Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yılmaz, Tanzanya Parlamentosu Bütçe Komitesini kabul etti

TAKİP ET

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Ulusal Meclisi Bütçe Komitesi heyetiyle görüştü.Yılmaz...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Ulusal Meclisi Bütçe Komitesi heyetiyle görüştü.

Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda gerçekleşen kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Tanzanya'ya önem verdiğini, kalkınma hedeflerinin takdirle takip edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tanzanya'yı 2017'de ziyaret ettiğini, bu ziyaretin ikili ilişkilere ivme kazandırdığını belirten Yılmaz, bu kapsamda TİKA'nın Darüsselam ofisinin de açıldığını anımsattı.

Tanzanya'nın 2017'de Ankara'da büyükelçilik açmasının önemli gelişme olduğunu, ilişkilere kolaylık getirdiğini vurgulayan Yılmaz, karşılıklı üst düzey temasların sürdüğünü dile getirdi.

Yılmaz, parlamentolar arasındaki ilişkilerin önemine işaret ederek, Türkiye'de dostluk grubu kurulmasına rağmen Tanzanya'da olmadığını söyledi. "Sizin de bir an önce bir dostluk grubu kurmanızı bekliyoruz, temenni ediyoruz." diyen Yılmaz, ilişkilerin de gelişeceğini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 294 milyon dolar olduğunu, bu yılın ilk 8 ayında ise 230 milyon dolara ulaşıldığını bildiren Yılmaz, "Geçmişe göre bunlar önemli rakamlar ama olmamız gereken yere göre çok yetersiz. Bizim milyar dolarlardan konuşmamız lazım, önümüzdeki yıllarda. Dolayısıyla ikili ticaret hacmimizi artırmamız lazım. Bu noktada anlaşmalar önemli." diye konuştu.

Gündemde çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bulunduğunu dile getiren Yılmaz, ilk adım olarak bu anlaşmanın kabul edilmesinin faydalı olacağını kaydetti.

Yılmaz, Türk firmalarının, Avrupalı ülkelerin şirketlerinden farklı olarak KOBİ'leri, yerel becerileri desteklediğini, bu şekilde kalıcı ilişkiler geliştirildiğini belirtti.

Türkiye'nin geçmişinde sömürgeci anlayış olmadığına işaret eden Yılmaz, "Türkiye'nin Afrika'da olmasından rahatsızlık duyuyorlar. Biz onları rahatsız etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

İki yüzlü bir örgüt olan FETÖ'nün, Tanzanya'da okulları bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, FETÖ'nün sadece Türkiye için tehdit olmadığını söyledi.

FETÖ'ye karşı Tanzanya'nın dikkatli olması tavsiyesinde bulunan Yılmaz, Türkiye'nin desteklediği Maarif Vakfı yapılanmasına, okulların devredilmesinin faydalı olacağını ifade etti.

Tanzanya Meclise Plan ve Bütçe Komitesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz