ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 5 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- ANALİZ - Gazze'de yaşananlar karşısında uluslararası mahkemeler etkisiz kalıyor

- Uluslararası toplum; soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarını engellemek için adımlar atsa da, milyonlarca insan bu suçların mağduru olmaya devam ediyor

- UCM Başsavcısı Han'ın, Ukrayna davasında 1 yıl gibi bir sürede devlet başkanı düzeyinde yakalama kararı talep etmesine karşın, Filistin'de işlenen suçlar için 8 yıllık süreye rağmen henüz bir yakalama kararı çıkarmaması UCM Savcılığının "çifte standart" uyguladığı eleştirilerini beraberinde getiriyor

- Han'ın, Batılı ülkelerin desteklediği Ukrayna soruşturmasında Rusya'ya, Afganistan soruşturmasında da Taliban'a karşı somut adımlar atarken; Gazze'deki suçlarına ilişkin açık delillere rağmen harekete geçmemesi sebebiyle UCM'ye tepki gösteriliyor

(Selman Aksünger/Amsterdam)


2- İş dünyası temsilcileri yeni asgari ücrete ilişkin beklentilerini AA'ya açıkladı

- MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: "Asgari ücret artış oranı belirlenirken enflasyon oranının yanı sıra GSYH büyüme oranı da dikkate alınmalı. Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmeli"

- ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın: "Asgari ücret artışının anlamlı olabilmesi enflasyonun dizginlenmesinden geçiyor. Mevcut şartlarda, enflasyon oranı artı refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenmeli"

(Ergin Garip/İstanbul)


3- BM'den zengin ülkelere "karbonsuzlaşma adımlarını hızlandırma" çağrısı

- Birleşmiş Milletler Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen:

- "Gerçek net bir şekilde ortada ki; kömür, petrol ve gaz üretiminde bir artış var. UNEP verileri, 2021'de 55 gigaton olan emisyonların 2022'de yüzde 1,2 artışla 57 gigatona çıktığını gösteriyor. Bu kabul edilemez"

- "Bilimin söyledikleri net. Yaşadığımız dünya karbonsuz, emisyonsuz bir dünya olmalı"

(Nuran Erkul/Dubai) (Görüntülü)


4- İnsan hücrelerinden küçük canlı robotlar üreten bilim insanı Gümüşkaya, araştırmalarını AA'ya anlattı:

- "Anthrobot tek bir insan hücresinden 2 hafta süresinde türeyebilen çok hücreli, kendi kendine hareket edebilen bir robot"

- "Bu robotlar bir araya gelip birbirlerine tutunarak daha büyük yapılar üretebiliyor. Bu ürettikleri yapılar da köprü gibi görev görüp, eğer bir sinir dokusunda yırtık varsa o yırtığın üzerine yerleşerek o köprünün altından sinirlerin iyileşmesini sağlıyor ve bunu da 3 gün gibi çok kısa bir sürede yapıyor"

(Dilara Zengin-Rabia İclal Turan/Washington) (Görüntülü)


5- Sabancı Holding, temiz enerji teknolojilerine 6 milyar doları aşan yatırım yapacak

- Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler:

- "Yatırımlarımızı önümüzdeki 5 sene içinde iki katına çıkarmak istiyoruz. Bunun dörtte üçünden fazlası da tamamen sürdürülebilirlik alanında olacak"

- "(6 milyar doları aşan) Bu yatırımların içindeki en önemli kalemlerden birisi yapacağımız yenilenebilir enerji santralleri ki bunların önemli bölümünü rüzgar, sonra güneş oluşturuyor"

(Nuran Erkul/Dubai) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- İstanbul'da 11. yüzyıldan kalma bina üç medeniyetten izler taşıyor

- Sultanahmet'teki tarihi bina, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet'in mimari özelliklerini taşıyor

- Restoratör mimar Olcay Aydemir: "Bu cephe bir kesit aslında. İstanbul'un çok katmanlılığının, neredeyse üç döneminin bir kesiti. Dolayısıyla burada yapılacak bir çalışma, çok katmanlılığın izlenebileceği bir hale gelebilir"

(İrem Demir/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- İklim krizi erozyonu artırarak toprakları yok ediyor

- TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç:

- "Ülkemizin yüzde 73,4'ü çölleşme tehlikesi altında ve erozyon, çölleşme nedenlerinin başında geliyor"

- "Üzerindeki bitki örtüsü tahrip edilmiş ve eğimin yüksek olduğu alanlar, erozyonun en çok görüldüğü arazilerdir. Topraklarımızı örten bitki örtüsünün artırılması için ağaçlandırma çalışmaları, mera ıslah çalışmaları ve tarım arazilerinde toprağı koruyan uygulamaların yapılması gerekiyor"

(Hikmet Faruk Başer/İstanbul) (Fotoğraflı)


8- Tarımda yoğun kimyasal kullanımı toprağa zarar veriyor

- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Toprak Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Erpul: "Gübre, ilaç gibi yöntemlerle üretimi artırmak mümkün ama burada kullanma-koruma dengesine ulaşmazsanız devamlı gübre kullanmak zorunda kalacaksınız. Doğal ekosistem fonksiyonlarını öldürmeye başladığınızda bunun sürdürülebilirliği ciddi sıkıntıya girmeye başlıyor"

- Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı: "Ekosistem hizmetlerinin daha etkin kullanıldığı, tarımsal üretimin toprak, su ve biyoçeşitliliğe daha az zarar verecek şekilde planlandığı çalışmaların hayata geçirilmesi için çiftçiler ve ilgili bakanlıklarla işbirliği içindeyiz"

(Yeşim Yüksel/Antalya) (Görüntülü)


9- Para yüzmenin sıfırdan başlayarak olimpiyata uzanan hikayesi

- Türkiye'de 31 yıl önce başlayan para yüzmede milli sporcu Mehmet Gürkan, 1992'de Barselona'da düzenlenen olimpiyatlarda üç farklı kategoride yarışarak paralimpik oyunlarda Türkiye'yi temsil eden ilk yüzücü oldu

- 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda S5 50 metre sırtüstü finalinde 43.48'lik derecesiyle üçüncü olan milli para yüzücü Sevilay Öztürk, ilk madalya kazanan sporcu oldu

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Pistlerin "ehliyetsiz" yıldız adayı Zekai Özen

- Türkiye Karting Şampiyonası'nı mini, gençler ve büyükler kategorilerinde kazanan tek sürücü ünvanının sahibi Zekai, İtalya Binek Otomobiller Kupası'na katıldığı ilk sezon da DSG sınıfı şampiyonu olarak dikkatleri üzerine çekti

- 18 yaşına yeni giren Bitci AMS Yarış Takımı pilotu Zekai: Kartinge 7 yaşında başladım. Yeteneğimin olduğunu ilk hissettiğim an 2014'teydi. İkinci senemde ilk karting şampiyonluğumu almıştım"

- "O kadar araba kullanıp trafiğe çıkıp kullanamamak moral bozuyor. İnşallah 1-2 ay sonra ehliyet alacağım"

- "Her sene bir üst şampiyonaya gitmeyi planlıyorum. Otomobil yarışlarında zirve nokta tek koltuklu seriler. Tek koltuklu otomobillere geçmek tabii ki de hayalim"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

5 Aralık 2023 özel haber gündemi