Polonya'da yaşayan Ruslar, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle geleceklerinden kaygılı

TAKİP ET

Polonya'da yaşayan Ruslar, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ardından ülkedeki "geleceklerinin belirsiz" olduğunu...

Polonya'da yaşayan Ruslar, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ardından ülkedeki "geleceklerinin belirsiz" olduğunu söylüyor.

2016'da Rusya'nın başkenti Moskova'dan Polonya'nın başkenti Varşova'ya taşınan, Rus pasaportuna sahip Ukraynalı Elena, Polonya'daki Rus toplumuna dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Buradaki grup (Ruslar), diğer yerlerden çok daha fazla Putin karşıtı. Burası beyaz yakalı bir topluluk ve insanlar, Rusya'da gerçek bir değişim görmek istiyor." dedi.

Elena, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın ardından çevresindekilerin tutumunun değişmediğini ancak Rus tanıdıklarının savaş nedeniyle kendilerini güvensiz hissettiklerini vurguladı.

Savaşın patlak vermesinden bir süre sonra Polonya, Rus vatandaşlarının ülkeye girişini sınırlama kararı aldı.

Resmi verilere göre, 2022'de yaklaşık 137 bin 300 Rus, Polonya'ya giriş yapmak istedi ancak sadece yaklaşık 62 bin kişiye izin verildi.

- Rusya karşıtlığı Polonya'da yeni değil

Polonya'da Rusya karşıtlığı, 18. yüzyılın sonlarında ülkenin doğu bölgelerinin Ruslar tarafından ele geçirildiği ve 1945'ten sonra 40 yıldan fazla Sovyet tarzı yönetimin sürdüğü dönemlere kadar uzanıyor.

Rusya, 2010'da Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin uçağının düşmesi sonucu ölümünden sorumlu olmakla suçlanıyor.

Ukrayna'daki savaş ise Rusya ve Polonya arasında uzun süredir devam eden karşılıklı güvensizlik ve taciz geleneklerini yeniden alevlendirdi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Aralık 2022'de Rus gazetesi Rossiyskaya Gazeta için yazdığı makalede, "Rusya ile sürekli çatışma, Varşova'yı çıkmaza soktu." ifadesini kullanmıştı.

Medvedev, makalesinde, "Er ya da geç büyük ve güçlü Batılı ülkelerin ittifakları sona erecek." yorumunu yaparak, "Polonya'da yakın gelecekte kaçınılmaz bir güç değişikliğine yol açacak sosyal patlamalar" olacağı uyarısında da bulunmuştu.

- Söylem savaşı

Polonya, halihazırda yüzde 16'lık enflasyonu körükleyen artan enerji maliyetleri ve Kovid-19 salgını sonrası milyarlarca avroluk ödemelerin dondurulmasına yol açan AB ile ihtilaflarla mücadele ediyor.

Kremlin, Beyaz Rusya ve Ukrayna sınırlarındaki husumetin yanı sıra Batı ile ilgili daha geniş endişeleri körükleyerek Varşova ile Batı arasındaki ihtilafları elinden geldiğince derinleştirmeye niyetli görünüyor.

Moskova, Polonya'nın Ukrayna'nın batısındaki toprakları ilhak etmeye hazırlandığını öne sürerken, bu söylemler, Rus yetkililerce sürekli tekrarlanıyor.

Rus istihbarat şefi Sergey Naryshkin, Rus RIA Novosti haber ajansına Kasım 2022'de verdiği röportajda, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda'nın yetkililere, Ukrayna'nın batısındaki bazı bölgelerde hak iddia etmeleri için resmi bir gerekçe bulmaları talimatı verdiğini ileri sürdü.

- Sosyal medya propagandasında değişiklik

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle sosyal medyada dolaşan yalan haberlerin içeriği neredeyse bir gecede değişti.

Rusya'nın Polonya hakkındaki yanlış bilgilerini izleyen Polonyalı grup Fakehunter tarafından yapılan analize göre, savaşla sosyal medyadaki Ukrayna karşıtı propaganda, aşı karşıtı propagandanın yerini aldı.

Lublin'deki Maria Curie-Sklodowska Üniversitesinde medya bilimi profesörü olan Ilona Dabrowska, bu gözlemi doğrularken; "Kovid-19 virüs salgınında internette üretilen içeriğinin çoğu birliklerin sayısı ve teçhizatı, biyolojik silahların kullanımı gibi alanlarda dezenformasyona kaydırıldı." dedi.

Ukrayna savaşı patlak verdiğinden beri Polonya'da Rus olmak zorlaşmış olsa da burada yaşayanlar, ülkeyi terk etmeye pek istekli görünmüyor.

Varşova'da sürgünde olan bir Rus, Polonya'da ne kadar kalmayı planladığı sorulduğunda "Putin hayatta olduğu sürece" yanıtını verdi.

Polonya Ruslar Ukrayna-Rusya savaşı