Polonya Savunma Bakanı Blaszczak, mevcut iktidarın hükümeti kurması gerektiğini savundu

TAKİP ET

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, 15 Ekim'de ülkede yapılan genel seçimlerde muhalefeti birleştiren şeyin...

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, 15 Ekim'de ülkede yapılan genel seçimlerde muhalefeti birleştiren şeyin iktidara duyulan nefret olduğunu belirterek, "Polonya'da var olan demokratik geleneğin, yani kazanan siyasi partinin hükümeti kurma görevini üstlenmesinin sürdürüleceğini düşünüyorum." dedi.

Blaszczak, Polonya Radyosu'nda katıldığı programda seçim sonrası sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın hükümeti kurma görevini bir lidere vereceğini anımsatan Blaszczak, 15 Ekim'de ülkede yapılan genel seçimlerde muhalefeti birleştiren şeyin iktidara duyulan nefret olduğunu belirterek, "Polonya'da var olan demokratik geleneğin, yani kazanan siyasi partinin hükümeti kurma görevini üstlenmesinin sürdürüleceğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Bakan Blaszczak, muhalefetin oluşturduğu bir koalisyonun ülkeyi yönetmesi durumunda Avrupa Birliği'nin (AB) ülkeye hakim olacağını öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Duda'nın bugün ve yarın siyasi parti temsilcileriyle görüştükten sonra hükümeti kurma görevini kime vereceğini duyurması bekleniyor.

- Muhalefet koalisyonunun kurulması bekleniyor

Polonya Ulusal Seçim Komisyonu, oy sayımını 17 Ekim'de tamamladı. Buna göre, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) seçimleri yüzde 35,38 oy oranıyla birinci tamamladı.

Seçimde PİS'i, yüzde 30,70 ile eski Başbakan Donald Tusk'un liderliğindeki ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon, ardından da yüzde 14,4 ile Üçüncü Yol İttifakı izledi. Yeni Sol Parti yüzde 8,61, aşırı sağcı Konfederasyon Partisi yüzde 7,16 oy aldı.

Ülkede, seçim barajı, partiler için yüzde 5, ittifaklar için yüzde 8 olarak belirleniyor.

Sayımda, yüzde 35,38 oy alan ve birinci olan PİS, diğer partilerin sonuçlarına göre Meclis çoğunluğunu kaybediyor. Bu durumda 3 muhalefet partisinin koalisyon kurarak mecliste çoğunluğu alması öngörülüyor.

Mariusz Błaszczak Polonya SEÇİM