ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 29 Eylül 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- (YAPAY ZEKA AA İÇİN HABERLEŞTİRDİ) Prompt mühendisliği, yapay zekanın verimliliğini artırıyor

- İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ:

- "Prompt mühendisliği, yapay zeka hizmetlerinin doğru şekilde kullanılmasını ve verimliliğini artırmayı sağlıyor. Bu sayede işletmeler ve bireyler, yapay zeka hizmetlerinden daha fazla fayda sağlayabiliyor"

(Google Bard-ChatGPT-Abdulkadir Günyol/İstanbul) (Görüntülü)


2- Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Starlink uydusuna ilişkin gelişmeleri değerlendirdi:

- "Starlink'in Türkiye'de nasıl regüle edilmesi ve hangi şartlarla Türkiye'ye giriş yapması gerektiği konusunda çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmalarımız Starlink ekibine bildirildi. Dijital egemenlik kurallarımıza uyan her türlü firmaya kapımız sonuna kadar açık"

- "(Starlink) Bu tür şirketler dünyanın 92 ülkesinde oldukları için global olarak her yerde kapsama olmasını istiyorlar. Tabii bu işler devam ettikten sonra başka yatırımlar yapmayı da düşünüyorlar"

- "Biz nasıl Türksat ile yüksek yörüngede varsak alçak yörüngede de olmamız lazım. Türkiye olarak bu alana yatırım yapıp projeler geliştireceğiz"

(Emirhan Yılmaz-Furkan Gençoğlu/İzmir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Üçlü Danışma Kurulu 5 yıl aradan sonra toplanacak

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma hayatının önemli sosyal diyalog mekanizmalarından olan Kurulu toplamak için çalışmalara başladı

- Bakanlık, işçi, işveren ve memur konfederasyonlarından 2 Ekim'e kadar toplantıda ele alınması istenen konuları bildirmelerini istedi

(Özcan Yıldırım/Ankara)


4- ÖSYM Başkanı Ersoy, 2 yeni elektronik sınav yapacaklarını açıkladı:

- "Sağlık alanında kağıt ortamında yürüttüğümüz STS Eczacılık ile EUS sınavlarını, 15 Ekim itibarıyla elektronik ortamda gerçekleştireceğiz"

- "Yeni elektronik sınavlarla mevcut kapasitemizi ve kabiliyetimizi güncelleyip zenginleştirerek 2026 yılında 100 bin adayın aynı anda elektronik ortamda sınava girdiği bir sürece hazırlanıyoruz"

(Selma Kasap/Ankara)


5- Türkiye'de satılan cep telefonlarının yarısından fazlası 9 bin 500 TL'nin altında

- MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı:

- "Türkiye'de ocak-ağustos döneminde satılan cep telefonu verilerine göre, satılan cep telefonlarının miktar bazlı yüzde 57'si, ciro açısından da yüzde 27'si 9 bin 500 liraya kadar olan telefonlardan oluştu"

- "Cep telefonu alım ihtiyaçlarını erteleyen vatandaşlar ile Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği destekten faydalanmak isteyen öğrencilerimiz sayesinde piyasanın hareketleneceğini ve sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Atılan adımı olumlu buluyoruz"

(Ergin Garip/İstanbul)


6- Türkiye'nin ilk uzay yolcularının bavulları hazır

- Alper Gezeravcı:

- "Ait olduğum Yörük kültürüne ait temsili malzemeleri, ilk görev yaptığım F-16 filomun peçini ve minik yeğenimin fotoğrafını yanımda götüreceğim"

- "Sayın Cumhurbaşkanı'mız tarafından 29 Nisan 2023'te halka isimlerimizin duyurulduğu gün bize hediye edilen bayrağı yanımızda götüreceğiz, uzayda dalgalandırdıktan sonra getirip kendisine teslim edeceğiz"

- Tuva Cihangir Atasever:

- "İki devlet, tek millet olarak iki bayrak ve belki birkaç tane de aile fotoğrafıyla yukarı çıkıp çeşitli deneyler gerçekleştirip dönmek niyetindeyim. Bavulum hep hazır, 'Yarın gidiyorsun' deseler çıkabilirim"

(Zeynep Duyar/İzmir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Mobil ve elektronik imza kullanımındaki artış eğilimi devam ediyor

