ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 27 Eylül 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- TEKNOFEST'te 6 yıllık rüya İzmir'de gerçek oluyor

- T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır:

- "2018'den bu yana toplamda 10 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyorduk. 6 yıllık bir etkinlik için fiziksel anlamda 10 milyon insana dokunabilmek inşallah İzmir TEKNOFEST'te nasip olacak"

- "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 3 büyükşehirde düzenlediğimiz TEKNOFEST'lere toplamda 100 bin öğrencimizi getirmeyi hedeflemiştik. Bu hedefimize de İzmir'de ulaşmayı planlıyoruz"

(Zeynep Duyar/İzmir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Meclis yeni yasama yılına hazır

- TBMM Genel Kurulu, 2,5 aylık aranın ardından 28. Dönem 2. Yasama Yılı mesaisine 1 Ekim Pazar günü başlayacak

- TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun:

- "Meclis açılışı Cumhuriyetimizin 100. yılına tekabül eden bir açılış. 1 Ekim bayram havasında geçiyor, bu heyecan hepimize yansıyor, hem Meclis açılışı hem de akşamki resepsiyon için bütün hazırlıkları yapmış durumdayız"

- "Sayın vekillerimizin çözümünü beklediği oda problemi vardı, eksik olan odaları bitirdik. 1 Ekim'de geldiklerinde odalara yerleşmeleri artık mümkün"

(Duygu Yener/TBMM) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- MEB, liseliler için okul dersleri yanında "beceri kazandıracak kurs" dönemini başlatıyor

- Öğrencilere, becerilerini geliştirmeleri için halk eğitim merkezlerinde çok sayıda kurs, BTK'nin açtığı kurslar ile meslek liselerinde uygulama eğitimlerinin verileceği kurslar olmak üzere 3 alternatif sunulacak

- Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu:

- "Öğrencilerimizin bireysel öğrenmelerini teşvik ederek belli paket becerilerini sertifikalandırmalarına imkan sağlamak istiyoruz"

(Selma Kasap/Ankara)


4- Helikopterler milli gemilere yerli teknoloji yardımıyla inecek

- Türk savunma sanayisinin ambargolarla karşılaştığı Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi yerli olarak geliştirildi, ilk milli fırkateyn TCG İSTANBUL'a entegre edildi ve liman kabul faaliyetleri tamamlandı

- Sistem, ilk helikopterli testte SH-70 Sea Hawk helikopterinin güvenle gemiye yaklaşmasını sağladı

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Kruvaziyer yolcu sayısı bu yıl 906 bini aştı

- Türkiye'ye gelen kruvaziyer gemi sayısı ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artarak 719'a yükselirken kruvaziyer turist sayısı da yüzde 64 artışla 906 bin 582'ye ulaştı

- Sektör temsilcileri, yolcularının ağırlıkla Amerikalılardan ve Avrupalılardan oluştuğuna dikkati çekerek, sene sonunda "cruise gemileri" ile Türkiye'ye gelen yolcu sayısının 1 milyonu aşmasını ve salgın öncesi dönemi geçmesini beklediklerini ifade etti

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


6- ABD'de hükümet bir kez daha "kapanma" riskiyle karşı karşıya

- Son 47 yılda 20'yi aşkın kez hükümetin "kapandığı" ülkede, Kongre'nin, federal hükümete finansman sağlayacak yeni bütçe tasarısı üzerinde anlaşmaya varmak ve yeni bir kapanmayı engellemek için 30 Eylül'e kadar zamanı bulunuyor

- ABD'de federal hükümetin kapanması, "hükümet operasyonlarının çoğunun bütçesizlikten durması" anlamına geliyor

(Dilara Zengin/Washington)


7- EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim: "Yabancı sermaye akışı dış yatırımcının Türkiye'ye dönüşünün sinyali"

- "Türkiye'nin CDS priminde tarihi zirve olan Mayıs 2023'ten beri düşüşe tanık oluyoruz. Yabancıların Türk hisse senetleri ve tahvilleri güçlü bir şekilde arttı"

- "Eylülde açıklanan Orta Vadeli Plan; yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı ve yetkililerin fiyat istikrarı, kaynakların verimli dağıtımı ve büyümenin sürdürülebilirliği konusundaki kararlılığının sinyalini verdi"

