Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin kuruluşunun 486'ncı yılı kutlandı

TAKİP ET

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki en önemli Osmanlı mirasları arasında yer alan Gazi Hüsrev Bey...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki en önemli Osmanlı mirasları arasında yer alan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin kuruluşunun 486'ncı yılı kutlandı.

Bosna Hersek'in en eski eğitim kurumu olan ve 486 yıldır eğitime "aralıksız" devam eden tarihi medresede düzenlenen kutlamaya Bosna Hersek İslam Birliği yetkilileri, medrese öğretmenleri ve öğrencileri, medresenin eski mezunları ile diğer davetliler katıldı.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkan Yardımcısı Enes Ljevakovic, burada yaptığı konuşmada, medresenin 486 yıllık eğitim hayatı boyunca on binlerce mezun verdiğini ifade ederek, "Bu sayede, medrese, toplumumuzda sorumlu görevler üstlenmiş ve hala da üstlenmekte olan çeşitli ulema ve uzmanlarımızı yetiştirmiştir." diye konuştu.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi Temsili Müdürü Dzevad Pleh, "medresenin yüzyıllar boyunca eğitim ve öğretim alanındaki misyon ve rolünü başarıyla yerine getirdiğini" ifade etti.

Törende, medrese öğrencilerinden oluşan koro ilahiler okudu.

- 486 yıllık eğitim kurumu

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in torunu olan Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey tarafından 8 Ocak 1537'de yaptırılan medrese yıllar içinde eğitim vermeye devam etti.

Eski Yugoslavya döneminde de eğitime ara vermeyen medrese, 1992-1995'deki yaşanan Bosna Savaşı'nda şehir kuşatma altındayken de kapılarını kapatmadı.

Ülkenin en eski eğitim kurumu olan Gazi Hüsrev Bey Medresesi, kaliteli eğitimi nedeniyle Müslüman Boşnak ailelerin öncelikli tercihleri arasında yer almaya devam ediyor. Diplomaları ülkedeki diğer lise diplomalarına denk olan medrese mezunları, medresedeki eğitimlerini tamamladıktan sonra sadece ilahiyat fakültelerinde değil, diğer fakültelerde de eğitimlerini sürdürebiliyor.


Bosna Hersek Gazi Hüsrev Bey Medresesi Saraybosna