ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 3 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devamı, gıdaya erişim ve fiyat istikrarı için kritik önemde

- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin durdurulmasının, piyasalarda istikrarsızlık yaratacağı ve insani yardımları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor

- Rusya, anlaşmaya dönmek için başta Rus tarım bankasının SWIFT sistemine yeniden bağlanması olmak üzere, anlaşmadaki şartların uygulanmasını talep ediyor

(Londra/Moskova)


2- RÖPORTAJ - Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Türkiye ile ikili ilişkileri değerlendirdi:

- "Dijital ticaret ve hizmetler gibi alanları da kapsayan yeni STA, gerek Birleşik Krallık'ın gerekse Türkiye'nin modern ekonomilerine çok daha uygun bir 21. yüzyıl anlaşması için fırsat sunacak"

- "Ortaklığımızı daha da güçlendirmek ve ülkelerimizi daha güvenli ve refah kılmak konusunda çok heyecanlı ve istekliyim"

(Muhammet Tarhan/Ankara)


3- AA'nın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin altıncı ayı kapsamında afetten etkilenen illerde yürütülen çalışmalara yönelik hazırladığı haber dosyasının yayımlanacak bölümleri:

DOSYA HABER - Nurdağı'nda fiber kompozit bloklarla yapılan köy evi ve deprem konutunda sona gelindi

(Okan Coşkun/Gaziantep) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DOSYA HABER - Hatay'da depremlerden etkilenen Aççana Höyük, geleneksel yöntemlerle onarılıyor

(Salim Taş/Hatay) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DOSYA HABER - Şanlıurfa'da 4 bin 562 deprem konutunda çalışmalar sürüyor

(Eşber Ayaydın-Müslüm Etgü/Şanlıurfa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4-Orman yangınlarından etkilenen hayvanlara ilk müdahale hayati önem taşıyor

- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Yabani Hayvan Hastalıkları ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Özsoy:

- "Yaralı hayvanların üzerine su dökülmesi ilk bakışta doğru gibi gözükse de yanlış bir yöntem. Yaraları ya da yanıkları olan bir hayvanın üzerine su dökülmesi çok daha fazla ağrıya neden olabilir"

- "Yabani kuşlar, geyikler, karacalar ve yırtıcı hayvanlar aslında yangından kolaylıkla kaçıp kurtulabiliyor. Yavrular ya da kaplumbağa gibi yavaş hareket eden hayvanlar yangından en çok etkileniyor"

(Yeşim Yüksek/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5-Arkadaşını kömürlükte öldüren sanık babayı, kızının dikkati ele verdi

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 65 yaşındaki Celal H'yi bıçakla öldürdükten sonra cesedini parçalara ayıran 79 yaşındaki sanığın "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve "kişinin ölmesinden yararlanarak hırsızlık" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi

- İddianamede, hakkında kayıp ihbarı yapılan Celal H'yi arama çalışması sürerken, polisi arayan sanığın kızının, babasının telaşlı halde evden çıktığını söylemesi üzerine evde yapılan aramada, kömürlükte maktulün parçalara ayrılmış cesedinin bulunduğu belirtildi

(Başak Akbulut Yazar-İstanbul)


6-Eyüpsultan Belediyesi dönüştürdüğü konutların anahtarlarını vermeye başlıyor

- Belediye Başkanı Deniz Köken:

- "Yaklaşık 20 bin binadan 10 bininin planla önünün açılmasının yollarını ayarladık. İslambey'deki arazide Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Alibeyköy'de Garajüstü bölgesinde ise Bakanlık'tan aldığımız yetkiyle saçak parsellerde vatandaşın imar konularında önünü açtık"

-"Saçak parsellerde 2 sene önce yıkımı yapılıp 8-9 ay önce temelleri atılan binaların bir kısmının eylül ayında anahtar teslimi yapılacak. Bu ayın sonunda da Didem Siteleri'nde 140 konutta anahtar teslimi olacak"

(Kübra Kara-İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Suriye'de çocuğu PKK/YPG tarafından kaçırılan anne, kızına kavuşmak istiyor

- Anne Sabah Anter:

- "Kızımın yaşı küçüktü. Henüz 16 yaşındayken örgüt tarafından zorla silah altına alındı"

- "Diğer çocuklarım kaçırılma korkusundan okula gitmeyi bıraktı. 4 çocuğum da okula gitmiyor. Ablaları kaçırıldıktan sonra dışarı çıkmaya bile çekiniyorlar"

(Ömer Koparan/Azez) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Dünyanın önde gelen futbol kulüpleri borsalarda istenileni veremedi

-Temmuz ayında yatırımcısına Manchester United yüzde 9,1, Borussia Dortmund yüzde 0,1, Juventus yüzde 0,3, Ajax yüzde 5,6, Benfica yüzde 2,2 kaybettirdi

-Bu dönemde, borsalarda Porto yüzde 7,3, Sporting CP yüzde 9,1, Lazio yüzde 1 kazandırırken, Celtic'in hisse performansında yatay seyir görüldü

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


9- Türk basketbolunda altyapı çalışmaları

- Türkiye Basketbol Federasyonunun organize ettiği Basketbol Gençler Ligi, altyapı lig organizasyonları, milli takım faaliyetleri ile kulüplerin altyapı çalışmaları, Türk basketboluna sporcu yetiştirmek için önemli bir kaynak oluşturuyor

- Geride kalan 2022-2023 sezonunda basketbol yerel liglerinde yaklaşık 5500 takım mücadele ederken 24 bin müsabaka yapıldı

- TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu:

- "Son 2 yıldaki başarılarımız bizi çok umutlandırdı. Altyapılarda her geçen gün yapmamız gereken sorumluluklar var. Bu süreci, kulüplerimizi daha çok teşvik ederek ve altyapılara önem vererek yürütmeye çalışıyoruz"

(Ercan Çakar-Emre Doğan/İstanbul) (Görüntülü)


10- Anadolu Efes Altyapı Sorumlusu Erdal Bibo, Türkiye'deki çalışmaları değerlendirdi:

- "Altyapıda ilk iş, sporcuyu bulmaktır. Bu Türkiye'de biraz zayıf. Onu bulan kişinin de karşılığını alması lazım"

- "Çocuklar yarışmacı olmak zorunda 12 yaştan sonra. Biz de zaten hep yarışmacıyız. 12 yaştan sonra bizde olan bir baskı sistemi var. Zaten iyi oynaması lazım, her şeyi yapması lazım, şampiyon olması lazım. Bu baskıyla yetiştiriyoruz çocukları"

- "Sadece iki oyuncuyu A takımda oynatıyoruz. Ya sporcu olamazsa ne olacak? Cebinde başka şeylerin de olması lazım. Bizim en büyük projemiz bence eğitim projesi"

(Murat Kaya/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

özel haber gündemi