ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 29 Şubat 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Antalya Diplomasi Forumu, 147 ülkeden temsilciyi ağırlayacak

- Üçüncü ADF'de,19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakın katılımcı yer alacak

- 1-3 Mart tarihlerinde düzenlenecek forumda 52 panel yapılacak

(Sümeyye Dilara Dinçer/Ankara) (Grafikli)


2- Bangladeşli Bakan, Filistin'de asıl kaybedenin insanlık olduğunu vurguladı

- Bangladeş Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Muhammed Ali Arafat:

- "İnsan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğünden bahseden ve tüm bunlarla ilgili herkese ders vermeye çalışanlar, peki ya buna ne demeli?"

(Faruk Hanedar/İstanbul)


3- Lösemi ve lenfoma tedavisinde "savaşçı hücre" oluşturan "yerli ürün" geliştiriliyor

- TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliğiyle, metastatik ve standart tedaviye yanıt vermeyen lösemi ve lenfomanın özel gruplarında kullanılmak üzere, tümörü tanıyarak yok etme özelliğine sahip yerli ürün geliştirmeye yönelik bilimsel çalışmaların ilk aşaması tamamlandı

- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan Turgut:

- "Şu anda klinik öncesi aşamalarını oluşturan hücre kültürü ve hayvan çalışmaları tamamlandı. Klinik öncesi aşamasından elde edilen sonuçlar, oldukça başarılı ve etkili bir ürün olarak çıktı. Etkinlik açısından yüzde 100'e yakın başarı elde edildi"

- "Şimdi, ürünün Faz 1 diye isimlendirilen lösemi ve lenfoma hastalarında kullanılmasını oluşturan deneme sürecine geçilecek. İnsanlar üzerinde yapılacak klinik çalışmalara da gelecek 6 ay içinde başlanmasını hedefliyoruz. Başarılı sonuçlar alınması halinde, tamamen yerli ve milli olarak üretilecek olan ürün, lösemi ve lenfoma tedavisinde kullanılabilecek"

(Yeşim Sert Karaaslan/İskele) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Amerikalı Yahudi aktivist Benjamin: "ABD yönetiminin ve Kongre üyelerinin elinde Gazze'nin kanı var"

- "Gazze'de yaşananlar soykırım, etnik temizlik, katliam, hatta Holokost. Çoğunluğu kadın ve çocuk 30 binden fazla masum insan öldürüldü. Biden yönetimine şunu söylüyorum, şu ana dek yaptıklarınızdan dolayı yazıklar olsun. Dünyanın ABD'yi yaptığı şeyden dolayı affetmemesi gerektiğini düşünüyorum"

(Hakan Çopur/Washington) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Telefon dolandırıcılığına karşı tüketicilere "spam filtrelerini etkinleştirin" uyarısı

- Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç:

- "Bu filtreler, bilinen spam numaralarından gelen mesajları otomatik olarak sınıflandırabilir veya engelleyebilir"

- "Aldığınız mesajdan şüphe duyduğunuzda, durumu telekomünikasyon sağlayıcınıza veya dolandırıcılığı rapor etmek için resmi kurumlara bildirin"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)


6- AA'nın iklim krizinin turizm sektörü üzerindeki etkilerine odaklandığı haber dosyasının yayımlanacak bölümü:

DOSYA HABER/İKLİME DİRENÇLİ TURİZM - Isınmanın denizlere etkisi sürdürülebilir turizmle azaltılabilir

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Grafikli)


7- Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın uzay yolculuğundan yapay zeka modeli Sora'ya şubattaki bilimsel gelişmeler

- OpenAl, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'yla bilinen yapay zeka video üretim modellerinin çok daha ilerisinde bir kalite sunmayı hedefliyor

- Elon Musk, beynine Neuralink tarafından üretilen "Telepati" adlı çip yerleştirilen kişinin düşünce yoluyla bilgisayar faresini kontrol edebildiğini açıkladı

(Ecem Şahinli Ögüç/Ankara)


8- Gittikçe akıllanan robotlar Barselona'da yine ilgi odağı oldu

- Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı Mobil Dünya Kongresi'nin katılımcıları; soru soran, sohbet eden, yorum yapan, üzülen, sevinen ve şaşıran insansı robot Ameca ile etkileşim kurmak için sıraya girdi

- Pati veren, dans eden, sevinen, zıplayan ve türlü oyunlar yapan akıllı robot köpekler katılımcılara kendilerini sevdirdi

(Eda Topcu/Barselona) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- İstanbul'un 12 ilçesinin nikah salonu "29 Şubat" nedeniyle boş kaldı

- Takvimlerin 4 yılda bir denk geldiği 29 Şubat 2024, kentte dünya evine girecek çiftlerin pek de tercih etmediği bir gün oldu, kentin 12 ilçesinde kimse nikah başvurusu yapmadı

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı)


10- Nadir hastalıklardan hemofili artık evde tedavi edilebiliyor

- Türkiye Hemofili Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar:

- "Hemofili geçmişte sadece plazma verilerek tedavi edilirdi. Şimdi bunlar özel şişelenmiş olarak evlere taşınabiliyor. Hastaların hastaneye gitmelerine gerek yok. Kendilerini koruma amacıyla bu enjeksiyonları yapıyorlar"

- "Hemofili hastalarımızın, kanamaları olmadan haftada 1-2 hatta yeni ilaçlarla 10 günde bir, 2 ayda bir ilaç kullanarak normal hayatlarını sürdürme fırsatları var"

(Elif Somuncu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Madenciler, enkazdan çıkardıkları Songül'ü ilk para karate turnuvasında yalnız bırakmadı

- Depremden kurtulduktan sonra karateye başlayan Songül Göksu:

- "(Madenciler) Onları çok seviyorum. Bütün maçlarıma gelsinler istiyorum. Onlar yanımda olunca kendimi hiç yalnız hissetmiyorum"

- "Karate bana fiziksel olarak çok iyi geliyor. Kollarım çalışıyor, kendimi çok iyi hissediyorum"

- Maden işçisi Sinan Durdu:

- "Bazı hayatlar orada kaldı, bazılarının hayatı da Adıyaman'da kesişti. Orada 7-8 gün kaldık ama o 8 gün 80 seneymiş gibi birbirimizden kopamadık"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Milli atlet Kayhan Özer, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda bir "ilk" için koşacak:

- "Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda 60 metrede finale kalmak ve bu branşta finale kalan 'ilk Türk sporcu' olmak istiyorum"

- "Jamaika asıllı Türk atlet Emre Zafer Barnes'in 60 metrede 6.55'lik Türkiye rekorunu Dünya Salon Şampiyonası'nda kırmak istiyorum. Büyük yarışmalarda daha iyi koştuğunuz zaman sizin kariyeriniz daha iyi noktalara gidiyor"

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

29 Şubat 2024 özel haber gündemi