ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 31 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türk savaş gemileri "görünmeyen tehditlere" karşı emin ellerde

- Türk savunma sanayisi bünyesinde gemileri kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruyan KBRN Tespit ve Teşhis Sistemi geliştirildi

- Sistem, Türk savaş gemileri ve yurt dışı askeri gemi projeleri dahil 10'dan fazla platformda kullanılıyor

- STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: "Bu sistemler daha önce yurt dışından temin edilen sistemlerdi ama geliştirdiğimiz proje kapsamında artık kendi yerli-milli ürünümüzü kullanıyoruz. Buradaki yetkinlikleri sivil alanlara entegre edebilmek de mümkün"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Taşınmaz ve ikinci el araç satışında uygulanacak sahte ilan tedbirleri yarın yürürlüğe girecek

- Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç: "Düzenleme sayesinde sahte ilanlarla dolandırıcılıklar engellenirken bu işi yan meslek edinerek kayıt dışı ticaret yapan, piyasayı haksız yere yükselterek fahiş artışlara sebep olan kişiler de piyasadan temizlenecek"

- Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan: "Sektöre düzen geleceğini, köpük fiyatların düzeleceğini, gayrimenkul fiyatlarının bir nebze aşağı doğru düşmeye başlayacağını bu yönetmelikle göreceğiz"

(Deniz Çiçek/Ankara)


3- Kamu Denetçiliği Kurumuna en çok kamu personel rejimi hakkında şikayet yapıldı

- Kamu Denetçiliği Kurumuna geçen yıl yapılan başvurulardan 4 bin 324'ünün konusunu kamu personel rejimi oluşturdu

- Milli savunma ve güvenlik, mahalli idarelerce yürütülen hizmetler, eğitim-öğretim, gençlik ve spor da en çok şikayet edilen alanlar arasında yer aldı

(Kemal Karadağ/TBMM)


4- Mahkeme, pandemide PCR testi yaptırmadığı için işten çıkarılan çalışanı haklı buldu

- Kovid-19 aşısı olmadığı için kendisinden haftada 2 kez istenilen PCR testini yaptırmadığı gerekçesiyle işten çıkarılan Kazım Uzun'un tazminat davasını kabul eden mahkeme, kanuni bir zorunluluk olmayan testi yaptırmayan çalışanın davranışının Anayasa'nın 13. ve 17. maddelerine uygun olduğuna karar verdi

- Uzun'un avukatı Mehmet Emre Sert: "İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin vermiş olduğu kararın yerinde olduğuna hükmetti. Böylece yerel mahkemenin kararını kesinleşti. Bu karar emsal niteliği taşıyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Türk boylarının 111 yıllık fotoğrafları Devlet Arşivleri'nde

- Eski SSCB döneminde Türkiye Cumhuriyeti'ne hediye edilen albümde, Sayan-Altaylar, Karakaslar, Tuvalar, Altaylar, Yakutlar, Kazaklar, Karakırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azerbaycan Tatarları, Karaçaylar, Kumuklar, Kırım Tatarları, Başkurtlar, Çuvaşlar ve Kazan Tatarları gibi Türk boylarının günlük yaşantılarını gösteren fotoğraflar yer alıyor

(Buğrahan Ayhan/Ankara) (Fotoğraflı)


6- Bulaşıcı olmayan hastalıkların toplam hastalık yükü içindeki payı arttı

- Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgiye göre, yaşlanan nüfusun da etkisiyle 2022 yılında gerçekleşen ölümlerin yüzde 68,6'sı dolaşım sistemi ve solunum yolu hastalıkları ile tümör, beslenme, endokrin ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan kaynaklandı

- HÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız: "Endokrin ve metabolik hastalıklar başta olmak üzere kronik hastalıkların rutin takiplerinde tüm dünyada aksamalar yaşandı. Kovid-19 tanısı alan hastalardan endokrin ve metabolik hastalığa sahip olanlarda hastaneye yatış ve ölüm oranları, bu hastalıklara sahip olmayanlara göre belirgin olarak arttı"

(Y​eşim Sert Karaaslan/Ankara)


7- Turizmde erken rezervasyonlar erkene çekildi

- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya:

- "Türkiye'nin turizm rakamlarının düşmesi söz konusu değil. Çünkü alternatif pazarlarımız çok fazla, çok değişik yerlerden turist kabul eden bir ülkeyiz. Onun için vatandaşlarımızın çok erken davranması lazım"

- "Yıl başından sonra olan erken rezervasyonları aralık başına çektik"

(Hatice Özdemir Tosun/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Google'a açtığı "cinsiyet ayrımcılığı" davasını kazanan Türk yönetici, yaşadığı süreci AA'ya anlattı

- Ülkü Rowe: "Ülkelerin geleceğini artık teknoloji şirketleri yönlendiriyor. Özellikle bu şirketlerdeki böyle haksızlıklar ve adaletsizliklere sessiz kalmak istemedim"

- "Teknoloji sektöründe ve diğer sektörlerde her seviyede ve konumdaki kadınlar ne yazık ki her gün benzer haksızlıklara, zorluklara göğüs geriyor. Eğer benim seviyemdeki biri de bunlara 'dur' demiyorsa kim diyecek diye düşündüm"

(Sevgi Ceren Gökkoyun/New York) (Görüntülü)


9- BM Sıfır Atık Danışma Kurulu üyelerinden Türkiye'nin çabalarına övgü

- Emine Erdoğan'ın başkanlığında ilk yüz yüze toplantısını 1 Kasım'da İstanbul'da yapacak kurulun üyelerinden Laura Reyes: "Emine Erdoğan'ın büyük bir başarı kazanacağını umuyorum ve ben de onun liderliğini desteklemek için buradayım. Çünkü insanlar onun iletişim ve tesir gücüyle bu modeli anlayacaklar"

- Kurul üyesi Prof. Dr. Saleem Ali: "Türkiye'nin, sıfır atıkta model olma konusunda ciddi bir fırsatı var çünkü siz hem gelişmiş üretim hem de hizmet sektörü bağlamında çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahipsiniz. Eğer Sıfır Atık Hareketi bu çeşitli sektörler içinde görünür olabilirse diğer ülkeler için bir örnek olma potansiyeline sahip"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı)


10- DOSYA HABER/SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM - Yeşil binalar yükseldikçe inşaatta karbon emisyonu düşüyor

- BM verilerine göre yapı ve inşaat sektörü, dolaylı emisyonlar dahil edildiğinde küresel karbon salımının yüzde 37’sinden sorumlu ve sektörden kaynaklı yıllık atık miktarı 100 milyar tonu buluyor

- Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Mehmet Sami Kılıç: "Yeşil binaların karbon emisyonları normal binalara oranla çok daha az. Bu binalardaki yenilenebilir enerji kullanımının yüksekliği, yağmur suyunun binanın çeşitli yerlerinde değerlendirilebilmesi, yeni teknolojiler ile iç hava kalitesinin yükseltilmesi gibi faktörler bunun temel sebepleri"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı)


11- TTF Başkanı Cengiz Durmuş ve sporcu Çağla Büyükakçay, Türk tenisini değerlendirdi

- Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş: "Bu ülkenin, büyüklüğüyle her zaman daha iyi yerlere geleceğine inanarak çalışıyoruz"

- Milli tenisçi Çağla Büyükakçay: "Ben her zaman Türk kadınının, Türk kızının, Türk oyuncularının teniste var olabileceğine inandım ve hala da inanıyorum"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

31 EKİM 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