ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 6 Ekim 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- ÖSYM, sınav süreçlerinde "yapay zeka"ya geçiş çalışmalarına başladı

- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy:

- "Ekibimize yapay zeka uzmanlarını kattık ve bu konuda yeni bir danışma kurulu oluşturduk. ÖSYM'nin gelecek vizyonundaki politikalarını belirleme anlamında bu danışma kurulu aktif şekilde çalışmaya başladı"

- "Soru üretmek için yapay zeka uygulamaları konusunda yeni bir projeye daha başladık. Görev süremiz içerisinde bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz"

(Selma Kasap/Ankara) (Görüntülü)


2- Mesleki Yeterlilik Kurumu dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdi

- Kurum, dijital dönüşüm alanında yeni mesleklerin belirlenmesi, ulusal meslek standartları ve yeterliliklerin hazırlanması, yürürlükteki standart ve yeterliliklerde gereken beceri değişikliklerinin belirlenmesi için Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Danışma Kurulu oluşturdu

- Kurum Başkanı Mustafa Necmi İlhan: "Hedefimiz, ülkemizdeki dijital dönüşüm ve yapay zeka alanında belgeli ve nitelikli iş gücünü artırmak, insanımızın nitelikli iş gücü aracılığıyla istihdama daha etkin katılmasını sağlamak"

(Özcan Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- ASELSAN ürünleri Azerbaycan'da yaygın biçimde kullanılıyor

- ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman:

- "Türkiye'de biz ne kullanıyorsak Azerbaycan da onu kullansın istiyoruz. Özellikle haberleşme, savunma ve elektronik alanlardaki birçok sistemimiz Azerbaycan'da yoğun şekilde kullanılıyor"

(Ruslan Rehimov/Bakü) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Instagram, günde yarım milyar ziyaretçisiyle 13. yılını geride bırakıyor

- Türkiye, 153,6 milyon aktif hesapla Hindistan'ın ardından uygulamayı en çok kullanan ikinci ülke olarak dikkati çekiyor

- Dünyaca ünlü futbolculardan Ronaldo en çok takip edilen kişi, Messi de Dünya Kupası ile verdiği pozla en çok beğeni alan kullanıcı konumunda bulunuyor

- Uygulamada "sevinçten gözyaşlı yüz" emojisi, duyguları anlatmada en favori ifade olarak öne çıktı

(Serhat Tutak/Ankara)


5- Günübirlik kiralık evlere yönelik düzenleme hazırlığı emlak sektörünce olumlu karşılandı

- Meclise kanun teklifi olarak sunulma aşamasına gelen düzenleme yasalaşırsa, konutlar turizm amaçlı tek seferde en fazla 100 gün kiralanabilecek

- Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan: "Kanunun hayata geçmesi, insanların normal kiraya dönmesiyle şu an yaşanan kiralık ev sıkıntısına da bir katkı sağlayabilir"

- İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan: "Hem güvenlik açısından sıkıntı yaşanmaması hem kayıt dışının önüne geçilmesi hem vergi kaybının önlenmesi hem de turizm tarafında haksız rekabetin ortadan kaldırılması açısından çok önemli bir düzenleme"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur-Uğur Aslanhan/Ankara)


6- Küresel finansın liderleri, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarında sorunları masaya yatıracak

- Depremin vurduğu Fas'ın Marakeş kentinde 9-15 Ekim'de düzenlenecek IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları, 190 üye ülkeden maliye bakanları, merkez bankası başkanları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenleri buluşturacak

- Bu yılki teması "Küresel Eylem, Küresel Etki" olan toplantılarda, küresel ekonomik görünüm, küresel finansal istikrar, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcı ekonomik büyüme ve iklim değişikliği gibi konular ele alınacak

(Dilara Zengin/Washington)


7- İnme geçiren hastalarda kısmi felce yerli "robotik kol" tedavisi

- Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesinde, inme geçiren kişiler üzerinde klinik çalışmaları süren "robotik kol", hastalara eğlenceli oyunlar oynatırken tedavi olanağını sağlıyor

