Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ortak basın toplantısında konuştu: (2)

TAKİP ET

"Bugün Polonya'ya yaklaşık iki milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Çünkü hesaplarımıza göre her gün yaklaşık 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün Polonya'da mülteci krizinden bahsedebiliriz"

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna'dan Polonya'ya giren sığınmacı sayısının 2 milyona ulaştığını belirterek, Çünkü hesaplarımıza göre her gün yaklaşık 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün Polonya’da mülteci krizinden bahsedebiliriz. dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonyalı mevkidaşı Duda ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Duda, Erdoğan ile bugünkü görüşmesinde mülteci konusunu ele aldıklarını ifade ederek Bugün Polonya’ya yaklaşık iki milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Çünkü hesaplarımıza göre her gün yaklaşık 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün Polonya’da mülteci krizinden bahsedebiliriz. diye konuştu.

Polonya'nın uluslararası toplumdan yardım almaması durumunda çok zor duruma düşebileceğini ifade eden Duda, şunları kaydetti:

Uluslararası kurumlara tekrar sesleniyorum. Biz öncelikle tabi ki (Ukraynalı sığınmacılara) yardım etmek istiyoruz. Ukrayna’dan bize sığınanlara kaliteli, iyi koşulları sağlamak istiyoruz. (Ukraynalı sığınmacılar) Onlara trajedi dolu bu zor zamanları sakince geçirebilsinler diye destek vermek istiyoruz. Dolayısıyla barış zamanı kendi evlerine rahatça dönebilsinler. Uluslararası kurumlara çağrı yapıyorum. Lütfen bu konuda desteğe katılın.

Duda, Türkiye'nin son yıllarda aynı sorunu, mülteci krizini en yakından yaşayan ülke olduğunu belirtti.

Türkiye’nin stratejik noktada bulunmasından dolayı fikirlerinin Polonya için son derece önemli olduğunu ve Erdoğan ile mülteci konusunda yaptığı tecrübe paylaşımından dolayı çok memnun olduğunu dile getiren Duda, şunları söyledi:

Burada özellikle sizinle (Erdoğan) geçirdiğim birkaç saat benim için çok önemli. Sizinle konuşmam benim için çok kıymetli. Siz de benim gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı (Vladimir Zelenskiy) ile her gün iletişim içindesiniz. İkimiz de yardım etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla sizin (Cumhurbaşkanı Erdoğan) tecrübelerinizi dinlemem benim için çok önemliydi. Bu konuda bana bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Duda, ayrıca Ukrayna konusunda yapılan çalışmaların ülkeye barış getirmesi ve Ukrayna vatandaşlarının ülkesine dönebilmesi temennisinde bulundu.

- Türk şirketleri çok faydalı işlerde kendini gösteriyor

İki ülke arasındaki ticari ve turizm konusunda uzun yıllara dayanan ilişkilere de değinen Duda, Birçok Türk şirketi Ukrayna’da anlaşmalar yapıyor. Hem Polonya piyasası hem de Türkiye çıkarları için çalışarak çok faydalı işlerde kendilerini gösteriyorlar. Biz de bunu çok takdir ediyoruz. Türk şirketlerine, Polonya yol şebekelerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyoruz. dedi.

(Bitti)