PMD'ye 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü ziyaretleri

TAKİP ET

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç: - "(Cumhurbaşkanı seçimi) Biz her halükarda kendi adayımızı çıkaracağız, o konuda kararlıyız" - Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ: - "Hangi gün hangi tarih derlerse altılı masa olarak hazırız. Şubat ayı içinde cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız"

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylarını çıkarma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

HDP Grup Başkanvekilleri Oluç ve Meral Danış Beştaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret etti.

Oluç, basın özgürlüğü olmadan, haber alma ve iletişim hakkının tam olarak gerçekleşmediği bir ülkede demokrasinin mümkün olmadığını dile getirerek, "Geçen sene de buraya gelmiştik, yine bunları konuşmuştuk. Herhangi bir iyileşme olmadığı gibi üstelik bir de sansür yasası çıkarılarak iyice içinden çıkılmaz bir hale getirildi basın özgürlüğü. Ama yine de basın özgürlüğü için mücadele etmek çok önemli bir iş." diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Oluç, HDP olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylarını çıkaracaklarını ifade etti. Oluç, "Biz her halükarda kendi adayımızı çıkaracağız, o konuda kararlıyız. Herkes, son gün karar verdiğimizi zannediyor ama öyle değil. Sürecin bir sonucu olarak çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda açıklayacağız adayımızı ama kim olacak diye sormayın." diye konuştu.

Oluç, HDP olarak altılı masada bulunmadıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İktidar 'masanın altındaki' diyor, masadakiler 'hayır burada yok' diyor, biz de 'orada değiliz' diyoruz. Aslında şöyle hissediyoruz; bizim seçmenlerimizden oy isteyenler, 'bir düğünümüz var, düğüne sizi davet ediyoruz fakat düğüne gelmeyin, altılı bir zarf içine koyun bize gönderin, zarfın üzerine de isminizi yazmayın...' Böyle bir durum bir siyasi parti açısından kabul edilebilir mi? Onun için herkesin kendi tutumunu gözden geçirmesinde fayda var. Biz kendi yolumuzda yürümeye devam edeceğiz."

"Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırsa Millet İttifakına mı destek vereceksiniz?" sorusuna Oluç, "O kadar uzakta ve belirsiz bir soru ki bu, doğmamış çocuğa don biçilmez." yanıtını verdi.

Beştaş da HDP'nin hayalet bir parti olmadığını belirterek, "(HDP başkalarına endeksli) gibi bir yaklaşım özellikle bizim tabanda, seçmen kitlemizde ve demokratik kamuoyunda oldukça talihsiz ve olumsuz bir etki de yapıyor. Hayalet değiliz, biz de buradayız, çalışıyoruz. Görünmez değiliz, biz özneyiz." dedi.

Beştaş, HDP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili ne zaman ve kimin savunma yapacağı yönündeki soru üzerine "Henüz kimin yapacağına karar vermemekle birlikte kuvvetle muhtemel eş genel başkanlarımız tarafından yapılacak. Bu iddianamenin tamamının nasıl bir balon olduğunu, nasıl bir algı yönetimiyle oluşturulduğunu bütün ayrıntılarıyla Türkiye kamuoyuna anlatacağız." cevabını verdi.

Beştaş ise ikinci tura kalmaları durumunda Millet İttifakı'nın HDP'nin adayını destekleyebileceğini belirterek, "Niye hep biz birilerini desteklemek zorundayız? Belki de bizim adayımız çıkacak ve onlar demokratik bir adayı oylayacaklardır." diye konuştu.

- "13. Cumhurbaşkanı altılı masanın adayı olacak"

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da PMD'yi ziyaret ederek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Özdağ, burada yaptığı konuşmada, gazetecilerin çalışma koşullarıyla ilgili problemleri bulunduğunu, bu sıkıntıların giderilmediğini ifade ederek, basında çalışanların mobingle karşılaştığını, özlük haklarında sıkıntılar olduğunu ve iş bulmanın da zorlaştığını aktardı.

Özellikle yerel medyanın sesisin kesilmemesi gerektiğini dile getiren Özdağ, bütün siyasetçilerin her televizyona çıkabileceği, demeç verebileceği ve konuşabileceği bir ortam sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Özdağ, seçime dair bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Hangi gün hangi tarih derlerse altılı masa olarak hazırız. Şubat ayı içinde cumhurbaşkanı adayımızı açıklayacağız. Aynı zamanda hangi yöntemle seçime gireceğimizi açıklayacağız, cumhurbaşkanı adayımızın da hangi protokol çerçevesinde çalışacağını deklare edeceğiz. 30 Ocak'ta hükümet programımızı ve yol haritamızı sıralayacağız. Ankara'da büyük bir gövde gösterisiyle, cumhurbaşkanı adayımızı 3-5 milyonluk bir mitingle açıklamayı düşünüyoruz. Biz hazırız. 13. Cumhurbaşkanı altılı masanın adayı olacak."

- Meclis polislerinden PMD'ye ziyaret

Öte yandan, TBMM Koruma Daire Başkanı Ahmet Birtan Erol ve beraberindeki TBMM Koruma Daire Başkanlığı personeli de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla PMD'yi ziyaret etti.

Parlamento muhabirlerini tebrik eden Erol, PMD yönetimine çiçek takdim etti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu Parlamento Muhabirleri Derneği TBMM