ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 8 Mart 2024

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Kara Havacılık Komutanlığının kadın pilotları "çelik kanatları" gökyüzüyle buluşturuyor

- Kara Havacılık Komutanlığı bünyesindeki kadın B-200 pilotu Yüzbaşı:

- "Giymiş olduğum üniforma ve icra ettiğim meslekle Türk kadınını temsil etmekten ve örnek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum"

- Kara Havacılık Komutanlığı bünyesindeki kadın Skorsky pilotu albay:

- "Kadınların her alanda ön planda olmasını sağlayan ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, manevi kızı Sabiha Gökçen ve Milli Mücadelemizi başarıyla kazanmamızda katkıları bulunan kadınlarımız bana örnek oldular"

(Utku Şimşek/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Altındağ'ın asayişi Özlem Üsteğmen'e emanet

- İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özlem Gören:

- "Çocuklar bizi gördüklerinde koşarak devriye araçlarımıza geliyorlar. Hatta suç işlemeye müzahir kişiler bile bize alıştı. Bizleri tanıyor, suç işlediklerinde onları yakalayacağımızı, peşlerini bırakmayacağımızı biliyorlar"

- "Jandarmadaki kadınlar olarak, emniyet ve asayişin sağlanmasında aktif olarak sahada, erkek meslektaşlarımızla omuz omuza 7/24 görev yapmaktayız"

(Yusuf Soykan Bal/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- İstanbul'un meydanlarına kadın temizlik işçilerinin eli değiyor

- İBB'ye bağlı temizlik görevlisi olarak çalışan Gizem Poyraz:

- "İlk başta biraz heyecanlıydık, şu an heyecanımızı yendik. Şimdi artık herkes alıştı, bakıyorlar, sohbet ediyorlar, adres soruyorlar. Biz de elimizden geldiğinde yardımcı olmaya çalışıyoruz"

- Cennet Öztürk:

- "Bizi tebrik eden çok oluyor. Bizimle gurur duyuyorlar. Özellikle gelip 'Tebrik ederiz, kadınları alanlarda çok görmek çok güzel.' diyorlar. Biz de mutlu oluyoruz bunları duyunca"

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


4- Türkiye, hayvancılıkta Avrupa'da öncü konumda

- Türkiye, 2023'te AB üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında büyükbaş hayvan varlığında Fransa'nın ardından ikinci sırada yer aldı

- Küçükbaş hayvan sayısında AB ülkelerinin tamamını geride bırakan Türkiye, koyun ve keçi sayısında en yakın rakiplerini 3'e katladı

(Ata Ufuk Şeker/Brüksel)


5- Türkiye'nin Birleşik Krallık'a ihracatı ilk iki ayda 2 milyar dolara yaklaştı

- Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe:

- "5 bin 500'den fazla firmanın Birleşik Krallık'a ihracat yapması, bu pazarın Türk şirketler için ne kadar önemli olduğuna işaret ediyor"

- "Birleşik Krallık ile olan ticari ilişkilerin daha da derinleştirilmesi, Türkiye'nin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmada kritik bir rol oynayacak"

(Yunus Türk/İstanbul)


6- Çin markalarının Türkiye otomobil pazarındaki payı artıyor

- Çinli firmaların Türkiye'deki otomobil satışları yılın ilk 2 ayında 12 bin 709'a ulaşırken, Chery, en fazla satış yapan Çin markası olarak kayıtlara geçti

- Markalara ülkeler özelinde bakıldığında, Fransız ve Alman firmalarının ağırlıkta olduğu görülürken, Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda güçlü oyuncular arasında bulunuyor

(Abdulselam Durdak/İstanbul)


7- Akıllı mühimmat DROKET'in ilk atışı gerçekleştirildi

- Dronlarda kullanılmak üzere geliştirilen akıllı mühimmat çözümü DROKET'in patlayıcı miktarı ve boyutu kullanıcı talepleri doğrultusunda artırıldı, tasarımında iyileştirmelere gidildi

- Katar'daki DIMDEX fuarında uluslararası alanda ilk tanıtımı yapılan DROKET için yurt dışından gelen talepler doğrultusunda farklı ülkelerde de testler yapılması planlanıyor

(Göksel Yıldırım/Doha) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- BM Raportörü Rajagopal, Gazze'de yaşananların "soykırıma dönüştüğünü" belirtti:

- "Ne yazık ki bazı rutin savaş hukuku ihlallerinin işlendiği silahlı çatışma olarak başlayan olayın giderek insanlığa karşı suçlar ve şimdi de soykırım eylemlerine dönüştüğüne şüphe yok"

- "Gazze genelindeki evlerin yüzde 70'inden fazlası, Gazze'nin kuzeyindekilerin ise 80'inden fazlası imha edildi. Tüm sivil altyapı yok edildi"

(Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Fotoğraflı-Görüntülü)


