Polonya Adalet Bakanı, yargı reformuna tepki için Cumhurbaşkanı Duda'ya mektup yazdı

TAKİP ET

Polonya Adalet Bakanı ve iktidar ortağı Birleşik Polonya Partisinin lideri Zbigniew Ziobro, Cumhurbaşkanı Andrzej...

Polonya Adalet Bakanı ve iktidar ortağı Birleşik Polonya Partisinin lideri Zbigniew Ziobro, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya yazdığı mektupta, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun isteği üzerine gerçekleştirilmesi planlanan yargı reformunu desteklemeyeceklerini belirtti.

Polonya'da yayımlanan Nasz Dziennik ve Do Rzeczy gazetelerinde yer alan Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya yazılan mektupta, Ziobro, söz konusu reformu doğru bulmadığını ifade etti.

Ziobro, bunun AB'ye verilen geri dönülmez taviz olacağının altını çizerek, Polonya'nın açılacak fonları kullanması durumunda gelecekte büyük bir faizle iade etmek zorunda kalacağını öne sürdü.

Avrupa'dan toplamda 36 milyar avroya yakın kredi kullanılacağını ve bunun en az 64 milyar avro olarak geri ödeneceğini kaydeden Ziobro, "Avrupa Komisyonunun isteği üzerine gerçekleştirilmesi planlanan yargı reformunu desteklemeyeceğiz. Polonya'yla ilgili kararlar, Brüksel ya da Berlin'de değil Polonya'da alınmalıdır. 10,5 milyon Polonyalı, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e değil Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya oy vermiştir." ifadelerini kullandı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın Dış Politika Başdanışmanı Marcin Przydacz ise Rado Zet'e yaptığı açıklamada, Duda'nın mektubunun kesinlikle okunacağını ve önerilerin mantıklı bulunması durumunda yanıt verileceğini söyledi.

AB tarafından istenen yargı reformu, 13 Ocak'ta parlamentonun alt kanadı Sejm tarafından onaylanmıştı.

Yargı reformu, sonraki adımda muhalefetin çoğunlukta olduğu Senatoya gönderilecek.

Tasarıya göre, yargıçlarla ilgili tüm disiplin meseleleri, AB Komisyonunca siyasileştirildiği düşünülen disiplin dairesinin yerine oluşturulan idare mahkemesi tarafından görüşülecek.

Söz konusu reformla, yargıya daha fazla bağımsızlık sağlanması ve adalette eşitliğin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

AB'nin Polonya'nın fonlarının kilidini açması durumunda ülke, 23,9 milyar avro hibe ve 11,5 milyar avro ucuz kredi alabilecek.

AB Komisyonu Andrzej Duda Sejm Ursula von der Leyen yargı reformu Zbigniew Ziobro