ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 31 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ekonomik ilişkilerinde yeni dönem yarın başlıyor

- İki ülke arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, iç onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından yarın yürürlüğe girecek

- Anlaşmanın, ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımları artırma yolunda stratejik rol üstlenmesi beklenirken ticaret hacminin 5 yıl içinde 25 milyar dolara ulaşmasının önünü açması öngörülüyor

- DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz: "Anlaşmayla Türk ürünlerinin BAE pazarına ve diğer ülkelere çok daha kolay girebileceğini, BAE yatırımcılarının ülkemize ilgilerinin artacağını ve 25 milyar dolarlık ticaret hacmini kısa sürede yakalayarak daha da fazlasını yapabileceğimizi düşünüyoruz"

(Deniz Çiçek/Ankara)


2- Milli insansız su altı aracının ilk görevi mayın temizleme olacak

- STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz:

- "İlk aşamada hedefimiz mayın tespit ve imhasında kullanabileceğimiz bir insansız otonom su altı araç geliştirebilmek. En geç 2024 başında prototipimiz hazır hale gelecek diye bekliyoruz"

- "(STM500 denizaltısı) Bir süredir mukavim tekne üretimlerini sürdürüyoruz ve belli parçaları, blokları birleştirme aşamasına geldik. Yakın zamanda önemli bir lansman yapmayı planlıyoruz"

- "(İlk milli fırkateyn TCG İSTANBUL) Umduğumuzdan da başarılı şekilde ilerliyoruz testlerde. Bu sene içinde mutlaka teslim edeceğiz. Sadece üst makamlardan takvim bekliyoruz"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Yerli lojistik robot "TARQAN" TEKNOFEST'te vitrine çıktı

- OPLOG kurucusu Halit Develioğlu:

- "Güçlü bir ülke yaratmak istiyorsak tabii ki savunma sanayisiyle beraber ticari alanda da güçlü olmamız gerekiyor"

- "Lojistik alanında stratejik teknolojilere sahip olmamız gerekiyor. Bu nedenle TARQAN gelecekte ülkemizi ticari alanda başarılara taşıyabilecek kıymetli bir ürün"

(Seda Tolmaç/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Türkiye kıyılarındaki denizanaları "vatandaş bilimiyle" takip ediliyor

- Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın, vatandaşlardan gelen denizanası görüntüleriyle hayata geçirdiği "yayakarsa" adlı internet sitesinde, denizanası türlerine dair açıklamalardan temas durumunda alınması gereken önlemlere kadar birçok konuda bilgilendirmeler bulunuyor

- İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk: "Türkiye'de bu işler yavaş gidiyor ama zaman içinde artacak çünkü bu konuda büyük bir bilinç var. Projeye ilk başladığımızda bize yılda 200'ün altında ihbar geliyordu, şimdi binlerce ihbar geliyor"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Görüntülü)


5- Komşunun ağacı, fabrikanın dumanı da arabulucuya götürülebilecek

- 1 Eylül'den itibaren başta ev sahibi-kiracı uyuşmazlığı olmak üzere her türlü uyuşmazlık için iş başı yapacak olan arabulucular, komşu bahçeye sarkan bitki, çevreye zarar veren fabrika dumanı gibi ilginç tartışma konularına da bakacak

- Arabulucu Avukat Nur Özden: "Komşular kendi bahçelerine, tarlalarına dikecekleri bitkilerin komşu parsele taşmasından da sorumlu oldukları için bu uyuşmazlıklarda da önce arabulucu yolu görünüyor. Bir arazi üzerindeki fabrikanın çıkardığı duman ve atık komşu araziye zarar veriyorsa taraflar yine davadan önce arabulucuya gidecekler"

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı)


6- DOSYA HABER - Sessiz salgın: Sosyal medya devrimi ve bağımlılık

- Mobil teknolojilerin hızla gelişmesi, uygulamaların artması ve Kovid-19 salgını, genci yaşlısı herkesi sosyal medya platformlarında elindeki telefona mahkum ediyor