- Prof. Dr. Muhammed Kılınç: "Robotik kol, özellikleri bakımından ilkleri barındıran, dünyayla yarışabilir, tamamen yerli üretim tek cihaz. Hastalarımızın hareketlerinde bir artış oldu ama daha da önemlisi hareketlerinin kalitesi arttı. Daha önce omzun üst kaslarını kullanarak kolunu kaldırabilen bir hasta normal şekilde kol hareketini yapabilir hale geldi"

(Burcu Çalık/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- İstanbul'un düşman esaretinden kurtuluşunun 100. yılı kutlanıyor

- Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İtilaf Devletleri'nin, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de işgal ettikleri kentin, 4 yıl 10 ay 23 gün süren esaretin ardından 6 Ekim 1923'te özgürlüğüne kavuşmasının üzerinden bir asır geçti

- İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Budak: "Dünyanın merkezi kabul edilen, hatta Napolyon'un 'Eğer bir imparatorluk kursaydım, merkezini başkent İstanbul yapardım.' dediği bu kadar önemli, müstesna bir şehir tekrar Türklerin hakimiyetine girdi. İstanbul'un kurtuluşunu, 1699 Karlofça Anlaşması'ndan itibaren Türklerin sürekli geri çekilmesinin sona erdiğinin -belki 30 Ağustos Zaferi de buna hizmet etmiştir- bu geri çekilmenin iki adımda sona erdiğinin fiili bir tezahürü olarak adlandırmak mümkün olacaktır"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul)


9- Paris Anlaşması, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele adımlarını hızlandırdı

- Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Kuzu:

- "Bakanlığın isminin değişmesiyle beraber bu ivmeyi görebiliriz. İklim Kanunu'nun gündeme gelmesi de bu adımların en önemli sonucudur"

- "Paris Anlaşması ile beraber emisyon ticaret sistemi devreye girecek fakat bunun yasal bir dayanağının oluşturulması gerekiyor. İklim Kanunu bize emisyon ticaret sistemindeki yasal dayanağı oluşturmayı sağlayacak"

(Gülseli Kenarlı/İstanbul) (Görüntülü)


10- Balkanlar'daki cami restorasyonları Türkiye'nin sosyal barıştaki rolünü güçlendiriyor

- TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik:

- "Sosyal hayat camiden başlayarak çevreye yayılır ve genişler. Camiyi ortadan kaldırmak sadece dini vecibelerin yerine getirilmesine engel olmak değildir. Hedef en belirgin simgeleri yok etmek ve beraberinde sosyal hayatı dönüştürmektir"

- "(TİKA'nın yürüttüğü) Tüm bu faaliyetler bölgede birlik ve dayanışma bilincine katkı sunuyor. Soydaş ve akraba topluluklarının kendi kimliklerini muhafazasına ve gelecek nesillerin de kendi kimlikleriyle var olmasına imkan tanıyor"

(Halil İbrahim Medet/İstanbul)


11- Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Türkiye'yi tanıtmayı sürdürüyor

- Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu:

- "Tur, Türkiye'nin en önemli tanıtım araçlarından biri. Geçen yıl 190 ülkede 615 milyon haneye ulaştık. Tanıtım anlamında güzel bir tur geçireceğimize inanıyoruz"

- "Mark Cavendish rekor kırmak için gelecek. Karşısında da bu yılın Fransa Turu'nun sprint lideri Jasper Philipsen var. Bisikletçilerin gözü burada"

- "Takımıyla sporcusuyla organizasyonuyla hakemliğiyle çok önemli bir yıl geçiriyoruz. Bu, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ile de taçlanmış olacak"

(Ercan Çakar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- VakıfBank Başantrenörü Giovanni Guidetti, takımın oyuncu kalitesinden memnun:

- "Çok fazla parçayı yerinden oynattık ama bu bizi hiç korkutmuyor çünkü hepsi çok kaliteli oyuncular"

- "Bu formayı giyiyorsanız her zaman kazanmak için oynamalısınız. Biz bunun için VakıfBank'ta mücadele ediyoruz"

(Can Öcal/İstanbul) (Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

6 Ekim 2023 özel haber gündemi