ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 6 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Hava ambulansları durumu acil hastalar için 81 il ve 5 kıtada uçtu

- Sağlık Bakanlığının uçak ve helikopter ambulansları, yurt içi ve yurt dışında durumu acil 60 binden fazla hasta ve yaralının naklini sağladı

- Helikopter ambulanslar, hizmete başladığı 2008'den bu yana 244'ü organ olmak üzere toplam 42 bin 781 hasta ve yaralıyı taşıdı. 2010'da devreye giren ambulans uçaklarla Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 87 ülkeden Türkiye'ye 1400 hasta nakli yapıldı

(Burcu Çalık/Ankara)


2- Meclis "dijital telif" için içerik üreticileriyle Google'ı bir araya getirecek

- TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman:

- "Dijital telif konusunun baştan ele alınması, içerik üreticileriyle bunu yaygınlaştıran ve kullanan mecralar arasında yeni bir sözleşme, yeni bir anayasa yapılması lazım. Türkiye'nin şartlarına cevap verecek bir Dijital Telif Yasası'nı inşallah çıkartacağız"

- "Bütçe görüşmelerinin ardından Google yetkililerini yeniden komisyona davet edeceğiz, ilgili taleplerle Google'ı bir araya getireceğiz ve bir uzlaşma noktası olacağız, bir köprü görevi göreceğiz"

(Gazi Nogay/TBMM) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Alman bestecinin, kütüphanedeki sarı zarftan çıkan 82 yıllık "Ankara" senfonisi izleyiciyle buluşuyor

- Türkiye'de çok sesli müziğin gelişmesi için 1935'te davet edilen Alman müzikolog, şef Dr. Ernst Praetorius'un H.Ü Ankara Devlet Konservatuvarı Kütüphanesinde 4 yıl önce bulunan "1941-Ankara" eseri 13 Aralık'ta CSO'da seslendirilecek

- Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Şefi Prof. Dr. Burak Tüzün: "Eseri bulduğumuzda önünde bir şey yazmıyordu. Bir tek son sayfasında bir imza vardı, imzadan yola çıkarak eserin Praetorius'a ait olduğunu keşfettik ve yazımı için notist, MÜSAM Müdürü Kamer Hocaya partisyonu götürdük"

- Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Kamer Güngör: "Biz 53 yaşındayız ama eser 82 yaşında, bu maneviyatı yüksek bir şey. Hacettepe Üniversitesinin hem uluslararası müzik yazımı ve yayıncılığında büyük bir adım hem de arşivimiz efsane bir esere kavuştu"

(Yasemin Kalyoncuoğlu/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Hollandalı avukat Sterk: "(Gazze'deki) Savaş suçlarının delilleri uzaktan da açıkça görülüyor"

- "Hollanda Başbakanı, Hollanda Dışişleri Bakanı ve Hollanda Dış Ticaret Bakanı aleyhine açılacak davanın amacı elbette onları hapse atmak değil. Amaç, bu askeri teknolojileri ve askeri parçaları İsrail ordusuna teslim etmelerini engellemek"

(Selman Aksünger/Amsterdam) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- IEA Başkanı Birol, Dubai'deki iklim müzakerelerini AA'ya değerlendirdi:

- "(Yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına ve verimlilik hızının iki katına çıkarılması) Her iki hedefin de müzakereler biterken sonuç metninde yer alabileceğini düşünüyorum"

- "COP28'de verilen taahhütler için yatırımların yüzde 50 artması gerekiyor. Bu da yıllık yaklaşık 2,5 trilyon dolar yatırım demek"

(Nuran Erkul/Dubai) (Görüntülü)


6- Yapay zeka uygulamaları "dijital angarya"yı azaltarak inovasyonun önünü açıyor

- Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin:

- "Yapay zeka tabanlı araçlar dijital iş yükünün azaltılması, yapay zeka yeteneklerinin artırılması ve ekiplerin daha verimli çalışması noktasında büyük bir fırsat sunuyor"

- "Çalışanların yüzde 49’u yapay zekanın işini elinden alabileceğinden endişe ederken yüzde 70’lik bir kesim yapay zekaya mümkün olduğu kadar fazla iş yaptırarak kendi iş yükünü hafifletiyor"

