Polonya'da Smolensk uçak kazasının 13. yılında kurbanlar anılıyor

TAKİP ET

Dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin de aralarında bulunduğu 96 kişiyi taşıyan uçağın, Rusya'nın...

Dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin de aralarında bulunduğu 96 kişiyi taşıyan uçağın, Rusya'nın Smolensk Havalimanı'na inerken düşmesi sonucu yolcuların tamamının hayatını kaybettiği kazanın 13. yılında devlet yetkilileri anıtları ziyaret etti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Başbakan Mateusz Morawiecki, dönemi yansıtan anıtlara çiçek bıraktı.

Morawiecki, yayımladığı mesajda, 10 Nisan'ın Katyn Katliamı'nın 83. ve Smolensk felaketinin 13. yıl dönümü olduğunu belirtti.

Rusya'nın Katyn bölgesinde 1940'ta aralarında yöneticiler, subaylar ve din adamlarının olduğu 22 bin Polonyalının, Sovyet güçlerince öldürüldüğünü anımsatan Morawiecki, "Katyn'de hunharca katledilen Polonyalıların anısı için 13 yıl önce dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşi başkanlığındaki Polonya'nın siyasi ve devlet elitinin 96 temsilcisinden oluşan bir heyet, Varşova'dan yola çıktı. Ancak Katyn'e ulaşamadılar ve Smolensk yakınlarındaki kazada trajik bir şekilde öldüler." ifadesini kullandı.

Morawiecki, Rusya'nın yıllarca Katyn'le ilgili gerçeği saklamaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirterek, "Bugün Katyn Katliamı kurbanlarını ve Smolensk felaketinde ölen herkesi saygıyla anıyoruz. Onların, Polonya'nın özgürlüğünü ve egemenliğini desteklemek üzere gerçekleştirdikleri eylemler bizim için paha biçilmez bir mirastır ve sonsuza kadar da öyle kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- Smolensk uçak kazası

Polonya'da Dönemin Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve eşinin de aralarında olduğu 96 kişiyi taşıyan "Tupolev 154" tipi uçak, 10 Nisan 2010'da Stalin döneminde yaklaşık 22 bin Polonyalının infaz edildiği Katyn Katliamı anısına yapılacak törene katılmak üzere Rusya'nın Smolensk Havalimanı'na inerken ormanlık alana düşmüş, uçaktakilerden kurtulan olmamıştı.

katyn katliamı Polonya Smolensk Smolensk uçak kazası