Ressam Alev Özas, dev İstanbul tablosunu tamamladı

TAKİP ET

Ressam Alev Özas, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla yaptığı 50 metre genişliğinde, 2.90 metre yüksekliğindeki...

Ressam Alev Özas, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla yaptığı 50 metre genişliğinde, 2.90 metre yüksekliğindeki dev İstanbul tablosunu tamamladı.

Ataşehir Watergarden AVM'de tamamlanan ve Artvizyon Gallery tarafından hayata geçirilen eserle ilgili AA muhabirine Özas, resmi boyama işlemine 9 Haziran'da başladığını belirterek, "Şu an sona geldik. Bütün bir yazı burada geçirdim. Yüz günü bulmadan bitirdim. Uzun saatler çalıştım, günde 6-7 saat, sabahtan akşama kadar, yazın o sıcağında ama büyük bir keyifle eseri ortaya çıkarmaya çalıştım." dedi.

Özas, İstanbul'un özellikle tarihi noktalarına tabloda yer verdiğinin altını çizerek, "Ayasofya, Süleymaniye, Topkapı, Galata, Mimar Sinan, Dolmabahçe, Kız Kulesi yani özel ve önemli noktaları görmek istedim." ifadelerini kullandı.

Eserin ilk desenlerini çizmeye bir yıl önce başladığının altını çizen sanatçı, şunları kaydetti:

"Aslında bir sene aldı. Desen kısmı elle, teker teker çizildi. Baskı mı ya da başka bir şey mi, emin olamıyorlar. Baskı değil. Elimle çizdiğim için toplam bir seneyi aldı. Bundan tam bir sene önce, 50 metrelik tek parça bezi aldıktan hemen sonra, 90 santimetre 90 santimetre, bir mekanizmayla onu yuvarlayarak tek tek deseni çizildi. Watergarden'a geldikten sonra ben resmin tamamını görebildim. Atölyede bütünü göremedim."

- "Ekip olmadan bu iş olmuyor"

Alev Özas, resimde ağırlıklı olarak yeşil ve mavi tonları kullanmasına ilişkin de "Aslında İstanbul mavi-yeşil. En azından benim gönlümde öyle. Ben gerçek İstanbulluyum. İstanbul doğumluyum. Kökenim, her şeyim İstanbul. İstanbul gerçekten çok güzel. Hem oryantalist bir tavrı var hem hala bence doğası çok güzel, biz kirletmediğimiz, bozmadığımız sürece. Bozuk yerleri de biz güzel yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Projede kendisine destek verenlerin önemine dikkati çeken Özas, sanat danışmanı Fatih Nalbantoğlu, Art Vizyon Galleri ve Filiz Öcal'ın desteğine işaret ederek, "Bu gördüğünüz eseri tabii ki tek başıma yaptım ama arkanızda bir ekip olmadan bu iş olmuyor. Bu resim ortaya çıktı evet. Bunun satışından, gelirinden umuyorum ki kimsesiz çocuklar yararına da önemli bir pay aktarabileceğiz. İsteğim o yönde. Aynı zamanda da Guinness'e (Dünya Rekorları) başvuruldu. Çalışma esnasının tamamı videoya alındı. Oraya gönderilecek. Aynı zamanda Ahmet Altınkaya belgesel yapacak." dedi.

Art Vizyon Galleri ile Water Garden dışında sponsorunun olmadığının altını çizen Özas, şu bilgileri verdi:

"Dolayısıyla her şeyi kendimiz yapmak durumunda kaldık. Boyaları da Art Vizyonla ortaklaşa aldık. Bezi biz aldık. Yeri de Water Garden verdi. Çok boya gitti. Çünkü Amerikan bezi ve büyük bir alan. Altına akrilik astar boya attım. Öyle olmasına rağmen yağlı boyayı çok yedi. Dolayısıyla çok boya harcandı. Boyaların tok ve net olması, renklerin net olmasıydı derdim. O post empresyonist tavrı göstermek istiyordum. Empresyonistlere olan hayranlığımı post empresyonist olarak göstermek istedim yani yeşili yeşil gibi, kırmızıyı kırmızı, maviyi mavi görmek en sevdiğim şey."

- "Eser İstanbul'da kalmalı"

Alev Özas, resmin satıştan sonra da Türkiye'de kalmasını istediğini dile getirerek, "Kalbim resmin Türkiye'de, İstanbul'da kalmasından yana. Ama buna ben tek başıma karar veremiyorum. Resmin satışı çok önemli. Resmi satın alan kişi umarım bir müzeye ya da güzel bir alana verir ama resim İstanbul resmi ve İstanbul'da kalmalı diye düşünüyorum. Umarım iyi bir gelirle de koruma altındaki çocuklara faydamız olur. Tek isteğim bu." değerlendirmesinde bulundu.

Resmin 50 metre genişliğinde olması nedeniyle sergilenebileceği alanların kısıtlı olduğuna işaret eden Özas, "İBB'nin aslında birkaç tane alanı var. Benim bildiğim Gazhane var, en son yapılan Feshane var. Buralar çok uygun. Tabii buna ben değil Ekrem (İmamoğlu) Başkan karar verir." dedi.

Ressam Özas, eserin Cumhuriyet'in 100. yılına özel yapıldığını sözlerine ekleyerek, "Uzunca bir süre, süresini tam bilmiyorum ama eser burada olacak. Eseri görmek, izlemek isteyenler Water Garden'a gelebilir, izleyebilir. 100. yılımız kutlu olsun." ifadelerini kullandı.

29 Ekim Alev Özas resim