ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 4 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI


Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- GRAFİKLİ - Aşırı sıcaklar dünya zeytinyağı üretim tahminlerini 5 yılın en düşük seviyelerine çekti

- Dünyada toplam zeytinyağı üretimi geçen sezon 3 milyon 398 bin ton iken bu rakamın 2022-2023 sezonunda yüzde 26,3 azalışla 2 milyon 505 bin tona gerilemesi bekleniyor

- Zeytinyağı üretiminde dünyada önde gelen İspanya'nın 2022-2023 sezonunda üretiminin bir önceki döneme göre yüzde 56 düşüşle 663 bin tonlara kadar gerileyeceği tahmin edilirken, Türkiye'nin üretim beklentisi önceki tahminlerin çok üzerinde 422 bin ton olarak belirlendi

- FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık:

- "Türkiye, zeytin ağacı dikimi, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki artışını istikrarlı şekilde devam ettirirse İspanya ve İtalya ile birlikte dünya zeytin ve zeytinyağı pazarında önde gelen konumunu kalıcı hale getirebilir"

(Zeynep Duyar/Ankara)


2- Orman yangınlarında kesintisiz iletişimi Aksungur İHA sağlıyor

- İHA Baz İstasyonu Projesi kapsamında mobil baz istasyonu özelliği kazandırılan Aksungur İHA, haberleşmede sıkıntı yaşanan orman bölgelerinde, teşkilata, yangın sırasında kesintisiz iletişim imkanı sunuyor

- İHA, GSM antenleri vasıtasıyla sabit olarak yaklaşık 50 kilometrekare alandaki abonelere hizmet verebiliyor

(Enes Duran/Ankara)


3- Viking yelkenlisi İstanbul'da Viking hayranları için hazırlanıyor

- Proje ve geminin teknik işler sorumlusu Lars Bill:

- "Bu tarihi rota için arkeolojik kazılarda bulunan geminin aynısını yeniden ellerimizle inşa etmeye karar verdik. Vikingler nasıl gemi inşa ettiyse biz de öyle inşa ettik. Ormana gidip ağaç kestik, onları işledik. Sonra bir araya getirdik. Demirci ustalarıyla tüm çivileri ve demir malzemeleri yaptık"

- "13 haftadır yolumuz üzerindeki Viking döneminde en büyük şehir olan Miklagard'a (İstanbul'a) ulaşmak için yoldayız"

- "Vikingler ve Türkler ortak bir tarihe sahip. Ziyarete gelenlerle Vikingleri ve tarihi konuşmak istiyorum"

(Mehmet Kara/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Beyoğlu'nda kentsel dönüşümde önceliği talep sayısı belirleyecek

- Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız:

- "Bundan sonra dönüşüm, kentsel dönüşümü en çok istenilen adada yapılacak. Orada proje belirlenecek, uzlaşmalar ve tahliyelerden sonra hızlı bir şekilde dönüşüme başlanacak. Sonra yine bir tarih belirleyeceğiz ve hangi adadaki vatandaşlarımız en fazla talepte bulunurlarsa o adada dönüşümü yaparak tüm projeyi tamamlamış olacağız"

- "Fetihtepe'de kentsel dönüşümde inşaatın yüzde 50'si tamamlanmış durumda. 2024'ün bu aylarında biz artık dairelerin teslim gününü konuşmaya başlayacağız. Fetihtepe'deki dönüşüm tüm Okmeydanı'na bir rol model oluşturuyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- GRAFİKLİ - Dünyanın en fakir ülkelerinden Nijer, ekonomik yaptırımların kıskacında

- 10 milyondan fazla kişinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı Nijer, İnsani Gelişmişlik Endeksi sıralamasında 191 ülke arasında 189'uncu sırada yer alıyor

- Askeri darbenin ardından Fransa, ABD ve Almanya yardım paketlerini askıya alırken Dünya Bankası da Nijer operasyonlarını durdurdu

(Fatma Esma Arslan/Dakar)


6- PKK/YPG'nin işkenceyle öldürdüğü Tel Abyadlı gencin annesi, oğlunun elbiselerini koklayarak acılarını yatıştırıyor

- Evladını teröre kurban veren anne Hala Sadika:

- "Çocuklarını kucağına alamamıştı. Arada parmaklıklar vardı. Bir bisküvi bir de çiçek almıştım. Bisküviyi elimden aldılar. Çiçekleri ayaklarının altında ezdiler"

- "Torunlarım, babamı niye aldılar hep sorarlar. PKK torunlarımı hem annelerinden hem babalarından mahrum etti. Yaşından büyük dertler taşıdılar"

(Eşref Musa/Tel Abyad) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- AA'nın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin altıncı ayı kapsamında afetten etkilenen illerde yürütülen çalışmalara yönelik hazırladığı haber dosyasının yayımlanacak bölümleri:

DOSYA HABER - Diyarbakır'da 16 bin 466 depremzede kira yardımı alıyor

(Ahmet Kaplan-Aydın Arik/Diyarbakır) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DOSYA HABER - Elazığ'da 2 bin 936 deprem konutunun inşası sürüyor

(Suat Öztürk/Elazığ) (Fotoğraflı-Görüntülü)

DOSYA HABER - Şanlıurfa'da 2 ayda 8 bin 800 ağır hasarlı bina yıkılacak

(Eşber Ayaydın-Müslüm Etgü/Şanlıurfa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Çamaşır yıkama kaynaklı mikroplastik kirliliği filtre kullanımıyla azaltılabiliyor

- Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Suna Özen Çelik:

- "Kilogramda yıkanan çamaşır başına 24,87 miligram ila 59,25 miligram mikroplastik oluştuğunu belirledik. Bir adet mikroplastik lifinin yaklaşık ortalama değerinin 0,0036 miligram olduğu dikkate alınırsa yaklaşık bir avuç mikrolif bir yıkamada suya karışacaktır"

- "200 mikrometrelik bir filtrenin, ayrıca bir basınçlandırma sistemi vesaire gerektirmeden, yani ileri teknoloji bir uygulama yapmadan çamaşır makinesi giderine yerleştirilmesiyle mikroplastiklerin yüzde 53'ünü tutabileceğimizi ortaya koyduk"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Türk hakemliğinin emektarları Göçek ve Arslanboğa, kariyerlerine VAR'da devam edecek

- Hüseyin Göçek:

- "Saha hakemliğinde Suat ile beraber nasıl başarılı olduysak, aynı çizgimizi VAR hakemliğinde de sürdürmek istiyoruz"

- Suat Arslanboğa:

- "Her son bir başlangıçtır. Umarım kendimize yakışır şekilde camiamıza, devletimize, kurumumuza destek olup görevimizi yerine getiririz"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı/Görüntülü)


10- Futbol dünyasında Suudi Arabistan rüzgarı

- Dünyanın en iyi ligleri arasına girme hedefiyle futbola büyük yatırım yapılan Suudi Arabistan, 2023-2024 sezonu öncesi transfer dönemine damga vurdu

- Al Nassr'ın Cristiano Ronaldo'yu, Al Ittihad'ın ise Karim Benzema'yı yıllık 200 milyon avro maaşla kadrosuna katması dikkatleri çekti

- Sadio Mane, N'Golo Kante, Ruben Neves, Roberto Firmino, Riyad Mahrez, Marcelo Brozovic, Sergej Milinkovic-Savic, Edouard Mendy ve Kalidou Koulibaly gibi üst düzey futbolcular, yüksek bedellerle Suudi Arabistan'ın yolunu tuttu

(Mutlu Demirtaştan/İstanbul) (Grafikli)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

özel haber gündemi