(Nuran Erkul/Londra)


8- Sosyal medyadan alışverişlerde "10 kere düşünün" uyarısı

- Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük:

- "Alışveriş yaparken satıcının kayıtlı ve yasal bir işletme olup olmadığına öncelikle dikkat edilmeli. Karşınızda yasal bir satıcı yok ise maddi zararlarınızı da tazmin edemezsiniz"

- "Görsel reklamlar, düşük fiyatlı satışlar sizi asla yanıltmasın. Sosyal medya hesapları üzerinden alışveriş yaparken, bir kere değil, 3 kere, 5 kere, hatta 10 kere düşünmelisiniz"

(Abdulselam Durdak/İstanbul)


9- Ukrayna'da savaşın acılarını anlatmak için turizmden yararlanılması önerisi etik tartışmalara sebep oluyor

- Kiev Taras Shevchenko Ulusal Üniversitesi Turizm ve Bölgesel Çalışmalar Bölümünden Doç. Dr. Igor Vinnichenko:

- "Visit Ukrayna adlı kamu kuruluşu, geçen yıl, Kiev bölgesinde Ruslar tarafından tahrip edilen şehirlere turistik turlar düzenlenmesi önerisinde bulundu. Bununla organizatörler, Ukrayna'daki trajediyi dünyaya duyurmayı amaçlıyordu. Turlardan elde edilecek tüm gelir Ukraynalı mülteciler için kullanılacaktı ancak bu öneri etik nedenler ve 'kurbanlara saygısızlık' olacağı gerekçesiyle çok sert eleştirildi"

- Ukrayna Devlet Turizm Geliştirme Ajansı Başkanı Mariana Oleskiv:

- "Bu tür bir turizm (savaş turizmi) şu an pek hoş karşılanmıyor ve zaten kimse cephe hatlarını ziyaret edemiyor. Durumu kısaca özetlemek gerekirse Ukrayna'nın yüzde 18'i işgal altında. Cephe hatlarına gazeteciler, bazı heyetler ve askeri personel hariç sivil girişler yasak"

(Zehra Menteş/İstanbul)


10- DOSYA HABER/İKLİM GÖÇÜ - Küresel ısınma yüz milyonlarca kişiyi iklim göçmeni yapabilir

- Uluslararası Göç Örgütünün tahminlerine göre küresel ısınmanın şiddetine bağlı olarak 2050 yılına kadar 44 milyon ile 216 milyon arasında kişi iklim göçmeni olabilir

- Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Dedeoğlu:

- "İklim göçlerinde insanlar öncelikle kendi ülkeleri içindeki uygun bölgeleri tercih ediyor, öte yandan iklim krizinin küresel etkilerinin artmasıyla, ilerleyen zamanlarda ülkeler arasındaki göçler daha sık yaşanabilir"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Grafikli)


11- Kore gazisi Reşberoğlu 73 yıl önceki savaşta Türk askerinin verdiği mücadeleyi anlattı:

- "Kunuri harbi başladı. Amerikan askerlerinin hepsi arkamızda, yanımızda kimse yok. Biz hep önde gittik. Karşı taraftan gelen askerler çok kalabalık. Bizi çembere aldılar. Bizden bin kişi gittiyse onlardan 5 bin asker gitti"

- "(Ayla Bebek) Anne baba ölmüş, çocukcağız öyle kıvrılmış kalmış. Çocuk, Suvan'daki Ankara okuluna götürüldü"

(İlyas Kaçar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Paris'te gözler dünya şampiyonu Ali Cengiz'in üzerinde olacak

- Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan milli sporcu Ali Cengiz:

- "Büyükler kategorisinde ülkeme ilk defa altın madalya, altın kemer getirmenin sevincini yaşıyorum"

- "Tabii ki hedefimiz altın madalyaydı. Bu yılın çok zorlu olacağını da biliyorduk. Hocalarımızla istişarelerimizde bundan hep bahsettik. Çok şükür hem olimpiyat vizesi hem de bayağımızı göndere çektirmek nasip oldu"

- "2024 Paris Olimpiyatları'nda da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Artık rakiplerimin gözü üzerimde"

(Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

27 Eylül 2023 özel haber gündemi