ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 27 Şubat 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Deprem bölgesinde çarklar yavaş yavaş dönmeye başladı

- Şirketler, depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, bazıları hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor, bazıları da teknik sorunlarını gidermeye çalışıyor

- Hasarın olmadığı fabrikalarda çalışanların aileleri ile ilgilenmeleri amaçlı verilen zamanın ardından üretime tekrar başlandı

- Erdemoğlu Holding: "(Merinos Halı Sanayi ve Ticaret AŞ) Üretim süreci, bir haftalık aradan sonra kaldığı yerden devam etmektedir"

- KİPAŞ Holding: "KİPAŞ Holding çatısı altında zarar gören tesisler de var, görmeyenler de var. Kavlaklı OSB'deki bazı tesislerimiz çalışmaya başladı"

(Ekip/İstanbul)


2- "Okçular Vakfı Türk Obası" Kahramanmaraş'ta depremzedeler için kuruluyor

- Okçular Vakfı gönüllülerinden Selçuk Diyarbekir: "Obada çocuklar için oyun alanları, güvenlik kontrol merkezi ve revir olacak. Kızılay tarafından üç öğün gün içerisinde yemek geliyor"

- "Mehmetçik ve polislerle beraber tüm çadır kurulum süreçlerinde katkıda bulunuyor bize. Onlarla beraber hızlı bir şekilde bitirmeye çabalıyoruz"

(Veysel Altun-Fatih Mehmet Kürkçü/Kahramanmaraş)


3- Malatya'da geri dönüşün anahtarı "kayısı"

- Şehir merkezinde perakende kayısı ticareti yapan işletmeler depremde büyük zarar görürken Malatya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmeler düşük kapasitelerle de olsa üretime başladı

- Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan: "Organize sanayi bölgelerindeki işletmelerimizde ve fabrikalarımızda çok önemli bir hasar görünmüyor, normal kapasitemizin yüzde 30'uyla çalışmaya devam ediyoruz. Yurt dışından talepte bulunan firmalardan istemiş olduğumuz süreler dolmaya başladı"

- "En büyük sıkıntımız perakende işletmelerinin yıkılması. Çok ivedilikle geçici çarşılar kurmak zorundayız"

(Göksel Yıldırım/Malatya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Kahramanmaraş'taki metal mutfak eşyası üreticileri zor günleri el birliğiyle aşmayı hedefliyor

- Türkiye'nin metal mutfak eşyası ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan kentteki sektör temsilcileri, depremin ardından yeniden üretime ve projelere odaklandı

- Asilsoy Mutfak Eşyaları Genel Müdürü Mehmet Yunus Asilsoy: "Şu an birinci önceliğimiz can güvenliğinin sağlanarak makinelerimizin enkaz altından kurtarılması"

- "Çevremizde yıkılmamış yerler ve atıl olmayan işlevsel birkaç projeye ilişkin bilgileri devletimize sunduk. Yetkililer hemen işe koyuldular"

(Fuat Kabakcı/Kahramanmaraş) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Hayırsever aile otizmli çocuğu olan depremzede aileye evini açtı

- Hatay'ın İskenderun ilçesindeki evleri depremde kısmen yıkılan annenin sosyal medyadan yaptığı çağrıya karşılık veren, kendisinin de otizmli çocuğu olan hayırsever aile, İstanbul'da boş olan evini depremzede aileye tahsis etti

- Anne Zeliha Erik: "Ev sahibimiz burayı kiraya vererek 8-9 bin lira kazanabilirdi ama bu evi bize bedelsiz verdi. Bizi sadece bizim gibi yaşantısı olanlar anlıyor"

(Mehmet Yusuf Melikoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem bölgesinde kilometrelerce uzunluğunda sıvılaşma tespit ettiklerini açıkladı:

- "Deprem bölgesinde sıvılaşma dediğimiz olay çok aşırı derecede gelişmiş. Yani o sıvılaşmanın niteliği o kadar yüksek ki kilometrelerce. Normal şartlarda 50-100 metrede görülen sıvılaşmayı Kahramanmaraş merkezli depremlerde kilometrelerce uzunluğunda tespit ettik"

(Mustafa Güngör/Hatay) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Eşini ve kızlarını hayattan koparan afette kurtarılan oğluyla teselli buluyor

- TCDD Pazarcık Tren İstasyonu'nda görevli çekici operatörü Ahmet Turan Akbaş, yıkılan lojmanın enkazında eşi ile 12 ve 17 yaşlarındaki kızlarını yitirdi

- Kurtarılan 19 yaşındaki oğluyla hayata tutunmaya çalışan baba Akbaş: "İstasyon binasının önünden geçmek istemiyorum ama mecburen geçmek zorundayım. Yaşadıklarımın aynısını tekrar yaşıyorum"​​​​​​​

(Sinan Uslu/Kahramanmaraş) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Hatay'da kurtarma çalışmalarına katılan Fatih Karagümrüklü Shukurov, yaşadıklarını anlattı:

- "Ben bir Müslüman olarak böyle bir durumda oturup bekleyemezdim. Sıradan bir durum değildi ve bunu Allah için yapmam lazımdı"

- "Hatay'a gittiğim ilk saatte şok geçirdim. Bir hayat kurtarmak için ben de yardıma gittim ve çalıştım"

- "Demirle duvarı kırdım ve çocuğun ayağında taş vardı. Taşı kaldırdım ve çocuğu çıkardık. Sonra kendi kendime 'Allah beni boşuna buraya çağırmamış. En azından 1 çocuğa yardımcı oldum.' dedim"

(Hilmi Sever-Bozhan Memiş/İstanbul)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

27 Şubat 2023 özel haber gündemi