Pakistan ve Afganistan bölgede artan terör tehdidi konusunu görüştü

TAKİP ET

Pakistan ve Afganistan, başta Pakistan Talibanı (TTP) ve DEAŞ-H olmak üzere bölgede büyüyen terör tehdidi meselesini...

Pakistan ve Afganistan, başta Pakistan Talibanı (TTP) ve DEAŞ-H olmak üzere bölgede büyüyen terör tehdidi meselesini görüştü.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf liderliğinde aralarında Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkanı Korgeneral Nadim Ahmed Anjum’un da bulunduğu bir heyet Kabil’e günübirlik ziyaret gerçekleştirdi.

Pakistan heyeti, aralarında Taliban geçici yönetiminin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader ve Savunma Bakan Vekili Molla Muhammed Yakup’un bulunduğu Afganistan heyeti ile bir araya geldi.

Görüşmede, başta Pakistan Talibanı (TTP) ve DEAŞ-H olmak üzere bölgede büyüyen terör tehdidi meselesi ele alındı.

Taraflar, çeşitli oluşum ve örgütlerden kaynaklanan terör tehdidiyle mücadelede etkili işbirliği yapmak için mutabık kaldı.

- Taliban'dan "diplomatik ve ekonomik ilişkiler görüşüldü" vurgusu

Taliban'ın haber ajansı Bakhtar'a göre, görüşmede ikili diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

Taliban geçici hükûmetinin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, "Ticari ve ekonomik konular siyaset ve güvenlik konularına yem olmamalı. Torkham ve Spin Boldak Sınır Kapılarındaki tüm yolculara gerekli kolaylaştırma sağlanmalı. Özellikle hasta geçişlerine acil kolaylaştırma sağlanmalı." dedi.

Molla Birader aynı zamanda, Pakistan'daki cezaevlerinde tutulan Afganların serbest bırakılmasını istedi.

Öte yandan, Afganistan'ın İslamabad Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Torkham Sınır Kapısı'nın yarın yolculara ve ticari geçişlere açılacağını duyurdu.

Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesinin ardından Taliban ve Pakistan sınır güçleri arasında zaman zaman iki taraftan da kayıplara neden olan çatışmalar yaşanıyor.

Söz konusu çatışmalar nedeniyle taraflar birbirlerini sınır kurallarına uymamakla itham ederken, bu durum iki ülke arasındaki sınır kapılarının zaman zaman kapanmasına neden oluyor.

- Torkham Sınır Kapısı 19 Şubat'tan bu yana kapalı

Torkham Sınır Kapısı’nda Pakistan ve Afganistan hudut birlikleri, henüz belirlenemeyen bir sebeple 20 Şubat'ta birbirlerine ateş açmıştı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Pakistanlı yetkili, Afganistanlı hasta ve refakatçilerin geçerli seyahat dokümanı olmadığı için ülkeye alınmadığını ve Taliban’ın da sınır kapısını 19 Şubat'ta kapattığını belirtmişti.

Taliban geçici hükumetinin Torkham Sınır Kapısı’ndaki yetkilisi Molla Muhammed Sıddık ise Pakistan’ın taahhütlerine bağlı kalmadığı gerekçesiyle sınır kapısını kapattıklarını açıklamıştı.

- Sınır birlikleri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor

İki ülkenin sınır güçleri arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Çaman-Spin Boldak Sınır Kapısı’nda da 11 ve 15 Aralık 2022'de 5 gün arayla kanlı biten çatışmalar yaşanmıştı.

Saldırılarda en az 8 kişi ölmüş, 40 kişi yaralanmıştı.

Pakistan-Afganistan sınırı 2 bin 670 kilometreden oluşuyor ve iki ülke arasında 18 sınır geçişi bulunuyor.

Çaman ve Torkham sınırları, en yoğun geçiş noktaları olarak öne çıkıyor.

Afganistan pakistan