- Kullanıcıların günde iki buçuk saat vakit geçirdiği, iletişim kurma içgüdüsüne hitap eden dijital sosyal medya mimarisi, bağımlılık yaratıyor, depresyon ve kaygıyı artırıyor

(Muhammet Tarhan/Ankara)


7- Son yıllarda sayısı artan obrukların çapı ve derinliği küçülüyor

- Geçmişte bazı noktalarda çapı 450-500 metre ile 1 kilometreye, derinliği 140-150 metreye varan obrukların oluştuğu belirtilen Konya Ovası'nda son yıllardaki çukurların çapının 50-60, derinliğinin 15-20 metre olduğu görülüyor

- Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık: "Obruk oluşum hızı görünür şekilde artıyor. 20 yıl öncesiyle kıyasladığımızda yılda 1-2 olurken, şimdi yılda 20-25 obruk oluyor. Bazı yıllar 30'a yakın obruk oldu"

(Abdullah Doğan/Konya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Myanmar'daki askeri yönetim ülkedeki protestoları bitirmek için kadın ve çocukları tutukluyor

- BM Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian:

- "Ülkenin farklı yerlerindeki onlarca sivil, ordunun hedef ayırt etmeksizin yaptığı saldırılarda öldü. Elimizde bu saldırılarda ölenlerin bilgileri var. Pa Zi Gyi köyüne nisanda yapılan saldırıda en az 100 kişi öldü ve bunların 40'ı maalesef çocuktu"

- "Darfur'dan Bosna'ya kadar birçok savaş bölgesinde bulundum fakat Rohingya'da kadınlara karşı işlenen cinsel saldırı suçları kadar beni şok eden başka bölge görmedim"

(Ömer Faruk Madanoğlu/İstanbul)


9- İşini sevmeyen çalışanlar tatil sonrası sendromu yaşıyor

- İstanbul Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç: "Son gün dönmenizin bir anlamı yoktur. Bir gün önce dönün, kendinize zaman ayırın, planlarınızı yapın"

- Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bilici: "Bazı insanlarda tatil dönüşü işi bırakma, işi tavsatma, işe gelmeme gibi durumlar söz konusu oluyorsa onlar tatille açığa çıkan bir problemi yaşıyorlar. Tatilden kaynaklanmıyor, tatil sadece onu tetiklemiştir. Zaten işini sevmiyordu"

(Berfin Kıraç/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Şile'de çiftçiler, TAKE projesiyle yıllar sonra tekrar keten ekimine başladı

- Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, Şile'nin Ağva, Göçe, Geredeli, Çelebi mahallelerinde oluşturulan 10 dekarlık alana 450 kilo keten tohumu ekildi

- Şile'de çiftçilik yapan Ali Acar: "Ketenin sap kısmı, sunta, parke ve muşamba gibi birçok üründe, lif kısmı tekstil, otomotiv ve savunma sanayi alanlarında, tohum kısmı da gıda, ilaç, kozmetik ve yem sanayinde kullanılıyor"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- İngiltere'den "dijital sterlin" adımı

- Merkez bankalarının dijital para birimlerine ilişkin riskler tartışılmaya devam ederken, Batıda bankacılığın ve finans sisteminin temellerinin atıldığı Londra'da, şimdi İngiltere Merkez Bankası tarafından oluşturulacak "dijital sterlin" çalışmaları yapılıyor

- Winchester Üniversitesi Ekonomi Profesörü Werner: "Dijital para aslında programlanabilir. Bu, yeni para biriminin aslında sıradan anlamda para birimi olmadığı anlamına gelir. Paramızın yerini alacak gibi görünüyor. Bu bizim tek paramız olacak ama sıradan anlamda para değil"

(Gökhan Kurtaran/Londra)


12- Çekya'da yarış dışı kalan Toprak Razgatlıoğlu, Fransa'da gözünü zirveye dikti:

- "Biz mücadeleye devam edeceğiz. Her yarış zorlu, Fransa da bizim sevdiğimiz bir pist. Rakibimiz de çok güçlü. İnanıyorum ki sevdiğimiz pistte kazanacağız"

(Uğur Subaşı/Sakarya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

31 Ağustos 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