ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 3 Mart 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, AA'ya konuştu:

- "(Antalya Diplomasi Forumu) Bu Batı Avrupa'nın olmadığı bir BM Genel Kurulu gibi"

- "Avrupa kıtasında bir savaş psikolojisi var. Bu tartışmalarda diplomasiden, barıştan bahsettiğinizde ya Putin'in ajanı, Rusların dostu ya da Kremlin'in propagandacısı olarak görülüyorsunuz"

(Sümeyye Dilara Dinçer-Salih Okuroğlu/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu, AA'ya konuştu:

- "(Gazze'de) Tam şu anda sürdürülebilir bir ateşkese zemin hazırlayacak acil insani ara için çalışmalıyız"

- "Türkiye, ülkem için önemli bir stratejik ortak, dost, komşu ve müttefik"

(Gökhan Çeliker-Zeynep Katre Oran/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Bahreyn Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Al Khalifa, AA'ya konuştu:

- "Bahreyn, güvenlik ve askeri ilişkilerini geliştirmek için Türkiye ile yakın şekilde çalışmaktadır"

- "Bahreyn ile Türkiye arasındaki ikili işbirliği ve ortaklığın çeşitlendirilmesinin çok cesaret verici olduğuna inanıyorum ve bunu ileride geliştirmeye devam edeceğiz"

(Gökhan Çeliker-Faruk Hanedar/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4 - İletişim Danışmanı Devjee, batılı ülkelerin artık insan hakları konusunda konuşamayacağını söyledi

- İletişim Danışmanı ve Güney Afrika hükümetinin eski Medya Direktörü Mohamed Faizal Devjee:

- "(Güney Afrika) İsrail'in apartheid uyguladığına, Filistinlilere karşı soykırım yaptığına inanıyoruz. Bu tolere edilemez"

- "Artık kesinlikle biliyoruz ki batılı ülkeler bize gelip insan hakları, baskı ve özgürlük hakkında konuşamaz. Çünkü o haklarını bu şekilde davranarak kaybettiler, desteklediler ve Filistinlilerin soykırımının suç ortağı oldular"

(Sümeyye Dilara Dinçer-Tuğba Altun/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Borsanın 10 yıllık mart performansı

- Son 10 yılın mart aylarında BIST 100 endeksinin performansı incelendiğinde, yükseliş görülen 4 ayın ortalaması yüzde 9,44 hesaplanırken, düşüş olan 6 ayın ortalaması ise yüzde 7,75 oldu

- İnşaat endeksinin son 5 yılın 5'inde de BIST 100 endeksine göre ortalama yüzde 7,7 daha iyi performans sergilemesi dikkati çekiyor

- BIST 100 endeksine göre 5'te 5 ile daha iyi kazanç sağlayan hisseler incelendiğinde, Prizma Pres Makina, İnfo Yatırım, Ersu Meyve ve Gıda, Pınar Et ve Un Sanayi ve Merko Gıda öne çıkıyor

(Muhammed Said Tanıl/İstanbul)


6- Kızıldeniz'de yaşanan güvenlik sorunu sigorta risklerini de etkiliyor

- Şirketlerin Kızıldeniz'deki riskten kaçınmak için gemilerini Ümit Burnu'na yönlendirmesi gecikmeleri artırırken, artan yakıt ve operasyon maliyetleriyle belirsizlik oluşturuyor

- Türkiye Sigorta Birliği:

- "Güvenlik endişelerinin artması öncelikle sigortalılar açısından daha yüksek prim anlamına geliyor. Gemilerin yüksek riskli olarak addedildiği bu bölgelerden geçerken sigortacılarını bilgilendirmeleri gerekiyor ve genellikle 7 günlük ek teminat almak için ek prim ödemek zorunda kalıyor"

- "Kızıldeniz'de deniz hatlarına yapılan saldırılar neticesinde, savaş riski primlerinin gemi değerinin yaklaşık yüzde 0,1'i seviyelerinden yüzde 0,7-1'e çıktığı görülüyor"

(Emirhan Yılmaz/İstanbul)


7- Tüketici örgütlerinden ramazan alışverişi uyarısı

- Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük:

- "Bu dönemde ihtiyacımız kadar alışveriş yapmamız önemli, ihtiyacımızdan fazla alışveriş yaparak yoğun talep oluşturmak işletmeler tarafından suistimal edilebiliyor"

- Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal:

- "Ramazan kolilerinde son tüketim tarihi geçmiş ve merdiven altı ürün olmamasına dikkat edilmeli. 'Hayır' yapalım derken vatandaşın sağlığını tehlikeye atmayalım"

(Serhat Tutak/Ankara)


8- İşitme kaybıyla gelen yalnızlık demans ve Alzheimer sürecini hızlandırıyor

- Koç Üniversitesi KBB Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ataş:

- "İnsanlar sohbet ederken söylenenleri anlamadığı için farklı şekilde yargılanma riskine düşmemek adına evde oturmayı tercih etmeye başlıyor. Bu yalnızlık da maalesef demans ve Alzheimer sürecini olağanüstü şekilde hızlandıran bir süreç"

- İŞİTDER Başkanı Ersin Oray:

- "İşitmenin kaybedilmesi, özellikle ileriki yaşlarda demans ve Alzheimer gibi birtakım sonuçlar doğurabiliyor. Bunların giderilmesi açısından bir an önce işitme sağlığımızı ölçtürmemiz gerekiyor"

(Mustafa Hatipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

özel haber gündemi