ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 31 MAYIS 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Milli İHA ANKA'nın ilk ihracat başarısı belgesel oldu

- TUSAŞ tarafından hazırlanan belgeselde, tanıkların anlatımıyla çeşitli zorluklara rağmen gerçekleştirilen ve Tunus'a uzanan ihracat yolculuğuna yer verildi

- TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil:

- "ANKA inşallah hep havada duracak, Tunus'a da güven verecektir"

- Trafik kazasında yaşamını yitiren dönemin TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir:

- "Yıllar önce yabancıların getirdiği uçaklarla fotoğraf çekilip sevinirken şimdi öyle bir noktaya geldik ki artık kendi ürettiğimiz ürünleri dünyaya satıyoruz, bunlarla yabancı ülkelerin insanları fotoğraf çekiliyor, onlar o sevinci yaşarken biz çok daha başka bir gurur yaşıyoruz"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'dan AB ülkelerine "sistematik vize engellemesi" tepkisi:

- "Vize müracaatları konusunda maalesef sistemli bir engelleme var. Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15'in üzerinde iken, 2023'te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi"

- "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı son açıklama, devletimizin bu sorunun çözümü noktasında gösterdiği irade ve kararlılığı gösteriyor. Dışişleri Bakanlığımızın da önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatarak yeni bir görüşme zinciriyle bu sorunun çözümü için olumlu adımlar atacağına inanıyorum"

(Furkan Gençoğlu/İstanbul)


3- Rüzgar enerjisinde "teravat çağı" bu yıl başlayacak

- İklim değişikliği ile mücadele ve enerji güvenliğini artırma çalışmaları kapsamında enerji yoğun sektörlerde fosil yakıtlardan arınmak isteyen ülkelerin katkısıyla küresel rüzgar enerjisi kurulu kapasitesinin bu yıl 1 teravat seviyesine ulaşması bekleniyor

(Gülşen Çağatay/Ankara)


4- Balkanlar'da Kosova ile Sırbistan arasında sular durulmuyor

- Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı belediyelerdeki "Arnavut" yönetime karşı çıkan Kosovalı Sırplar, 26 Mayıs'ta protestolara başladı

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosovalı Sırplara, 30 askeri yaralanan NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü ile çatışmaya girmemeleri çağrısında bulundu

(Lejla Biogradlija-Ahmet Nurduhan-Eren Beksaç/Belgrad-Priştine)


5- Küresel ısınma nedeniyle "orman yangını sezonu" daha erken başlıyor ve uzun sürüyor

- Yangınların yol açtığı orman kayıpları en fazla Rusya, Kanada ve ABD'de görülürken, Türkiye'de yangınlar kaynaklı en büyük orman kaybı 2021'de yaşandı

- WWF Çevre ve Afet Yönetimi Kıdemli Direktörü Anita van Breda:

- "Birçok bölgede orman yangınlarının sıklığı artıyor, orman yangını sezonu erken başlıyor, uzun sürüyor ve ormanlar daha şiddetli yanıyor. Kanada'da şu anda çok erken şekilde yangın sezonunun başladığını ve büyük çaplı yangın yaşandığını görüyoruz"

(Nuran Erkul/Londra)


6- Bacağını kaybetme riski olan genç kız, 17 santimlik tümörden kurtularak ayağa kalktı

- Kemik kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Bilkent Şehir Hastanesindeki operasyonla dizindeki 17 santimlik tümör çıkarılan Seher Baykıt:

- "Bugün doğum günüm, 17 yaşına girdim, yeni yaşımda kanseri yeneceğim. Kendimi çok iyi hissediyorum, bacağımı görmek çok güzel"

- Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Şahin Çepni:

- "Seher'in dizindeki tümör ana damar yapılarına çok yakın olduğu için bacağını kaybetme riski bulunuyordu. Yaklaşık 8 saat süren bir operasyonla 17 santimlik tümörü, herhangi bir sekel bırakmadan çıkarabildik"

(Burcu Çalık/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, İtalya yarışında zirveyi zorlayacak:

- "Elimizden geleni yapıp en iyisi için mücadele edeceğiz. En büyük hedef birincilik, bayrağımızı dalgalandırmak"

(Uğur Subaşı/Sakarya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

31 Mayıs 2023 özel haber gündemi