- Elektronik ortamda ıslak imza yerine geçen elektronik ve mobil imza sertifika sayısı, yılın birinci çeyreğinde 7 milyon 559 bin 216'ya ulaştı

- Elektronik imza ve kayıtlı elektronik postanın yaygınlaştırılması, etkin kullanılması ve güvenliğinin artırılması Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun öncelikli hedefleri arasında yer alırken, özel şirket ve kamu kurumlarının birçoğunda iş ve işlemler ile yazışmalarda ıslak imza dönemi sona erdi

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


8- ASPİLSAN, enerji depolama sistemleri "Turna" ve "Toy" ile sivillere yönelik pazara giriş yapıyor

- ASPİLSAN Enerji AŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Turan Özdemir:

- "Turna daha küçük 0,6 kilovat değerinde, bavul tipi depolama sistemlerimiz ise 1 kilovattan başlıyor"

- "Sivil piyasayı düşündüğümüz zaman aslında askeri pazardan daha büyük bir pazardan bahsediyoruz. Tüketici elektriği dediğimiz zaman bu çok büyük bir market anlamına geliyor. Bundan sonra bizim hedefimiz, daha sivil ürünlerle daha büyük marketlerde ASPİLSAN teknolojisini ve markasını göstermek olacak"

(Emirhan Yılmaz-Furkan Gençoğlu/İzmir) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Astronotlar, ortak bir gezegende yaşama ve Dünya'yı korumanın önemini vurguladı

- NASA astronotu Anna Lee Fisher:

- "(Uzaydan Dünya'ya bakmak) Size şu veya bu ülkede olmaktan daha çok Dünya adlı gezegenden olduğunuzu hissettirecek bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Uzay, insanları bir araya getiren tek şey"

- Kanadalı astronot Julie Payette:

- "Hangi dili konuştuğun ya da hangi ülkeden olduğun önemli değil. Ortak bir gezegeni paylaşıyorlar ve bizim işimiz de onu korumak"

(Tuğba Altun/Bursa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Taalas'tan iklim değişikliğine dair uyarılar:

- "İklim değişikliği dünyanın sonunu getirmeyecek ancak fosil yakıt tüketimi sınırlandırılmazsa oldukça karanlık bir gelecekle karşı karşıya kalacağız"

- "Afrika açıkça mülteci potansiyelinin (iklim değişikliği nedeniyle) arttığı bir bölge"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Görüntülü)


11- Karadağlı anne-oğul ile Türk çift çapraz nakille birbirlerine hayat verdi

- Anne Slavic Tadic'ten böbrek alan Hatice Aru:

- "O gün heyecandan, mutluluktan gözlerimden yaş geldi. Hem sevinçliydim hem ağladım. Çok farklı bir duygu. Yeni doğmuş gibi oldum"

- Aru'nun eşinin böbreğini verdiği Boris Tadic:

- "Annemin benim için yaptığı bu fedakarlığı bir Türk hastayı kurtararak gösterdiği için de ayrı bir mutluluk yaşıyorum"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Üsküdar'da İBB'nin bitmeyen sahil çalışması tepkilere yol açıyor

- Vatandaşlar, Kız Kulesi manzarasının da izlendiği sahilde yaya trafiğini olumsuz etkileyen, manzarayı paravanlarla kapatan çalışmaların bir an önce bitirilmesini talep ediyor

- Yusuf Gündoğan:

- "Kentin en iyi manzarasına sahip bir yer. Yaz mevsiminde açık olması çok iyi olurdu. Bir an önce bitmesi lazım"

(Fatih Ulaş/İstanbul) (Görüntülü)


13- Milli cimnastikçilerin Paris "bileti" Dünya Şampiyonası'ndan geçiyor

- Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı Başantrenörü Yılmaz Göktekin:

- "Her sporcu ve antrenörün hayali olimpiyatlarda yarışmaktır. Asıl hedefimiz takım olarak olimpiyat kotası almak"

- Takım kaptanı Ferhat Arıcan:

- "Yıllardır bu anı bekliyoruz. Biz kendi işimizi yapacağız. Sonuç odaklı değil süreç odaklı hareket edeceğiz. Bu şekilde hareket edersek inşallah 'Paris 2024 yükleniyor' diyebiliriz"

(Muhammed Boztepe/Antwerp) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

29 Eylül 2023 özel haber gündemi