ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 7 Ağustos 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Altın ithalatına "kota uygulaması" geliyor

- Hazine ve Maliye Bakanlığınca devreye alınacak uygulamayla, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve Türkiye'nin döviz rezervlerinin desteklenmesi hedefleniyor

- Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gerçekleştirilen ithalat, kota uygulamasının dışında tutulacak, böylelikle altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi, uzun dönemde cari açıkta olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


2- Orman yangınlarıyla mücadelede "yapay zeka" desteği artıyor

- Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla başlattığı yapay zeka destekli "Yangın Risk Yönetimi Projesi"ni yeni unsurlarla geliştiriyor

- Projeyle meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topografya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş yangın verileri gibi 400'den fazla veri kullanılarak yangın riski haritaları oluşturuldu

- Haritalarla üç günlük risk tahmini yapılarak, belirlenen bölgelerde daha yangın oluşmadan tedbirler alınmaya çalışılıyor

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


3- Dünyanın geleceğine ışık tutan yolculuk: "Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi"

- 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferini gerçekleştiren bilim heyeti, bilimsel çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü

- Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Kaptan Özgün Oktar: "Seferimizi içinde tamamladığımız temmuz ayı, dünya ortalamalarına baktığımız zaman dünyadaki en sıcak ay olarak da tarihe geçti"

- "2030 yılına kadar belki de yaz sezonunda hiç deniz buzu kalmayacak, bu da kutup ayılarının beslenme alanlarının kaybolması anlamına geliyor"

- 3. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy: "Öğrencimizin çalışması bizler için çok ciddi ve olumlu bir proje"

(Şebnem Coşkun/Arktik Okyanusu)


4- Şehit Pilot Yüzbaşı Topel'in naaşını teslim alan doktor ile Erenköy Direnişi gazileri o günleri anlattı

- Türk doktor Zihni Uzman: "Cengiz Topel'in insanlık dışı işkencelere maruz kalmış cenazesini teslim aldım. Gördüklerim karşısında günlerce ağladım"

- Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan: "Erenköy Direnişi, Kıbrıs Türklerinin Çanakkale'sidir. Dünyanın çeşitli yerlerinde eğitim gören 700-800 kadar üniversite öğrencisi direnişe katıldı. Komutanlarımız, bize Çanakkale'de Mustafa Kemal Atatürk gibi ölmeyi emretmişlerdi"

(Mehmet Kemal Firik/Lefkoşa) (Fotoğraflı-Görüntülü)


5- Slovenya'nın ilk kadın Dışişleri Bakanı Tanja Fajon AA'ya konuştu:

- "Güçlendirilmiş Diplomasi adlı 2020'de yapılan İzlanda-Slovenya ortak çalışmasının verileri, ankete katılan Sloven kadın diplomatların yaklaşık dörtte birinin 10 yıllık süre zarfında cinsel tacize tanık olduğunu veya yaşadığını gösteriyor"

(Gülçin Kazan Döger/İstanbul) (Fotoğraflı)


6- Bu yaz "çok yüksek ihtimalle" en sıcak yaz olarak kayıtlara geçecek

- ECMWF Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess:

- "Temmuz 2023 kayıtlardaki en sıcak ay oldu"

- "Dünya ısındıkça aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğu giderek artacak"

(Nuran Erkul/Londra) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Özel Çevre Koruma Bölgeleri'ndeki tedbirlerle deniz kaplumbağalarının yuva sayısı arttı

- Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Abdullah Uçan:

- "Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarında Bakanlığımız tarafından uygulanan koruma tedbirleri sayesinde geçen yıl 1824 olan yuva sayısı 2 bin 551'e yükseldi"

- "Bu yıl Mersin Göksu deltasında 163 yuva, Antalya Belek'te 1200, Patara'da 426, Fethiye Göcek kumsallarında 88, Köyceğiz Dalyan'da ise 674 yuva tespit edildi"

(Yasemin Kalyoncuoğlu/Ankara) (Fotoğraflı)


8- Bağcılar'da bir yılda 4 bin 500 konut için dönüşüm süreci başlatılacak

- Belediye Başkanı Abdullah Özdemir:

- "Son bir yılda 1500 civarında konut yıkıldı. Yine 1500 civarında konutun yıkım kararının alınıp yıkılacağını, TOKİ'yle de 1500 konutun daha dönüşeceğini ifade edersek toplamda da 4 bin 500 konutluk bir dönüşümü Bağcılar sınırları içerisinde bir yıllık süre içerisinde başlatmış oluyoruz"

