi. Gelecek yıl üreticilere yaklaşık 91 milyar liralık destek sağlanacak"

- "Üretim planlamasında hububat ve yağlı tohumlar grubu bizim ana unsurlarımız olacak"

(Mustafa Çalkaya/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Bakan Uraloğlu, yurt dışındaki Türklere yönelik mobil cihaz düzenlemesinin detaylarını anlattı:

- "(Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarının beraberinde getirdiği mobil cihazlar) 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi, 180 güne uzatılacak"

- "Süre uzatımına ilişkin BTK kararı, gerekli altyapının oluşturulmasının ardından 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


3- İstanbul havalimanlarını kullanan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

- Bu yılın ocak-kasım döneminde İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından geliş ve gidiş yapan yolcu sayısı 104 milyon 315 bin 857 olarak hesaplandı

- Bu havalimanlarından 11 ayda seyahat eden yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 17 milyon 158 bin 962 kişi ve yaklaşık yüzde 20 arttı

(Kenan Irtak/İstanbul)


4- "Benim Param Değerli" projesinden 70 bin kişi yararlandı

- FODER Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk:

- "Bu eğitimleri izleyen kamu çalışanları, tasarruf, birikim, yatırım, kredi, finansal hedef belirleme, planlama yapma, bütçe hazırlama gibi çok çeşitli finansal okuryazarlık konu başlıklarında uzmanından bilgi sahibi oluyorlar"

- "2023'ün 11 ayında 4,7 milyon yeni katılımla pay senedi yatırımcısı sayısı 8,6 milyona ulaştı. Hal böyle olunca bireylere bu konuda fayda sağlamak için yatırım konusunda finansal okuryazarlık eğitim içeriklerimizi hazırlamaya başladık"

(Erhan Cihan Ünal/Ankara)


5- ASELSAN'ın kuantum çalışmalarında ilk ürünler ortaya çıktı

- ASELSAN'ın Kuantum Araştırma Laboratuvarı'nda ilk kuantum entegre devreler elde edildi

- Kuantum teknolojilere dayanan ürünler sayesinde haberleşme, algılama, bilgi sistemleri, kriptoloji gibi alanlardaki yetenekler daha da artacak

- Laboratuvar, yetişmiş insan kaynağının oldukça sınırlı olduğu bir alanda beyin göçünün durdurulması ve tersine beyin göçü konusunda da önemli işlev görüyor

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Osmanlı'daki "aşevi" kültürü 2024'te Ankara'dan Anadolu'ya yayılacak

- Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu:

- "Ankara'nın Altındağ ilçesi sınırlarında 'Hacı Bayram İmareti' adıyla ramazanda açılacak şekilde aşevi çalışmamız devam ediyor. İlk aşamada 3 bin ailemizin evlerine sıcak yemeğin bırakılmasını planlıyoruz"

- "Kastamonu'daki Osmanlı dönemi aşevi ile Kayseri, Niğde ve Kütahya'daki aşevlerinin tadilat süreçleri devam ediyor. Bunları da en yakın zamanda açacağız"

(Yasemin Kalyoncuoğlu-İsa Toprak/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir, TCMB düzenlemelerinin sektörün karlılığını olumlu etkilemesini bekliyor:

- "Merkez Bankası düzenlemelerinde son dönemde yapılan, menkul kıymet tesis uygulamasının sona erdirilmesi, ticari kredi oranları ile mevduat oranları arasındaki negatif farkın ortadan kaldırılması gibi değişikliklerin, bankacılık sektörünün 2024'te karlılığına olumlu yönde etki edeceğini tahmin ediyoruz"

- "Muhtemelen 2024 yılı içerisinde ilk Servis Modeli Bankacılığı örneklerini kullanmaya başlayacağız"

- "Ekonomi yönetimimizin attığı adımlarla sektörü güçlendirdiği piyasa tarafından izlenmiştir. Yılın ilk yarısındaki negatif kredi spreadlerinin pozitife dönüşü, dengelenme yolunda bankacılık için daha olumlu bir süreç olduğuna işaret ediyor. Bu adımların yeni yılda da fiyat istikrarını sağlamak adına devam edeceğini beklemekteyiz"

(Yıldız Taşdelen Erli/İstanbul) (Fotoğraflı)


8- DASK'tan "ağır hasarlı olduğu için kayıtlardan çıkarılan ancak hasar durumu değişen konutlara" ilişkin açıklama:

- DASK Koordinatörü Erdal Turgut:

- "(Deprem bölgesinde hasar durumu değişen binalar) Bu değişiklikler farklı sebeplerle çoğunlukla vatandaşlarımızın itiraz ve talepleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Bu itirazların en önemli sebeplerinden birisi de tam hasar tespiti yapılarak yıkılmasına karar verilen bina sahiplerinin, binalarını güçlendirerek yıkımının önüne geçme arzusu"

- "Bu durumda, tam hasar olarak tespit yapıldığı için DASK tarafından vatandaşlara tam hasar ödemesi yapılan bu tür konutların hukuki hükmü kalmamış olmaktadır. Başka bir deyişle artık DASK yapılamaz hale gelmektedirler. Dolayısıyla güçlendirilerek tekrar yaşatılması sağlanacak konutların tapuda, elektrik ve su idaresindeki işlemlerin yapılabilmesi için DASK kayıtlarına tekrar alınması gerekmektedir"

