PORTRE Halk türkülerinin sevilen sesi: Emre Saltık

TAKİP ET

AYÇA ARACIÇAM - Türk halk müziği ve bağlama sanatçısı bestekar Emre Saltık'ın vefatının üzerinden 6 sene...

AYÇA ARACIÇAM - Türk halk müziği ve bağlama sanatçısı bestekar Emre Saltık'ın vefatının üzerinden 6 sene geçti.

Sanat kariyeri boyunca birçok türküye ses veren Saltık, 30 Ağustos 1960'ta Tunceli'nin Ovacık ilçesinde dünyaya geldi.

Ailesiyle birlikte 1980'de İstanbul'a geldikten sonra 1984'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk halk müziği bölümünden mezun oldu.

- İlk albüm çalışmasını 1987'de "Selam Sana Filistin" ile yaptı

Müziğe olan ilgisini genç yaşta keşfeden sanatçı, seslendirdiği türkülerin yanı sıra albüm çalışmalarıyla da müzik alanına birçok katkıda bulundu. 1987'de çıkan "Selam Sana Filistin" albüm çalışmasını, 1997'de türkülere yoğunluk verdiği ilk derleme albümü olan "Türkülerden Kaçamazdım" izledi.

Türk halk müziğinin yaygın hale gelmesinde önemli katkılar sağlayan Saltık, aynı zamanda Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtüözü Arif Sağ ile "Arif Sağ Müzik Okulu"nda (ASM) eğitmenlik yaptı.

- "Var olma gerekçelerimizden birisi kültürdür"

Halk türküleri üzerine verdiği bir röportajda kültürün önemine ve toplumsal gerekliliğine değinen Saltık, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kültüre sahip çıkacak anlayışları ne kadar çoğaltırsak, geçmişten gelen tecrübe ve birikimlerle birlikte iyi bir şekilde İstanbul dışına da yayılması en büyük beklentimdir. Hiçbir kültür yalnız başına bir unsur olamaz. Onun arka planında mutlaka geçmiş bir derinliği vardır. Köprüler, sadece bizim oluşturduğumuz bir kültür merkezinin veya bugün yeniden hayata geçen Tohum Kültür Merkezi’nin oluşturacağı bir köprüdür. Bu köprünün altından yine insanlar ve sular geçecektir. Sadece istiyorum demekle olmuyor, o işin ne kadar içinde olursanız, bizzat içine girerseniz küçük de olsa rol almalısınız."

Türk halk müziğinin usta sesi, kalp krizi nedeniyle yoğun bakıma alındığı hastanede 11 Mart 2017’de yaşamını yitirmişti. Saltık'ın cenazesi, Büyükçekmece'deki Güzelce Mezarlığı’na defnedildi.

Sanatçının yayımlanmış albümleri şöyle:

"Beton Gülü" (1989), "Bu Üçüncü Ölmem" (1990), "Dayan Yürek" (1993), "Türkülerden Kaçamazdım" (1997), "Gelmedin Gülüm" (1998), "Türkülü Yürekler 2" (1999), "Yıkılsın Sebebim" (2000), "Dağ Gülüm" (2002), "Derdimin Dermanı Türküler" (2004), "Bu Benim Sevdam"(2007), "Dağlara Sor Beni" (2010), "Aşk Od'unun Aleviyiz" (2015)


Biyografi Emre Saltık portre