ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 7 Aralık 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Sivil havacılıkta 2023 "rekorlar yılı" oldu

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:

- "2003'ten itibaren 'bölgesel havacılık politikası' ve 'sivil havacılıkta serbestleşme'nin hayata geçirilmesiyle son 21 yılda Türk sivil havacılığı adına başarı öyküsü yazıldı. Bu yılı rekorlarla kapatmaya hazırlanıyoruz"

- "Anlaşmalar ve müzakereler neticesinde, 2003'te 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına 283 yeni nokta eklenmiştir. Uçuş ağımız 130 ülkede 343 noktaya ulaşmıştır"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


2- Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Lopez, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi:

- "Yeni ekonomi yönetiminin atılması gereken doğru adımları attığını düşündüğümüzü net bir şekilde dile getirdik. Bunu söyleyen sadece Dünya Bankası da değil. Kredi derecelendirme kuruluşlarının bazılarının Türkiye'nin görünümünü yukarı yönlü revize ettiğini görüyoruz. Yatırım bankaları gelecek yıl Türkiye tahvil piyasasının çok hareketli olacağını söylüyorlar. Bu kuruluşlar, işlerin doğru yönde gittiğini görüyor"

- "(Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar) Türkiye'nin gelecek 12 yılda 60 gigavat kapasite oluşturacağını açıkladı. Bu, gelişmekte olan ekonomiler arasında bu alanda açıklanan en büyük hedeflerden birisi"

- "Bu kapasite artışı 12 yılda yaklaşık 100 milyar dolar yatırım gerektirecek. Türkiye, istikrarlı bir makro duruma kavuşarak bu tür gereken finansmanları çekebilecektir"

- "Bu işin güzelliklerinden biri de bu çembere girdiğinizde, bir taraftan yatırımlar geliyor çünkü ekonomide istikrar sağlanıyor diğer taraftan kaynak akışı oldukça, durumu istikrara kavuşturmak daha kolay oluyor"

(Nuran Erkul/Dubai) (Görüntülü)


3- Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkanı Ebu Bekir, AP'de İsrail'in sistematik katliamına karşı uyardı:

- "İsrail ordusunun gazetecileri Refah Sınır Kapısı bölgesinde toplayarak, savaş suçlarını ve soykırımı duyurmalarını engellemek için topluca katletmeye yönelik bir planı olmasından korkuyoruz"

- "Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin kendi kabul ettikleri kararı Filistin için uygulamalarını istiyoruz"

(Selen Valente Rasquinho/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Türkiye'de İHA lisans ve sertifika sayısı 1,5 milyona dayandı

- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıtlı İHA sayısı 62 bin 892'ye yükseldi

(Hülya Ömür Uylaş/Ankara)


5- Meclis seralarında yılda 240 bin çiçek üretiliyor

- Dünya parlamentoları arasında en büyük yeşil alana sahip TBMM'nin yerleşkesindeki seralarda yetiştirilen çiçekler Meclis'in kendi ihtiyacını karşılarken, üretim fazlası satışa sunuluyor

- TBMM Park ve Bahçe Hizmetleri'nde görevli ziraat mühendisi Ümit Küçük:

- "Yetiştirilen çiçekleri makam odalarında, kulislerde, komisyon toplantı salonlarında, Başkanlığın düzenlediği resepsiyonda kullanıyoruz, özel gün ve toplantılarda buket olarak değerlendiriyoruz. Dışarıdan satın alma neredeyse hiç olmuyor"

(Duygu Yener/TBMM) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Orta Koridor çatışmalar ve krizlerin gölgesinde ulaşımda "hayat yolu"na dönüşüyor

- Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras:

- "Orta Koridor, gerekli adımların atılması halinde dünya tedarik zincirinde istikrar ve lojistik hızı sağlayan dünyanın en önemli tedarik zinciri koridorlarından biri olma potansiyeline sahip"

