Refah'ta 100'den fazla can alan katliamın tanıkları saldırı anını deprem ve yanardağ patlamasına benzetti

TAKİP ET

Yıkılan El-Huda Camisi'nin İmamı Aid Ebu Hüseyin: - "Deprem oldu zannettik. Bombardıman camiyi enkaz yığınına çevirdi" - Filistinli 18 yaşındaki Muhammed Ahmed: - "Sanki yanardağ patlaması gibi şiddetliydi. Kadın ve çocuklar korkuyla çığlık çığlığa koşuşturmaya başladı. Herkes kara işgalinin başladığını düşündü"

HÜSNİ NEDİM - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde "güvenli bölge" olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Refah kentine düzenlediği ve 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırının tanıkları, yaşadıkları bombardımanın "yıkıcı bir deprem ve yanardağ patlaması gibi sarsıcı" olduğunu belirtiyor.

İsrail güçlerinin 1,4 milyon insanın sığındığı Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında bulunan Refah kentine 12 Şubat'ta düzenlediği saldırılarda 100'den fazla kişi öldürüldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Özellikle yerinden edilen Filistinlilerin barındığı çok sayıda ev ve caminin hedef alındığı dünkü saldırıda, Yebna Mülteci Kampı ve burada bulunan El-Huda Camisi bombalandı.

- "Deprem oldu zannettik"

İsrail'in dünkü katliamına tanık olan Filistinliler, AA muhabirine, yaşadıklarının "yıkıcı bir deprem ve yanardağ patlaması gibi sarsıcı" olduğunu söyledi.

Yıkılan El-Huda Camisi'nin İmamı Aid Ebu Hüseyin, gecenin bir yarısı şiddetli patlama ve çatışma sesleriyle uyandıklarını dile getirdi.

Ebu Hüseyin, "Deprem oldu zannettik. Çok büyük bir sarsıntıyla irkildik. Bombardıman camiyi enkaz yığınına çevirdi. Caminin bitişiğindeki ve yakınındaki evler de yıkıldı." dedi.

- "Herkes kara işgalinin başladığını düşündü"

Filistinli 18 yaşındaki Muhammed Ahmed, 100'den fazla can alan dünkü saldırıyı "yıkıcı bir depreme" benzetti.

Saldırıların ardından bölgede toz bulutlarının yükseldiğini aktaran Ahmed, "Sanki yanardağ patlaması gibi şiddetliydi. Kadın ve çocuklar korkuyla çığlık çığlığa koşuşturmaya başladı. Herkes kara işgalinin başladığını düşündü." diye konuştu.

Ahmed, savaş uçakları ile çatışma seslerinin birbirine karıştığını, patlamaların şiddetiyle yakınlarındaki evlerin camlarının kırıldığını ve tarifi imkansız büyük bir korku yaşadıklarını anlattı.

- Bir saat içinde gerçekleştirilen büyük katliam

Saldırıların bir diğer tanığı 45 yaşındaki Fatıma Kışta da bir saat içinde büyük bir katliam gerçekleştirildiğini söyledi.

Kışta, şöyle konuştu:

"Saldırıların şiddetinden ev neredeyse başımıza yıkılacaktı. Saldırılarda 80'den fazla kişi şehit oldu. Yüzlerce yaralı var. Hepsi saldırılara uykusunda yakalandı. Günahları neydi? Biz sivil insanlarız. Neden bizi hedef alıyorlar?"

- "Ben ve çocuklarım mucize eseri hayatta kaldık"

Saldırılar nedeniyle evinin duvarları yıkılan Mustafa Ebu Selime ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Patlama sesleriyle irkildik. Ne olduğunu anlamak için dışarı çıkacaktık ki üst kattan üzerimize moloz parçaları düşmeye başladı. Çok büyük bir korku yaşadık. Ben ve çocuklarım mucize eseri hayatta kaldık."

Gazze'ye yönelik saldırılarında on binlerce Filistinliyi öldüren İsrail, bölgenin kuzey ve orta kesimlerindeki nüfusun büyük bölümünü Mısır sınırındaki Refah kentine yığılmaya zorladı.

İsrail, saldırılar boyunca kuzeydekiler için "güvenli bölge" ilan ettiği güney bölgesini havadan vururken şimdi de karadan işgal etmeyi ve nüfusu buradan çıkmaya zorlamayı planlıyor.

Refah'ta 1 milyon 400 bin civarında sivilin sıkıştığı tahmin ediliyor.

gazze israil Refah