9- ABD'de bölgesel bankacılık sektöründeki endişeler sürüyor

- Ülkede geçen yıl mart ayında Silikon Vadisi Bankası, Signature Bank ve First Republic Bank'ın iflaslarıyla bankacılık sektöründe yaşanan çalkantıdan bu yana bölgesel bankalarda geniş bir toparlanma yaşanmasına rağmen sektördeki kırılganlıklar devam ediyor

- Özellikle portföylerinde ticari gayrimenkul kredilerinin yoğunlukta olduğu bankaların taşıdığı kredi riski endişelerin odağında yer alırken, bilançosunda sürpriz zarar açıklamasından bu yana hisseleri yüzde 60'ın üzerinde düşen New York Community Bank ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor

(Dilara Zengin/Washington)


10- Atık camlardan yaptığı takılarla dünya markası oldu

- Cam sanatçısı Nermin Taş:

- "Her gün an az 4 saat çalışarak,1200 derece sıcaklıktaki ateşin karşında camlara şekil vererek atık camlardan takılar yapıyorum. Hayal ettiğim her şey ateşin sıcaklığında eriyerek şekil alıyor"

- "Hayal kurun, hayallerinize inanın ve peşinden ısrarla koşun, gerisi geliyor. İnanan Türk kadını her şeyi başarır"

(Semra Orkan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


11- Renkli ekranların arkasındaki set işçisi kadınlar işlerini başarıyla yapıyor

- TRT 1'de yayınlanan Kül Masalı dizisinin Genel Sanat Yönetmeni Sırma Bradley:

- "Kadınlar iş de üretiyor, fikir de üretiyor, duygu da üretiyor. Ben bu sektöre girdiğimde ayaklarım 39 numaraydı, şu anda 43 ama yere sağlam basıyorum"

- Dizinin yapım sorumlusu Şeyma Elmas:

- "Kadınların çalışma alanı daha çok reji, sanat ve yapım tarafı. Buralarda da sayımız çok fazla değil ama gün geçtikçe artıyor"

(Başak Akbulut Yazar/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


12- Voleybolla tanıştığı ilkokuluna "dünya 1 numarası" olarak döndü

- FIVB dünya sıralamasında 1 numarada yer alan A Milli Kadın Voleybol Takımı ile Fenerbahçe Opet'in yıldız liberosu Gizem Örge, voleybolla tanıştığı Ankara'daki mahallesindeki Harzemşahlar İlköğretim Okulu'nun sıralarında duygularını anlattı:

- "Voleybola başladığım yer Harzemşahlar İlkokulu'nun bahçesidir. Voleybolda manşet almayı, servis atmayı mahallede oynayarak öğrendim"

- "Başardığımız şeyler için Kadın Voleybol Milli Takımı olarak tüm Türkiye'nin gururu olduk, kadınlara, kız çocuklarına ilham verdik"

- "Olimpiyatlar en büyük hayalimdi. Paris'te altın madalyanın en büyük adaylarından biriyiz"

- "Ailenin büyüğünden küçüğüne biz koyu Fenerbahçeliyiz. Fenerbahçe'ye transfer olduğumda ailemde bir bayram havası oldu. Fenerbahçe benim çocukluk aşkımdı"

(Erkan Tiryaki-Muhammed Boztepe/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


13- Burcu Çetinkaya'ya göre kadınların eşit temsili konusunda alınacak çok yol var

- Ralli pilotu Burcu Çetinkaya:

- "Hemen hemen her alanda artık kadınlar daha fazla var ama bunun üzerine de yüzde olarak hala gidecek çok fazla yolumuz var"

- "Fırsat eşitsizliğini değiştirmek isterdim. Sadece kadın-erkek olarak düşünmeyelim. Hepimiz aynı yollardan geçmiyoruz maalesef. Hepimizin önüne aynı yemekler de gelmiyor. Bu beni kalben yaralayan bir konu"

(Hüseyin Burak Demirer/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


14- Gençlerbirliği "nefes" aldı

- Kırmızı-siyahlı kulübün yeni başkanı Osman Sungur:

- "İlk icraatımız öncelikle personel arkadaşlarımızın, teknik heyetimizin, sağlık ekibimizin, A'dan Z'ye tüm personelin geçmişten gelen alacaklarını ilk gün ödemek oldu"

- "Başarı, motivasyon istiyorsanız, sporcunun parasını zamanında vermeniz gerekiyor. Bu kardeşlerimizin geçmiş dönem primleri vardı, bu primler de ödendi. Şu anda takım motive durumda"

- "Play-off hattından kopmayacağımızı söyleyeyim. Hepimiz umutluyuz, umudumuzu hiç kaybetmedik"

- "Şirketleşme konusuna çok pozitif bakmıyorum. Gençlerbirliği markası paha biçilemezdir"

- "Aktepe Stadı, Gençlerbirliği markasına uygun değil"

(Halil İbrahim Avşar-Musa Samur/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

8 Mart 2024 özel haber gündemi