- "Zengezur ve Azerbaycan, Orta Koridor'un tercih edilmesinde ana aktör olacak"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


7- DOSYA HABER/TÜRKİYE'NİN MAĞARALARI - Peynirin lezzetine lezzet katan mağara: Divle Obruk Mağarası

- Karaman'ın Ayrancı ilçesi Divle köyünde 36 metre derinliğinde, 250 metre uzunluğundaki obruk mağarası, kendine has mikroflora yapısı ile içinde 5 ay bekletilen peynirleri olgunlaştırıp lezzetlendiriyor

- Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı: "Obruk, doğal olarak meydana gelmiş, çöküntüden oluşan bir mağara. Rutubet oranı da yüzde 90'dır. Yüzyıllar öncesinden azık saklanan bir yer"

(Zehra Melek Çat/Karaman) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Avusturyalı Prof. Dr. Gartner'a göre Batı, İsrail'in nükleer silahlarına göz yumuyor

- Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heinz Gartner, Batı'nın nükleere ilişkin İran ve Kuzey Kore’ye uyguladığı baskıya rağmen İsrail’e karşı sessiz kalmasının "çifte standart" olduğunu belirtti

(Aşkın Kıyağan/Viyana)


9- Kanadalı yazar Yves Engler: "Batı, İsrail istemediği için ateşkesi dillendirmeye korkuyor"

- "ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarını silah şirketleri finanse ediyor ve bu kuruluşlar açıkça Gazze'deki katliamı destekliyor"

(Ömer Faruk Madanoğlu/İstanbul) (Görüntülü)


10- "Dünyanın ilk elektrikli mega yatı" Türk tasarımcının imzasını taşıyacak

- Yat tasarımcısı Baran Akalın, birçok sektörde dünyaya tasarım ihraç eden İtalya'ya uzunluğuyla dünyada ilk olma özelliği taşıyan 6 elektrikli mega yat tasarımını sattı

- Akalın: "Üretildiğinde dünyadaki ilk elektrikli mega yatlar olacak. Sadece elektrikli olmasından öte yakıtsız olması en büyük özelliği. Yani pilleri şarj edecek jeneratörlerin su ile çalışması, tekne içerisinde tamamen yakıtsız bir sistem olması anlamına geliyor"

(Kaan Bozdoğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Gıda kaybına neden olan küf kaynaklı toksinler daha hızlı tespit edilebilecek

- Kimya mühendisi Selçuk Uğurlu:

- "Girişimimiz, aslında mikotoksinin oluşturduğu ve küresel olarak gıdamızın dörtte birini atığa çeviren yani her yıl bir milyar tonluk kayba neden olan bir problemi çözmeye çalışıyor. Küflerin ürettiği toksinleri tespit ediyor"

- "Çiftçi bu cihazı alacak, üstüne numuneyi bırakacak, hangi toksinleri analiz etmek istediğini girecek ve analiz tuşuna basacak. Analiz sonuçları 25 dakika sonra cep telefonunda olacak"

(Biriz Özbakır/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- VakıfBank Menajeri Banu Can Schürmann, Kulüpler Dünya Şampiyonluğu'na inanıyor:

- "Şu anda Türkiye'de, Avrupa'da ve dünyada voleybolda ilk takımlar arasında sayılmak gurur verici. Biz de bu bayrağı düşürmeden, çıtayı indirmeden FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası'ndan kupayla gelmek istiyoruz"

(Bozhan Memiş/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- TBF Başkanı Hasan Engin Tuncer: "Şampiyon atlar artık Türkiye'de doğacak"

- "200. yılda 200 at, isimli yeni bir proje hazırladık. Avrupa Birliği projesi olacak ve arazi teminini de devletimiz yapacak. Bunu da ülkemize kazandırabilirsek getirisi fazla olan bir ihraç kalemi daha ortaya çıkacak"

(Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

7 Aralık 2023 özel haber gündemi