ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 27 Temmuz 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'dan turizmcilere "indirim", vatandaşa "rezervasyon" çağrısı:

- "İç pazarda fiyatlar eğer makul seviyelere inerse daha çok vatandaşımız yurt içinde tatile çıkma imkanı yakalar. Konaklama sektörünün bu durumu dikkate alması önemli. Bu bakımdan otellerimizi iç pazara yönelik yeni indirimlere, vatandaşlarımızı da seyahat acentelerimiz üzerinden tatillerini organize etmeye davet ediyoruz"

- "Lüks ve üst segment otellerde yaşanan fiyat indirimlerinin orta segmente doğru yayılmasını bekliyoruz"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul)


2- Kargo İHA Türkiye'deki ilk yükünü güvenlik güçleri için taşıyacak

- Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve 25 kilogram taşıma kapasitesine sahip ZCOM İHA, güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak

- Zyrone Dynamics kurucu ortağı Murat Kanber:

- "Dünyadaki rakiplerimizden kapladığımız boyut, uçuş hızı ve menzil kapasitemizle ayrı bir noktada yer alıyoruz. Hava aracımızın yakın zamanda öncelikle güvenlik güçlerimizde faaliyete başlamasının heyecanını yaşıyoruz"

- "Farklı bir versiyonu eylül ayı itibarıyla Hindistan'da sivil amaçlı kargo taşımaya başlayacak. Malezya Havayolları ile de görüşmemiz var"

(Göksel Yıldırım/İstanbul)


3- DOSYA HABER - Marmara Denizi'nde rekor sıcaklık bekleniyor

- ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu: "Bu yıl tüm dünya denizlerinde sıcaklık rekorları kırılıyor, biz de kendi denizlerimize baktık. Şu anda yüzey suyu sıcaklıklarında çok şiddetli artışlar görüyoruz, bu ağustos muhtemelen hiçbir ağustosta görmediğimiz deniz yüzey suyu sıcaklıklarına ulaşmış olacağız"

- İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu: "Öncelikli olarak arıtma tesislerinin durmaksızın çok iyi çalıştırılması gerekiyor. Marmara Denizi kapalı bir havza olduğu için her zaman balıkçılık baskısı olan bir yer, özel korunacak bölgelerin alanları ve sayıları artırılmalı"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Yenilenebilir enerji gelecek yıl dünyanın en büyük elektrik üretim kaynağı olabilir

- Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretiminde 2014'te yüzde 22 olan payının 2024'te yüzde 33'ü aşabileceği öngörülüyor

- IEA Elektrik Analisti Eren Çam: "Yenilenebilir kaynakların payı 2024'te kömürü geçmese de aralarında çok az bir fark olabilir. Bu kaynaklar gelecek yıl küresel elektriğin üçte birini karşılayacak"

(Nuran Erkul Kaya/Londra)


5- Sancaktepe'de kentsel dönüşüm için her binanın MR'ı çekildi

- Belediye Başkanı Şeyma Döğücü:

- "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemiz kapsamında belirlediğimiz, tespit edilen 3 bin 12 adet binamız yani 10 bin 650 adet bağımsız bölümümüz riskli yapı ve bunların yenilenmesi gerekiyor"

- "İlçemizin şu anda kentsel dönüşümle ilgili ne yapılması gerektiği, hangi binanın yapı stoklarının ne durumda olduğu hepsi belirlenmiş, Bakanlığımıza sunulmuş durumda"

(Kübra Kara/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Kapadokya'da turistler aşırı sıcak nedeniyle rotalarını yer altı şehrine çevirdi

- Çinli turist Chen Gong: "Dış alanlarda gezdikten sonra serin olduğu için buraya geldik. Kapadokya çok güzel bir yer"

- Hindistanlı turist Rajesh Narang: "Bu deneyimi yaşamak beni çok mutlu etti. Kapadokya paha biçilmez bir yer. Sıcak havada zorlukla yürüyüp serin havayı deneyimleyebilirsin"

(Behçet Alkan/Nevşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Orman yangınları atmosferdeki karbondioksit emisyonunu artırıyor

- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay:

- "Türkiye'nin 2021 yılında toplam sera gazı emisyonu 564 milyon tondu. Manavgat'ta başlayan ve yayılan büyük orman yangınlarında ortaya çıkan karbondioksit emisyonu bu rakamın yüzde 2'sine denk geliyor"

- "Sık ormanlık alanda ağaçların tamamı yanarsa 300 ton karbondioksit ortaya çıkar. Ortalama olarak bütün ağaç gövdesinin yanmadığını, yaklaşık yarısının yandığını kabul edersek 1 hektar sık bir ormanın yanması sonucunda 150 ton civarında karbondioksit emisyonu oluşabilir"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Görüntülü)


8- İşitme engelli voleybolculardan, A Milli Erkek ve Kadın takımlarına maç çağrısı

- Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Kerim Vural: "Erkek ve kadınlarda A milli takımlarımızla bir gösteri maçı organize edilirse, işitme engelli voleybolcularımızın sesi daha çok duyurulmuş olur"

- İşitme Engelliler Kadın Voleybol Milli Takımı Kaptanı Yeter Yalçın: "Onlarla ortak bir maç ya da rakip olarak karşılaşmayı isterdim. Böylesi bir maç görünürlüğümüze ve tanınırlığımıza da katkı sağlar diye düşünüyorum"

- İşitme Engelliler Voleybol Milli Takım Başantrenörü Osman Çarkçı: "Ülkemizde 54 işitme engelli okulumuz var. Sporcu yetiştirmek için bu okullarla sürekli irtibat halindeyiz"

(Fatih Gazioğlu/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

27 Temmuz 2023 özel haber gündemi