ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 9 Mart 2023

TAKİP ET

ANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Hatay'da depremde ikiye bölünen zeytinliğin bulunduğu bölge için kritik uyarı

- Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu:

- "(Hatay'ın Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi) Öngörüm, ilkbaharda yağmurların yağmasıyla burası yine kayacak. Orası tamamen yerleşime kapatılmalı"

- "Bu yapının nasıl gerçekleştiğini yer içi görüntülemeyle tespit ettik. Zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede yollarda açılan yarıkları ve kaymaları da inceledik. Derin görüntülemelerimiz ile yarığın 44 metreye doğru hareket ettiğini sonrasında da durduğunu tespit ettik"

(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


2- Adıyaman'da depremde dağdan kopan devasa kayalar evleri teğet geçti

- Kahta ilçesi Alidam köyü sakinlerinden Ersin Bektaş:

- "Kaya parçaları gözümüzün önünde köye yuvarlandı. Büyük korku yaşadık. Sabah aydınlık olduğunda çok şaşırdık. Köyün yarısı büyük tehlike atlattı. Kayalar evleri sıyırıp geçti"

(Mesut Varol-Özkan Bilgin/Adıyaman) (Fotoğraflı-Görüntülü)


3- Kadın kooperatiflerine geçen yıl 13,7 milyon lira hibe sağlandı

- Ticaret Bakanlığının Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı kapsamında, 54 ildeki 141 kooperatifin 144 projesine destek verildi

- Bakanlığın kadın kooperatiflerine yönelik eğitimlerinden de geçen yıl 1429 katılımcı yararlandı

(Deniz Çiçek/Ankara)


4- Yılın ilk 2 ayında makine ihracatı 4,4 milyar dolara yükseldi

- İlk 2 ayda geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 13 artıran sektör, en yüksek dış satımı Almanya, Rusya ve ABD'ye yaptı

- Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu:

- "Depremin yaralarını sarmak ve bölgeye destek vermek için seferber olduğumuz bir ayın sonunda dahi ihracat artışı gerçekleştirdik"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)


5- Suudi Arabistan'a ihracat 30 kattan fazla arttı

- Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 32 katına çıkarak 11 milyon 209 bin dolardan, 367 milyon 363 bin dolara yükseldi

- Suudi Arabistan, 356 milyon 153 bin dolarla Türkiye'nin ihracatını en fazla artırdığı 2. ülke olarak kayıtlara geçti

(Burhan Sansarlıoğlu/İstanbul)


6- Yargıya taşınan tartışmanın kazananı sokak hayvanları oldu

- Şikayetçi olduğu sürücü ile sokak hayvanlarına 20 kilogram mama alması şartıyla uzlaşan Beykoz Devlet Hastanesi Güvenlik Görevlisi Melis Aksu:

- "Benim de aklıma kedi ve köpek maması alması geldi, böyle bir fikir sundum. Karşı tarafın da çok hoşuna gitti"

(Muhammed Gencebay Gür/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


7- Müzeler sürdürülebilir bir gelecek için farkındalık uyandırmayı hedefliyor

- Gelecek İçin Müzeler Hareketi Türkiye Koordinatörü Dr. Emek Yılmaz:

- "Müzelerin, hem faaliyetlerinde hem de kullandıkları binalarda, nasıl sürdürülebilir olabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Bizim müzeler olarak sürdürülebilirlik bilincini aktarma gibi bir sorumluluğumuz var"

- (İklim aktivistlerinin müzelerdeki eserlere yönelik saldırıları) Onlar eserlerin bir camla korunduğunu bildiklerini söylüyorlar. Ama daha bilinçsiz kişiler bundan esinlenip bu derece korunmayan diğer eserlere ya da kamusal alandaki diğer kültürel miraslara ciddi anlamda zarar verebilir"

(Yeter Ada Şeko/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)


8- Fatih Çintimar, Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nı değerlendirdi:

- "Sportif yönüyle matematiksel olarak çok başarılı olduk çünkü organizasyonu 14. sırada tamamladık. Ama en az 3 madalya beklediğimiz için de 'başarılı olamadık' diyebiliriz"

- "Bizim çocuklarımızın da artık teknik branşlarda Avrupa ve dünyada kürsüye çıkabileceğini herkes gördü. Tuğba bir madalyadan fazlasını kazandırdı, onu örnek alacak çok fazla çocuk olacak"

- "2024 Dünya Yürüyüş Şampiyonası'na da adayız. Ya İspanya ya da bize verecekler. 21 Mart'ta açıklanacak. Bu organizasyonu da bize vereceklerine inanıyoruz"

(Erkan Tiryaki/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

9 MART 2023 özel haber gündemi