ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 6 Kasım 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Türk savunma sanayisi insansız sistemlerde ilke imza attı

- İnsansız kara aracı BARKAN-2'ye çoklu lançer üzerinde "kamikaze İHA" olarak da nitelendirilen dolanan mühimmat entegre edildi

- HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu:

- "Uluslararası platformlarda ilk defa Orta-1 sınıf bir insansız kara aracından dolanan mühimmat atışı yapıldı"

- "BARKAN 2 ile 15 kilometre yarıçaplı bir alanda faaliyet icra edebilecek lançer sistemi entegre ettik. Dolanan mühimmatın sürü olarak kullanabildiği, diğer sistemlerle entegre ederek sahadaki askerin işini kolaylaştırabilecek, kuvvetin bir öncü birliği gibi rol alabilecek bir uygulama için deneme çalışmaları yapıyoruz"

(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Küresel ticaret, ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin baskısı altında

- Dünya Ticaret Örgütü Başekonomisti Ralph Ossa:

- "Ekonomistler, ekonomi yavaşladıkça ticaretteki büyümenin daha da zayıfladığını gözlemliyor. Bu nedenle WTO olarak, şu anda küresel ticarette bu yıl yüzde 0,8 büyüme öngörüyoruz"

- "Eğer tedarikte kesintiler meydana gelirse enerji fiyatları yeniden artabilir ki bu da bazı ithalatçı ülkelerde resesyonu tetikleyebilir. Orta Doğu'da son dönemde gerilimin artması, yarattığı insani felaketin yanı sıra enerji arzında böyle bir aksama ihtimalini artırıyor"

- "WTO olarak, ticaretin bölgesel siyasi çizgilere göre yeniden şekillendiğine ilişkin işaretleri gözlemliyoruz. Bazı ülkeler siyasi açıdan benzer düşüncelere sahip ortaklarla daha fazla ticaret yapmaya başladı"

(Nuran Erkul/Londra)


3- DOSYA HABER/YOLLAR ELEKTRİKLENİYOR - Türkiye otomobil pazarında "voltaj" yükseldi

- Türkiye'de ekim ayı itibarıyla elektrikli otomobil satışlarının pazardan aldığı pay yüzde 6,5'e yükselirken, en az bir elektrikli model satan marka sayısı 2012'deki 1 adetten 2023'te 27'ye çıktı

- Bu yılın 10 ayında en fazla satılan elektrikli otomobil modeller sırasıyla Tesla Model Y, Togg T10X ve Nissan Qashqai e-Power olarak belirlendi

- 81 ilde 2 bin 800'ü hızlı şarj olmak üzere 10 bin 100 şarj noktasına ulaşılırken, "Bir elektrikli otomobil kaç TL yakar?" sorusunun cevabı pek çok faktöre göre değişebiliyor

(Abdulselam Durdak/İstanbul) (Grafikli)


4- DOSYA HABER/TÜRKİYE'DE ANTİKA VE MÜZAYEDE TİCARETİ - Sanat eserleri satışının ülke ekonomisine katkısı yıllık "200 milyon" doları buluyor

- Artam Antik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam:

- "Dünyada sanat piyasası yılda 20 milyar doların üzerindeyken Türkiye'deki sanat ortamının toplamının yıllık 200 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor"

- Müzayede.app kurucusu Aziz Alçiçek:

- "Kovid-19 salgınında müzayedecilik önemli ivme kaydetti. İngiltere'de 20 bin müzayede sitesi var. Türkiye'de bu rakam 600 ama on-line müzayedecilik hızla büyüyor"

(Mehmet Kadir Kılınç/İstanbul)


5- Plastiğe alternatif mantar miselyumu üretimde karbon emisyonunu azaltıyor

- Mimbiosis firmasının kurucu ortağı ve mimar Gökçe Işık:

- "Plastik köpük yerine miselyumdan yapılmış materyali kullandığınızda metreküp başına 324 kilogram karbon emisyonu azaltımı yapmış oluyorsunuz"

- HAU Biyoteknoloji kurucusu Mehmet Çerkezoğlu:

- "Miselyum ürünler gerekli tüm kullanım amaçlarını tamamladıktan sonra parçalanıp toprak altına bırakıldığında ekolojik olarak bir problem oluşturmaz. Bu ürünler, 60-90 gün içinde bakteriler tarafından çözünmeye ve ayrışmaya başlayarak yaklaşık 3-4 aylık süreçte toprakta tamamen yok olur"

(Biriz Özbakır-Yeşim Yüksel/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Savaş ve çatışmalar sadece insanları değil biyoçeşitliliği de öldürüyor

- Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü verilerine göre biyoçeşitlilik açısından zengin bölgelerin yaklaşık 3'te 2'si son 60 yılda savaş ve çatışmalara sahne oldu

- Uluslararası Orman Araştırma Kuruluşları Birliği Bilim ve Politika Programı Koordinatör Yardımcısı Dr. Nelson Grima:

- "Silahlı çatışmalar sonucu kaybedilen biyoçeşitliliğin yeniden kazanılması çok zor. Bazı türlerin ortadan kaldırılması ya da ağır şekilde tahrip edilmesi geri dönülemez sonuçlara yol açabilir"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı)


7- AA'nın CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde grup maçları öncesi hazırladığı dosya haberlerin ilk gününde yayımlanacak haberler şöyle:

- Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi'nde 64. sezonun grup mücadelesi başlıyor (Emre Doğan/İstanbul)

- Fenerbahçe Opet'in Avrupa serüveni başlıyor (Bozhan Memiş/İstanbul)


8- Fenerbahçe Yöneticisi Simla Türker Bayazıt, 3 kupanın da müzelerine geleceğine inanıyor

- Fenerbahçe Voleyboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt:

- "Sarı Melekler'imiz, Avrupa'da yine armamızı başarıyla temsil etmek adına mücadele edecektir"

- "Fenerbahçe, her zaman ifade ettiğimiz gibi, Atamızın tuttuğu takım değil onun yolundan giden takım olmuştur"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

6 KASIM 2023 ÖZEL HABER GÜNDEMİ