- "İlçede yüzde 30 oranında bir dönüşüm gerçekleştirmiş olduk. Bunu yüzde 70'lere, 80'lere ulaştırdığımızda zaten Bağcılar'ın bugünkü konumundan bambaşka bir konuma dönüştüğünü hep birlikte göreceğiz"

(Kübra Kara/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- Danimarkalı seyyah, uçakla seyahat etmeden dünyadaki tüm ülkeleri 10 yılda gezdi

- Danimarkalı seyyah Torbjorn Pedersen, 3 bin 576 gün süren seyahatinde 37 kez konteyner gemisi, 158 kez tren, 351 kez otobüsle yolculuk yaptı, 10 defa pasaportunu yeniledi

- Pedersen: "İstanbul, açık ara favori şehirlerimden. İstanbul'da sonsuza kadar kalabilir ve yeni sokaklar, yeni mahalleler keşfetmeye devam edebilirim"

(Mustafa Deveci/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


10- Depremde hayvanları telef olan kadın besici devlet desteğiyle ayağa kalktı

- Tarım ve Orman Bakanlığınca 151 küçükbaş hayvan verilen Malatyalı besici Sevim Tekin:

- "Başvuru yaptım gelip baktılar ve kaybettiğimiz kadar hayvan verdiler. Memnunuz, umudumuz çoğaldı"

(Hatice Yetmen/Malatya) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- İklim değişikliği kuşların üreme oranlarını etkiliyor

- Uluslararası bir araştırma, büyük göçmen kuşların iklim krizi kaynaklı sıcaklık artışları sebebiyle daha az, göç etmeyen küçük kuşların ise daha fazla ürediğini ortaya koydu

- OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekolog Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu: "Mevsimler kayıyor, ama bu kaymadan küçük kuşlar daha az etkileniyor çünkü bu kuş türleri yılda zaten birkaç kez kuşak oluşturuyor. Ama mesela yırtıcı kuşlar, balıkçıllar, karabataklar yılda sadece bir kez kuluçkaya yatıyorlar ve dolayısıyla kuluçkaya yattıkları dönemin, kendi yaşam koşulları ile senkronize olması gerekiyor"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul)


12- Antik kentin "Keman Kardeşler"i yorucu kazı çalışmalarını müzikle eğlenceye dönüştürüyor

- Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında işçi olarak çalışan müzisyen 4 kardeş ve iki akrabası, yorgunluklarını molalarda verdikleri mini konserlerle atıyor

- Düzce Belediyesi Kazı Alanı Personel Sorumlusu İbrahim Karalmaz: "Hem bizi eğlendiriyorlar hem kendileri motive oluyor hem de prova yapmış oluyorlar. Yorucu ama keyifli şekilde çalışıyoruz"

(Ömer Ürer/Düzce) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- AA'nın, Trendyol Süper Lig 2023-2024 Sezonu öncesi hazırladığı ve 10 Ağustos Perşembe günü sona erecek haber dosyasının yayımlanacak bölüm başlıkları:

DOSYA HABER - Süper Lig'de 65 sezonda 6 şampiyon

(Ercan Çakar/İstanbul) (Grafikli)

DOSYA HABER - Süper Lig'in gol kralları

(Ercan Çakar/İstanbul) (Grafikli)

DOSYA HABER - Süper Lig'in gol raporu

(Ercan Çakar/İstanbul)


14- Servet Yardımcı, Türkiye ve İtalya'nın EURO 2032'ye ortak adaylığını değerlendirdi:

- "Kesinlikle büyük bir turnuvayı hak ediyoruz. Türkiye ve İtalya'nın EURO 2032'ye birlikte ev sahipliği çok doğru bir fikir"

- "EURO 2032'e ev sahipliği adaylığı için son başvuru tarihi geçen sene sonunda bitti. Bu nedenle EURO 2032 için Türkiye ve İtalya ortaklığından başka aday olmayacak"

- "Sayın Cumhurbaşkanımızın bakış açısı ve desteği, Türkiye için büyük bir şans"

(Hilmi Sever/İstanbul) (Fotoğraflı)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

7 Ağustos 2023 özel haber gündemi