Pakistan'da İmran Han'ın partisinden üst düzey isimler protesto için polise teslim oldu

TAKİP ET

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi Partisinden (PTI) üst...

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi Partisinden (PTI) üst düzey isimler, "hukuksuzluğa ve ekonomik erimeye dikkat çekmek için" Lahor'da polise teslim oldu.

Geo News televizyonundaki habere göre, PTI, anayasal garanti altındaki temel haklara yönelik saldırılara ve ekonomik erimeye karşı koymak amacıyla "Jail Bharo Tehreek" hareketi başlattı.

Lahor'da Emniyet Müdürlüğü önüne giden PTI yöneticileri ve destekçileri, polis tarafından içeri alınmadı.

Emniyete ait gözaltı aracının üzerine çıkan PTI destekçileri, daha sonra aracın içerisine girerek eylemlerini sürdürdü.

Gözaltı aracının içerisinde bulunanlar arasında eski Dışişleri Bakanı ve PTI Başkan Yardımcısı Şah Mahmud Kureyşi, PTI Genel Sekreteri Asad Umar ve partinin üst düzey isimlerinden Azam Khan Svati de yer alıyor.

Kureyşi, gözaltı aracının içerisinden paylaştığı videoda, eylemlerinin ülkedeki hukuksuzluk sona erene kadar süreceğini belirtti.

- Benzer eylem Peşaver'de yapılacak

PTI Başkan Yardımcısı Çaudri Favad Hüseyin ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, 500-700 partilinin, teslim olmak için emniyetin önüne gittiğini vurgulayarak, yarın Peşaver'de benzer bir eylemin yapılacağını aktardı.

PTI lideri Han, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, anayasa tarafından garanti altına alınan temel haklarına yönelik saldırılar ve yolsuzluk yapanlar tarafından ekonominin getirildiği durum sebebiyle bu hareketi başlattıklarını dile getirdi.

Öte yandan, yerel polis, emniyet tarafından gözaltı yapılmadığını, ancak PTI yöneticilerinin ve destekçilerinin, gözaltı aracının içerisine girdiklerini kaydetti.

Pencap hükümeti tarafından Lahor'un çeşitli noktalarında 4'ten fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan bir uygulamaya gidildi. Bu sayede yönetimin, teslim olan PTI destekçilerinin gözaltı kararlarının verilebilmesi için uygun yasal zemini oluşturmak istediği belirtiliyor.

- Sivil yönetime karşı ilk defa uygulanıyor

Eski Pakistan Devlet Başkanı General Muhammed Ziya'ül Hak'ın askeri yönetimi döneminde benzer türde bir protesto düzenlenmişti.

Ancak ülke tarihinde ilk defa sivil bir hükümete karşı bu protesto biçimi kullanılıyor.

- İmran Han hükümeti nisanda düşmüştü

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

İmran Han Jail Bharo Tehreek pakistan