ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 30 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Milli Mücadele'nin en önemli safhasının ayrıntıları Atatürk'ün elinden yazılmış telgrafta

- Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal:

- "26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz harekatı Mustafa Kemal Paşa tarafından anbean kaydedilmiş, o dönemki Başvekil Rauf Orbay ve TBMM temsilcisi Adnan Adıvar'a taarruzun başarıyla sona erdiği bilgisi 31 Ağustos 1922'de bir telgraf vasıtasıyla ulaştırılmıştır"

- "Bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın elinden çıkan bu belgeyi, tek başına Kurtuluş Savaşı'nın özeti olarak değerlendirmek pekala mümkündür"

(Yıldız Nevin Gündoğmuş/Ankara)


2- HAK'tan akrediteli helal belgeli ürünler Katar pazarında yer alabilecek

- Türkiye ile Katar arasında imzalanan mutabakat zaptı kapsamında, Helal Akreditasyon Kurumunca akredite edilen belgelendirme kuruluşları Katar Küresel Ortaklık Sistemi'ne kaydedildi

- Bu kuruluşlarca düzenlenen helal belgeleri ilave bir işleme gerek kalmaksızın Katar Halk Sağlığı Bakanlığınca doğrudan tanındı

(Deniz Çiçek/Ankara)


3- Denizlerde bu yıl palamut az, hamsi bol olacak

- Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya:

- "Marmara'daki hamsilerde boy sorunu olabilir. Boy sorunu bittiğinde vatandaşımız bol bol hamsi yiyecek"

- "Stoklara zarar vermeden balıkçılık yapılması için kota ve bölgesel balıkçılığın hayata geçirilmesini istiyoruz"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


4- DOSYA HABER/GENÇ MUCİTLER - Üniversite öğrencisi Zeynep'in böbrek hastalıklarında erken teşhisi sağlayan projesi patent aldı

- Ankara Medipol Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sabra Tutar:

- "Türkiye'deki sağlık kuruluşlarında kolayca uygulanabilecek, böbrek hastalıklarının erken teşhisini sağlayacak bir biyosensör üretmek istiyoruz"

- "İnsanlar, hastaneye gitmelerine gerek kalmadan, ev veya sağlık kuruluşlarında bu biyosensörlerle kendileri böbrek fonksiyon durumlarını hızlı şekilde ölçebilecekler"

(Zeynep Duyar/Ankara)


5- Hükümetler yapay zekada yeni düzenleme yarışında

- Yapay zekanın tüm ekonomiye ve insanlığa olumlu etkilerinin yanı sıra, kontrolsüz uygulamalarının sonucu olarak ortaya çıkması muhtemel risklerine ilişkin endişeler bulunuyor

- Birçok ülke ve şirket bu hızlı büyüyen teknolojiden yararlanmanın yollarını ararken gizlilik, telif hakkı ihlali, ayrımcılık ve diğer konulara yanıt olarak düzenleme çağrıları da artıyor

(Bahattin Gönültaş-Dilara Zengin/Berlin-Washington)


6- Küresel ekonomideki bozulma temiz enerji ekipman maliyetlerindeki düşüşü yavaşlattı

- Rüzgar türbini maliyetleri, şu anda 2020 başındaki seviyeye göre yüzde 23, güneş paneli maliyetleri ise yüzde 20 daha yüksek

- Uluslararası Finans Enstitüsü Sürdürülebilir Araştırma Direktörü Emre Tiftik: "Ekipman maliyetlerinde (2014'ten sonra) görülen yüzde 40'lık düşüş, yüzde 20 seviyesine geriledi"

- EBRD Sürdürülebilir Altyapı Grubu Avrasya, Orta Doğu ve Afrika Enerji Direktörü Aida Sitdikova: "Yüksek faiz oranları kısa vadede yatırımcıların getirilerini etkileyen ve projeleri öz sermaye ağırlıklı hale getiren bir faktör olmaya devam edecek"

(Nuran Erkul/(Londra)


7- Giderlerini kontrol edenler ileri yaşta rahata kavuşuyor

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı Zekeriya Öztürk:

- "Para ile ilişkimiz çok yoğun ama finansal okuryazarlık çok bilinmiyor. Bununla ilgili yapılan araştırmalarda ölçümleme yöntemlerine baktığımızda Türkiye'de finansal okuryazar oranı yüzde 70'ler civarında, kadınlarda maalesef yüzde 60'ların biraz üzerinde"

(Gökhan Yıldız/İstanbul)


8- Su altı fotoğrafçıları denizlerde değişen biyoçeşitliliği belgeliyor

- SUFOD Yönetim Kurulu Başkanı ve su altı fotoğrafçısı Ateş Evirgen: "Üniversitelerin, bilim insanlarının istediği çalışmaları gönüllü yapıyor, birçok bölgeden ve derinlikten görüntüler, özellikle de tür görüntüleri alıyoruz ki bunların değerini bizler de pek bilmiyoruz. Türkiye'de bunun takibini yapacak insanların bu belgelere ihtiyacı var"

- İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan: "Sürekli dalış yapan Türkiye'deki su altı fotoğrafçıları bilim insanları için müthiş bir kaynak. Onların bilgi ve deneyimlerinin yanında, ortaya koydukları görsel kayıtlar, bizim ileride denizlerimizde oluşacak değişiklikleri açıklamak, yeni gelen canlıları tanıyabilmek ve ilk girişlerinin kaydını alabilmek açısından çok önemli"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Tartışmaların odağındaki taksiciler kendilerini savundu

- Taksici Erdi Çetinkaya: "Yolcu seçenler var. Mesela Galata Köprüsü'nde çalışma var. Aşağı inmek bir saat. Bir saate 100 lira alıyorsun, yaktığın mazot 80 lira. Akşam patrona para vermen lazım, evine para götürmen lazım"

- Taksici Fatih Kaygana: "Bize sahip çıkan olmadığı için başıboş böyle gezip duruyoruz. Her şey bize yükleniyor. Değişim saatinde yolcu almadığımız için aracımızı bağlıyorlar. En büyük sorunumuz bu"

(Ümit Türk-İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Fenerbahçe, Avrupa'da 101. galibiyet peşinde

- UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turu rövanşında yarın Hollanda'nın Twente takımına konuk olacak sarı-lacivertliler, Avrupa kupalarında çıktığı 259 maçta 100 galibiyet, 104 mağlubiyet yaşadı

- Fenerbahçe, geçtiğimiz sezondan bu yana oynadığı son 17 Avrupa maçında 13 galibiyet ve 3 beraberlik alırken, 1 kez yenildi

(Murat Kaya/İstanbul) (Grafikli)


11- Beşiktaş, Avrupa'da 236. maçını oynayacak

- UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turu rövanşında yarın Dinamo Kiev'i ağırlayacak siyah-beyazlı ekip, Avrupa kupalarında oynadığı 235 müsabakada 89 galibiyet, 47 beraberlik ve 99 mağlubiyet yaşadı.

- Avrupa arenasında 312 kez fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 351 gol gördü

(Hüseyin Eroğul/İstanbul) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

30 Ağustos 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