- "Sonuç olarak, binaların son hasar tespitine göre evvelce yapılan hasar ödemesinden fazla olan kısmın iadesi söz konusu olmaktadır"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


9- Türk dış politikasında yılın ikinci yarısında Filistin meselesi öne çıktı

- İİT ve Arap Birliği tarafından 11 Kasım'da Cidde’de düzenlenen Olağanüstü Ortak Zirve'de alınan kararların takibi amacıyla bir Temas Grubu oluşturuldu ve bu husus, Türkiye’nin girişimleri sonucu kararda yer aldı

- NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde 10 Temmuz'da yapılan Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinde, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı bildirildi

(Gökhan Çeliker/Ankara) (Grafikli)


10- İsrail'in Gazze saldırılarında kullandığı yapay zeka "Gospel" sivil ölümlerini daha da artırıyor

- Gazzeli yapay zeka uzmanı Dr. Nour Naim:

- "İsrail, saldırıların ilk 35 gününde Gospel olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisini kullanarak 15 bin hedefi vurdu. Bu sayı, bölgede önceki operasyonlarda vurulan hedef sayısından çok daha fazla"

- "İsrail, (Gazze'de) belki de hiç ulaşamayacağı tek bir hedef için binlerce kişiyi öldürüyor. Savaş sırasında yapay zeka kullanımının vahşetine doğrudan tanık olduk"

(Şule Özkan/İstanbul) (Görüntülü)


11- DOSYA HABER/AVRUPA'DA AŞIRI SAĞ - Almanya'da aşırı sağcılardan ölüm tehdidi alan Türk avukat 5 yıldır koruma altında yaşıyor

- NSU terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız:

- "Almanya'nın gidişatı kötü. Sağcı terör olaylarından sonra ırkçı bir partinin seçimlerden böyle güçlü şekilde çıkması gerçekten düşündürücü"

- Berlin’de aşırı sağ ve ayrımcılık mağdurlarına danışmanlık hizmeti veren Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu sözcülerinden Safter Çınar:

- "Aşırı sağın ve ayrımcılığın giderek arttığını ve tabir yerinde ise toplumun sağından toplumun ortasına kadar kendini demokratik kabul eden kesimlere yayıldığını görüyoruz. Bu da çok ürkütücü bir şey"

(Mesut Zeyrek-Erbil Başay/Köln) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- DOSYA HABER/SERA GAZLARI - Karbondioksitten güçlü metan gazı küresel ısınmanın yüzde 25'inden sorumlu

- İnsan faaliyetlerinin neden olduğu metan emisyonunun 142,3 milyon tonu tarım ve hayvancılıktan, 133,3 milyon tonu enerji sektöründen, 70,8 milyon tonu atıklardan, 9,7 milyon tonu ise biyokütle sektöründeki yakma faaliyetlerinden kaynaklandı

- İngiltere Newcastle Üniversitesi Doğa ve Çevre Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sam Wilson:

- "Metan gazı son zamanlarda küresel bir odak noktası haline geldi. Bunun sebebi ise metan gazının karbondioksitten daha güçlü ve 20 yıllık süreçte karbondioksite göre 25 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeline sahip olması"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul)


13- DOSYA HABER - Süper Lig'in ilk bölümünde 42 futbolcu 17 maçın tamamında forma giydi

- Trendyol Süper Lig'de ilk 17 maçın tamamına 11'de başlayan 22 futbolcudan 6'sı 90'ar dakika sahada kaldı

- Galatasaray'dan Sacha Boey, Adana Demirspor'dan Semih Güler, Hatayspor'dan Guy-Marcelin Kilama, Kayserispor'dan Bilal Bayazıt, Konyaspor'dan Paul Bernardoni ve Sivasspor'dan Ali Şaşal Vural ilk yarının en istikrarlı futbolcuları oldu

(Emrah Oktay/İstanbul)


14- Cristiano Ronaldo, popülerlikte rakip tanımıyor

- Sosyal paylaşım sitelerindeki toplam takipçi sayısını 893,5 milyona çıkaran Portekizli Ronaldo, dünyanın en popüler ismi olmaya devam ediyor

- Arjantin ile Dünya Kupası kaldıran Messi'nin hayran sayısı 600 milyonu aşarken, onu 372 milyon takipçiyle Neymar izliyor

- Süper Lig'in en çok takip edilen futbolcuları arasında Galatasaray'ın Arjantinli yıldızı Icardi ile Trabzonsporlu Trezeguet, başı çekiyor

(Doğa Kırmızıoğlu/Ankara) (Grafikli)


15- Modern pentatlonda "yapay zeka" hazırlığı

- Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Veli Ozan Çakır:

- "Önümüzdeki dönem, veri analitiği ve yapay zekanın sporda daha sık kullanıldığı bir dönem olacak"

- "Teknolojik unsurları kullanarak sporcularımızın performansını daha iyi değerlendirmek ve yukarıya taşıma hedefindeyiz"

- "Sporcularımızın Paris için verecekleri kota mücadelesi 2024’ün ilk yarısında yapılacak müsabakalarla devam edecek"

(Musa Samur/Ankara) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

27 Aralık 2023 özel haber gündemi