ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 29 Ocak 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türk Kızılayın kan stokları "alarm" veriyor

- Genel Başkan Kerem Kınık:

- "Kan stoklarında şu an 35 bin düzeyindeyiz, 50 bin asgari stok seviyesinin altına düşüldüğünde 'alarm' veriyoruz. Çünkü bu Türkiye'nin ulusal kan stoku, vatandaşlarımızın gönüllü destekleriyle bu stokları dolduruyoruz"

- "Sağlıklı ve sorumluluk sahibi her bireyin kan bağışını bir alışkanlık olarak edinmesini temenni ediyorum. Kan bağışını 7 gün 24 saat sürdürmemiz lazım"

(Burcu Çalık Göçümlü/Ankara)


2- İstanbul'da hava kirliliği 2022'de yüzde 9 arttı

- İstanbul'da geçen yıl ortalama partikül madde (PM10) hava kirliliği konsantrasyonu 41,5 µg/m3 ölçülürken 2021'de ise 38,2 µg/m3 olarak kaydedildi

- Kentte, geçen yılki hava kirliliği 2021'e göre 25 istasyonda arttı, 9 istasyonda azaldı

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul)


3- Değişen iklim şartları bazı hayvanların neslini tehlikeye atabilir

- Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, hayvanları, kış uykusundan göç hareketlerine, beslenmeden üremeye kadar hemen her konuda olumsuz etkiliyor

- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin:

- "Şu ana kadar havaların ılık gitmesi arıların uykuya geçmemesine neden olmuş, bu durumda koloniler zayıflayıp strese girmiş ve aşırı besin tüketmiştir. Kuraklık, koloni kayıpları ve koloni korelasyonunda azalmaya sebep olmaktadır"

- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öztürk:

- "İklim değişiklikleri, ekolojik dengeyi, hayvan davranışlarını, hayvanların yaşam döngüleri ile kaynak mevcudiyeti (besin, barınak gibi) arasındaki senkronizasyonu bozmaktadır"

(Zeynep Duyar/Ankara)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.


29 Ocak 2023 özel haber gündemi