Pakistanlı siyasetçiler ve alimlerden, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması çağrısı

TAKİP ET

Pakistanlı siyasetçiler ve alimler, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği, yüzlerce...

Pakistanlı siyasetçiler ve alimler, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği, yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırısının ardından bu ülkenin işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması gerektiğini vurguladı.

Pakistanlı siyasetçiler ve alimler, saldırısının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisinden (PML-N) Senatör Müşahid Hüseyin, İsrail’in insanlığa karşı büyük bir suç işlediğini ve Batılı ülkelerin de bu suça ortak olduğunu söyledi.

Hüseyin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Uluslararası Adalet Divanı'na getirilerek işlediği savaş suçları dolayısıyla yargılanması gerektiğini belirterek, İslam İşbirliği Teşkilatından (İİT) Filistinlilerin soykırıma uğramasını engellemek için bir eylem planı hazırlamasını istedi.

Pakistan Cemaat-i İslami Partisinden Senatör Muştak Ahmed Han ise İİT’den İsrail’i destekleyen ülkelerle ticareti, diplomatik ilişkileri sonlandırmasını ve bu ülkelerin ürünlerini boykot etmesini talep etti.

Han, İİT’ye Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarına karşı dava açması çağrısında bulundu.

- "Müslüman ülkeler ortak silahlı güce sahip olmalı" vurgusu

Pakistan Ulema Meclisi Başkanı Hafız Muhammed Tahir Mahmud Eşrefi, İsrail’in büyük bir suç işlediğini dile getirerek, "Tüm masum Filistinli kardeşlerimizin yanındayız. Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Katar öne çıkarak barbar ve terör devleti İsrail’e karşı somut adım atmalı." dedi.

Eşrefi, Müslüman ülkelerin "ortak silahlı güce ihtiyacı olduğunu" vurgulayarak, İİT bünyesinde gerek Filistinlilerin gerekse kutsal toprakların korunması için bir ordu kurulması gerektiğini kaydetti.

- Mufti Taki Osmani'den İslam ülkelerine çağrı

Pakistan Karaçi Darul Ulum Korangi İslam Üniversitesi Başkan Yardımcısı Mufti Taki Osmani de İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması gerektiğini ifade etti.

Osmani, İsrail'in ambulanslara, hastanelere, sağlık personeline ve masum halka saldırılarının insanlık dışı olduğunu belirterek, "Tüm İslam dünyası halkları ve hükümetleri bir araya gelmeli ve Filistin meselesi çözülmeli." dedi.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker 1405 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin 478 kişinin öldüğünü, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 64 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1300 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda ise 10 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Son olarak, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim’de düzenlediği saldırıda 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi de yaralanmıştı.


Filistin israil pakistan