ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 28 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

CUMHURİYET'İN 100. YILI dosya haberleri:

- Cumhuriyet'in 75. Yılı kutlamalarına 12 devlet başkanı katıldı (Özcan Yıldırım/Ankara)

- Türkiye ikinci 100 yılına ihracatta ilk 10 ülke arasında olma vizyonuyla başlıyor (Burhan Sansarlığolu/İstanbul)

- Türkiye sanayide üretim merkezi olma yolunda (Mehmet Kadir Kılınç/İstanbul)

- Türk savunma sanayisinin Cumhuriyet'in 100. yılına armağanları: ASELFLIR-500 (Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Kadın maden mühendisi Kübra Kara, Cumhuriyet'in 100. yılını kutladı (Ekip/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Cumhuriyet'in güreşte yaşayan efsaneleri Taha Akgül ve Rıza Kayaalp (Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Türkiye'nin olimpiyatlardaki ilk ve tek altın madalyalı boksörü: Busenaz Sürmeneli (Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- "Engel tanımayan" yüzücüler Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk (Halil İbrahim Avşar-Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Türk sporunun "altın" kadınları (Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Grafikli)


2- Türk donanması tarihinin en büyük geçit törenine hazırlanıyor

- Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türk donanmasının, İstanbul Boğazı'nda 100 gemiyle gerçekleştireceği tarihinin en büyük resmigeçidini, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu "TCG Anadolu"ndan sevk ve idare edecek

- Gemiler, İstanbul Boğazı'ndan güney-kuzey istikametinde yapacakları geçiş sırasında, töreni izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da selamlayacak

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine henüz girmeyen, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni "TCG İstanbul"un da geçit töreninde kortejde yer alması planlanıyor

(Sarp Özer/Ankara)


3- Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi: "Erdoğan, Gazze konusunda cesur bir duruş sergiledi"

- "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Pakistan halkı ve hükümeti adına, kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en içten tebriklerimi iletiyorum"

- "Dünya, Müslümanların tarih boyunca Anadolu ve Endülüs'te her dinden insana nasıl kucak açtığını unuttu"

(Muhammet Nazım Taşçı/İslamabad) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan'la barış sürecini AA'ya değerlendirdi:

- "Yeni fırsatlar bağlamında kısa sürede çok olumlu sonuçlar elde edilebilir. Bu sadece Azerbaycan'a bağlı konu değildir. Azerbaycan, üzerine düşen adımları atmaya hazırdır. Beklentimiz karşı taraftan"

- "Koridorun İran'dan geçmesi hususunda mutabakat sağlandıktan sonra Ermenistan'dan da iyimser beyanlar duyuyoruz. Ermenistan'dan duyduğumuz beyanlar gerçek adımlarla örtüşmüyor"

(Ruslan Rehimov/Bakü) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için denizleri karış karış tarıyor

- Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama Gemisi Kaptanı Muzaffer Nur:

- "Gemimiz şu anda Trabzon Limanı'nda. Bizlere tevdi edilecek yeni projemizi de başarılı bir şekilde tamamlamak için gerekli hazırlıklarımızı, planlı bakımlarımızı ve ikmallerimizi burada sürdürüyoruz"

- Gemi Saha Jeofizik Şefi Hilmi Mert Küçük:

- "Hedeflediğimiz yerin içinin görüntülenmesi için akustik dalga, başka bir deyişle ses dalgası kullanıyoruz"

(Fuat Kabakcı-Sibel Morrow/Trabzon) (Fotoğraflı-Götüntülü-Grafikli)


6- Yılın ilk 9 ayında 2 bin 197 orman yangınına müdahale edildi

- Tarım ve Orman Bakanlığı, yıl sonuna kadar 40 bin hektarda bozuk orman alanı rehabilitasyonu, 14,5 bin hektarda ağaçlandırma, 40 bin hektarda erozyon kontrolü çalışmasını tamamlamayı hedefliyor

(Enes Duran/Ankara)


7- Sanayiciler endüstriyel simbiyoz çalışmalarını yaygınlaştıracak adımları bekliyor

- ASO 2. ve 3. OSB Başkanı Mete Çağlayan:

- "Mevcut mevzuat, endüstriyel simbiyoz uygulama gerekliliklerine uyum sağlayacak şekilde yeniden değerlendirilmeli"

- "Kapasite belirleme çalışması, sanayi ve sektörler düzeyinde gerçekleştirilmeli, sanayici için sektörel yol haritaları belirlenmeli"

(Seda Tolmaç/Ankara)


8- Deniz atıklarını "çevreci koleksiyona" dönüştürdü

- Çocukluktan gelen deniz tutkusunu son 10 yılda çeşitli bölgelerde dalışlar yaparak hobiye dönüştüren müzisyen ve iş insanı Nedim Kuru, denizin yapısını ve balık çeşitliliğini incelerken bir yandan da çevreci anlayışla dipteki atıkları çıkarıyor

- Marmara Denizi'nin 10 farklı noktasına dalış gerçekleştiren Kuru:

- "(Denizde bulduğu malzemeler) Böyle şeylere çok önem veriyorum, koleksiyonuma o yüzden koyuyorum. Bulduğum telefon benim için sıfırından daha değerli. Çünkü onu dalarken buldum, bende bir anısı var"

(Kaan Bozdoğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Boğaz'ın "gerdanlığı" 50 yaşında

- Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yıl dönümünde hizmete giren 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, yarım asırdır Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlıyor

- "Boğaziçi" olan adı, 2016'daki hain darbe girişiminde üzerinde şehit düşenler anısına değiştirilen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, kent ulaşımındaki fonksiyonunun yanı sıra önemli spor ve sanat organizasyonlarına sahne oldu

(Ümit Türk/İstanbul)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

28 Ekim 2023 özel haber gündemi