(Serhat Tutak/Ankara)


7- Çocuklar zararlı içeriklerden "Çocuk Dostu Uygulamalar" ile korunuyor

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Medya Çalışma Grubu tarafından bu yıl çocukları olumsuz yönde etkileyebileceği değerlendirilen 1915 içerik için kaldırma ya da erişim engeli tedbiri uygulandı

(Orhan Onur Gemici/Ankara)


8- Fed'in zararı 122,6 milyar dolara ulaştı

- Fed'in Eylül 2022'den bu yana zarar etmesi, ABD Hazinesi'ne katkıda bulunamaması, ülkenin kamu borçları üzerindeki faiz yükünün arttığı bir dönemde endişelere neden oluyor

(Ferdi Uzun/Aydın) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Araç fiyatlarındaki düşüşün ardından kasko poliçe fiyatları da geriledi

- Otomobil fiyatlarındaki gerileme, sigorta şirketlerinin tazminat ödemelerini daha sürdürülebilir bir seviyede tutmalarına ve primleri düşürmelerine katkı sağladı

- Kasım sonu itibarıyla poliçelerde yüzde 7'lik düşüş görülürken, en yüksek kasko sigortalılık oranı İstanbul ve Ankara oldu

(Abdulselam Durdak/İstanbul)


10- Konut sitelerinde aidatların belirleneceği genel kurul dönemi başladı

- Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır:

- "Mağduriyet yaşanmaması için genel kurul süreçleri kat malikleri için daha şeffaf ve anlaşılır hale getirilmeli, site sakinleri de mutlaka genel kurullara katılmalı"

- "Aidat paylaşımının ne şekilde yapılacağı gibi önemli kararlarda yönetim planı dikkate alınıyor, olağan genel kurul toplantısından önce mutlaka site yönetim planının dikkatlice okunması gerekiyor"

(Mert Davut/Ankara)


11- İklim değişikliği Akdeniz'deki toplu pina ölümlerini tetikledi

- Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı:

- "Pinaların toplu ölümünde esas itibarıyla etkili olan faktör; iklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarındaki artış. Bu artış tuzluluğu da beraberinde getirdi ve buna bağlı başka zamanlarda, başka yerlerde toplu ölümlere neden olmayan bir parazit pinalara bulaşarak toplu ölümlere neden oldu"

- "Pinalar, iklim değişikliğine bağlı toplu ölümlerle karşılaştı ama Marmara Denizi'nin özel yapısı onu korudu. Şimdilik Marmara'da canlılığını koruyor, gayet sağlıklı şekilde popülasyon devam ediyor ama biz kıyıları tahrip etmeye devam edersek pinanın yaşayacak yeri kalmayacak"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Depremzede gençlere sanatla umut oluyor

- Müzisyen Onur Kahvecioğlu:

- "Ailesini kaybetmiş ama enstrümanına sarılarak hayata devam eden öğrencilerimiz oldu. Bu öğrencilerin yeniden hayata başlamaları, yeniden bir müzisyen, bir sanatçı olmak için yola devam etmelerini görmek çok anlamlı"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- Hafta içi "beyaz yakalı" gömlek, hafta sonu yarış tulumu giyiyor

- Bir şirkette yönetici olarak çalışan Seda Kaçan, 26 yaşında öğrenmeye başladığı otomobil sporlarında azmi sayesinde dikkate değer başarılar yakaladı

- Seda, Türkiye Pist Şampiyonası'nda yarış kazanan ilk kadın ve yurt dışındaki bir pist şampiyonasında yarışan ilk Türk kadın pilot oldu

- Bitci AMS Yarış Takımı sürücüsü Seda: "Karting için ilk eğitimimi, şirketten aldığım bonusu yatırarak yapmıştım. İlk karting aracımı bankadan kredi çekerek aldım"

- "Tek ve inşallah son olur diyeceğim bir kazam var. Otomobil üç farklı açıdan bariyerlere temas etti. O anki korkum otomobildeki hasardı ve hafta sonu yarışıp yarışamayacağımı öğrenmekti"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

6 Aralık 2023 özel haber gündemi