ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 8 Mart 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Kahramanmaraş ekonomisi için destek ve teşvikler bekleniyor

- Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu:

- "29 bin iş yerinden 15 bini iş yapamayacak duruma geldi. Esnafa destek verilmemesi durumunda şehrin ekonomisi 30 yıl geriye gider"

- Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya:

- "Tarımsal üretimin devamlılığı için üreticilerin gübre gibi girdilerinin tedarikinin sağlanması gerekli. Girdiler sağlanmazsa, ekim zamanında sıkıntı olabilir ve gıda güvenliği riske girebilir"

(Mustafa Çalkaya/Ankara)


2- TOBB'un projeleri sanayide kadının elini güçlendirmeyi hedefliyor

- "Geleceği Yazan Kadınlar Projesi" ile kadınlara mobil uygulama geliştirme yetkinliği kazandırılırken "Sanayide Kadın Eli Projesi" ile nitelikli istihdam artışına katkı hedefleniyor

- TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk:

- "Kuş tek kanatla uçamaz. Ülkemizin hedeflerine ulaşabilmesi için kadınların ekonomide daha çok yer alması gerekiyor"

- "Kadınlarımız öğrenmeye her zaman açık olmalı. Kendilerine güvenmelerini, güçlü ve zayıf yanlarını belirleyerek cesaretle adım atmalarını öneriyorum"

(Ayşe Böcüoğlu Bodur/Ankara)


3- Kadınlara konut satışında lider il Balıkesir oldu

- Türkiye genelinde geçen yıl satılan konutların yüzde 32,62'sini kadınlar alırken, bu alanda en yüksek oran yüzde 41,35 ile Balıkesir, yüzde 41,07 ile Çanakkale'de kaydedildi

- İstanbul yüzde 29,49 ile ortalamanın altında kalırken, kadınlara konut satışının en düşük oranda gerçekleştiği iller Hakkari ve Muş olarak belirlendi

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


4- Tarım sektöründen tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatı

- Türkiye'nin tarım sektörü, bu yılın ilk 2 ayında 5 milyar 434 milyon dolarlık ihracata imza attı

- Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 820 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 634 milyon 488 bin dolar, zeytin ve zeytinyağı 201 milyon 220 bin dolar, süs bitkileri ve mamulleri 30 milyon 146 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 1 milyar 204 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


5- Farklı ülkelerde fırın işleten 3 kardeş, deprem sonrası hemşehrileri için Kahramanmaraş'a koştu

- Azerbaycan, İran ve Ukrayna'da ekmek üretim tesisleri bulunan Kahramanmaraşlı üç kardeş, depremlerin ardından döndükleri memleketlerinde afetzedeler için ücretsiz ekmek üretiyor

- Fırıncı Hasan Akkuş:

- "Bugün birlik beraberlik zamanı, tek yürek olma zamanı, bu acıları hep beraber paylaşıp, sarıp, bu sıkıntıları hep beraber atlatacağımız zaman"

(Özgün Tiran-Cihan Demirci/Kahramanmaraş) (Fotoğraflı-Görüntülü)


6- Ünlü kriminalist Prof. Dr. Atasoy'a göre adli bilimlere kadınların ilgisi arttı:

- "Lisans eğitimi veren bu bölümden (Adli Bilimler Bölümü), bu sene üçüncü yıl mezunları verdik. Öğrencilerin büyük bir bölümü de kadın. Adli bilimler alanı kadınların rağbet ettiği mesleklerden biri haline geldi"

- "Operasyonel yetkisi olanlar yani bir suçu bilfiil aydınlatmak üzere delilleri toplayanlar, soruşturmaları yürütenler ve ifade alanlar genellikle erkek. Kadınların meslekte yükselmesinin başlıca şartı ne olursa olsun, o işi beraber olduğu çalıştığı kişilerden daha fazla bilmektir"

(Lale Bildirici Büyükkarakaya/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Hatay'ın kültür varlıkları "zemin yapısı ve mimari eksikliklerden" tahrip oldu

- İÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller:

- "(Yapılardaki hasar nedenleri) Dolgu zeminde yer almaları, Asi Nehri önemli bir etken burada, fay hattının yakından geçiyor olması, en önemli etkenler arasında gözüküyor. Bunun dışında aslında bu yapılarda daha ilk inşa dönemlerinden kaynaklanan sorunlar olduğu yönünde de tespitlerimiz oldu"

- "Bu yapıları eski özgün dediğimiz haliyle ayağa kaldıracağız, yeniden inşa edeceğiz veya restore edeceğiz. Özgün yapılarından kaynaklanan sorunları da var. Bu da şu anlama geliyor, çağdaş müdahalelere ihtiyaç var. Bu yapıların daha dirençli olabilmeleri için bunlarda çeşitli mühendislik, mimarlık uygulamalarıyla daha güçlü olmalarını sağlamamız gerekiyor"

(Zeynep Rakipoğlu/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- İtalya Serie A'da şampiyonluğa koşan Napoli'nin başkanı De Laurentiis, AA'ya konuştu:

- "Napoli'nin şampiyon olamadığı on yılların ardından bu, tüm Napolililer için büyük bir geri dönüş, zafer anlamına geliyor"

- "FIFA, şu anda Dünya Kulüpler Şampiyonasını icat etmek, yapmak istiyor. Bu saçma. Çok fazla maç yapıyoruz"

(Barış Seçkin/Roma) (Görüntülü)


9- Voleybolda "deprem" burukluğu

- Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ: "Ligler başladı ama buruk başladı. Gerçekten herkeste bir burukluk var"

- "Hayalleri, hedefleri vardı. Acı yaşadılar ama devam etmek istediler bize düşen de sahip çıkmaktı"

- Federasyonun Ankara'da konuk ettiği takımlardan Maraş Voleybol'un başantrenörü Derya Hasbek: "Sahaya girdiğimizde kızlarımız psikolojileri ne kadar kötü de olsa kendilerini daha iyi hissetmeye başladı"

- Malatya Galip Demirel Spor Kulübü Voleybol Takımı başantrenörü Mehmet Şekeryapan: "Deprem değil kıyametti"

(Musa Samur/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

8 mart 2023 özel haber gündemi