Senegal'de "2. Afrika'da Altyapı Finansmanları Zirvesi" düzenlendi

TAKİP ET

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Afrika'da altyapı finansman koşullarının gözden geçirilmesini istedi.Aynı...

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Afrika'da altyapı finansman koşullarının gözden geçirilmesini istedi.

Aynı zamanda Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı da olan Sall, Dakar'da düzenlenen "2. