Rahmi M. Koç Müzesi, yapay zeka destekli müze deneyimine öncülük ediyor

TAKİP ET

Rahmi M. Koç Müzesi, Avrupa'nın kültürel ve sanatsal ekosistemini desteklemek amacıyla yürütülen Kültürel Miras ve...

Rahmi M. Koç Müzesi, Avrupa'nın kültürel ve sanatsal ekosistemini desteklemek amacıyla yürütülen Kültürel Miras ve Sanat İçin Kişiselleştirilmiş Oyunlar ve Gezi Rotaları (CULTURATI) projesine ev sahipliği yaptı.

Müze'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa Komisyonunca desteklenen proje kapsamında Rahmi M. Koç Müzesi, yeni nesil teknolojiler ve yapay zeka desteğiyle kişiselleştirilmiş gezi rotaları oluşturup oyunlarla ziyaretçi deneyimini zenginleştiren uygulamaların hayata geçirileceği Türkiye'deki ilk müze olacak.

Etkinliğin katılımcıları arasında proje ortağı üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve teknoloji firmalarından temsilcilerin yanı sıra ilgili ülkelerin başkonsolosları ile kültür ataşeleri, müze ve sanat vakfı temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları yer aldı.

Etkinlik kapsamında İtalya'nın Foggia Üniversitesinden Prof. Dr. Claudio Nigro, Prof. Dr. Enrica Lannuzzi ile doktora öğrencileri Rosa Spinato ve Simona Curiello'nun katılımıyla panel düzenlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, teknolojinin her alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da yenilikçi yaklaşımlara fırsat tanıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"CULTURATI projesinin, turizme sunacağı katkının yanı sıra ziyaretçileri kültürel miras ve sanatla daha yakından ilgilenmeye teşvik edeceğine inanıyorum. Bu platform aracılığıyla kültür kurumları, içerik üreticiler ve ziyaretçiler arasında dijital bir bağ kurulmuş oluyor. 16 binden fazla parçadan oluşan koleksiyonumuzla her yaştan ziyaretçimiz için bu farklı deneyimi ilk kez müzemizde deneyimlemesine öncülük edecek olmaktan gurur duyuyoruz."


Avrupa Komisyonu CULTURATI İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi kültürel miras