ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 28 Temmuz 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Savunma sanayisindeki gelişim IDEF'i çekim merkezi yaptı

- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün:

- "Önceki IDEF'te 38 bin metrekare alan kiralanmıştı, bu yıl 43 bin metrekare alan kiralandı. 81 ülkeden delegasyonlar var, 102 ülkeden katılım olmuş"

- "Birçok delegasyon Türkiye'deki bu gelişimi rol model olarak almak, kullanmak, değerlendirmek istiyor. Kendi gelişimlerinde Türkiye'nin tecrübelerini, tecrübe aktarımını önemsediklerini söylüyorlar"

- "(Savunma sanayisi) Yılın ilk yarısında ihracatta 2,5 milyar dolara yaklaştık, yıl sonuna doğru 6 milyar doları hedefliyoruz. Yakın zamanda da 10 milyar dolar bandına ulaşacağımızı gözlüyoruz"

(Göksel Yıldırım/İstanbul) (Görüntülü)


2- Antalya'daki orman yangınına "Yangın Yönetim Aracı"ndan yerinde müdahale ediliyor

- Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki: "Araçlarımız sadece yangınlarda değil, çeşitli afetlerde de kullanılabiliyor. Sistem ekranlarımızda 8 İHA'mız ile 400'ün üzerinde kameramız var, bunlardan 176'sı akıllı kameralar, ülkedeki bütün orman coğrafyası günlük takip ediliyor"

- Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey: "İHA görüntülerini anlık olarak izliyoruz. İnsanlı keşif uçağının aktardığı verileri izleyip sahadaki araçları kritik noktalara yönlendirebiliyoruz. Bu sahada elimizdeki güce hakim olmamızı ve daha verimli kullanmamızı sağlıyor"

(Zehra Tekeci/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Gümrükler yeni tarama cihazlarıyla güçlenecek

- Yıl sonuna kadar 7 adet "yarı sabit araç ve konteyner tarama sistemi" daha gümrük kapılarına kurularak gümrüklerin daha da güçlendirilmesi sağlanacak

- Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Proje ve Teknik Sistemler Dairesi Başkanı Zeynep Gökçen Onay:

- "Sahadaki gümrük muhafaza memurlarının fiziki aramaları gerçekleştirmeden müdahalesiz kontrolü sağlaması için son teknoloji x-ray araç ve konteyner tarama sistemleri kullanıyoruz"

(Erhan Cihan Ünal/Uğur Aslanhan-İstanbul)


4- Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 6 ayda yüzde 88,8 arttı

- Geçen yıl sonu itibarıyla 14 bin 552 olan elektrikli otomobil sayısı, bu yıl haziran sonunda 27 bin 476'ya yükseldi

- Hibrit otomobil sayısı ise aynı dönemde 134 bin 662'den 172 bin 158'e çıktı

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


5- Zeytinburnu'nda plan notlarıyla örnek kentsel dönüşüm süreci yaşanıyor

- İstanbul'un en eski yerleşim bölgelerinden olan ilçede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilçe belediyesi, TOKİ işbirliği ile 3 bin konuta yakın dönüşüm sağlandı

- Belediye Başkanı Ömer Arısoy: "Parsel bazlı veya birleşerek ada bazlı dönüştürdüğümüz her binaya zafer olarak bakıyoruz. Meclisten geçirdiğimiz imar plan notu, Zeytinburnu'ndaki dönüşümün önündeki engelleri hafifletmek üzere birçok ilçeye de model ve örnek olmuş çalışma"

(Mücahit Türetken) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- 5 yaş altında Hepatit B sıklığı aşılamayla yüzde 1'in altına indi

- Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu:

- "Dünyada 1,1 milyon, Türkiye'de yaklaşık 15-20 bin kişi her yıl hepatit B ve hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinden ölüyor"

(Lale Bildirici Büyükkarakaya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- DOSYA HABER - Marmara Denizi'ndeki baskı unsurları canlı türlerini tehdit ediyor

- İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazlı Demirel: "Denizin ekosisteminin enerji kapasitesi son 30 yılda önemli ölçüde azaldı ve ekosistem insan kaynaklı baskılara karşı sürekli olarak kırılgan hale geldi"

- İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk: "Ekosistemde yabancı istilacı türlere karşı duracak olan kılıç balığı, büyük karagöz, sargoz, orkinos gibi büyük ve dişli balıkları avladığımız için istilacı türlerin nüfuslarını kontrol edecek balık kalmadı"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Görüntülü)


8- DOSYA HABER - Afganistan'ın derinleşen su sorunu: Varlığı da yokluğu da öldürüyor

- Çevre ve su uzmanı Abdul Gaffar Koyuk: "Derelerde de hiçbir zaman temizleme çalışması yapılmıyor. Bir de dağlık alandaki evlerin çoğu dere yataklarında kuruluyor. Bu da selin evleri yıkmasına ve insanların ölümüne neden oluyor"

- Çevre ve su uzmanı Sayed Kayyum Haşimi: "Bu gidişle ülkede gelecekte daha çok su sorunuyla karşı karşıya kalacağız"

(Sayed Khodaiberdi Sadat-Bilal Güler/Kabil) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Manavgat yangınında Kırmızı Liste'deki 56 memeli türünün yaşam alanı zarar gördü

- Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü misafir öğretim üyesi ve Su Politikaları Derneği uzmanı Dr. Fulya Aydın Kandemir:

- "Türlerden 5'inin toplam yanan alanının yüzde 85 ve üstünün, orta-yüksek şiddette yanma zararına uğradığını söyleyebilirim. Mesela, ağaç yarasasının Akdeniz Bölgesi'nde bulunan tek yaşam alanının neredeyse tamamı zarar gördü"

- "En çarpıcı etkilenme seviyesine sahip türler arasındaki kaya yediuyuru, mısır meyve yarasası, beyaz şeritli yarasa gibi küçük memeli türlerinden; sazlık kedisi, karakulak ve yaban keçisi gibi büyük memeli türlerine kadar geniş bir liste bulunuyor"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul)


10- Galatasaray Kulübünün kurucusu Ali Sami Yen anılıyor

- Ali Sami Yen, 1905 yılının ekim ayında Galatasaray Lisesinde bir grup arkadaşıyla kurduğu Galatasaray Kulübünde toplamda 14 yıl başkanlık yaptı

- A Milli Futbol Takımı'nın ilk teknik direktörü olan Yen, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde başkanlık görevinde bulundu

(Emrah Oktay/İstanbul) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

28 Temmuz 2023 özel haber gündemi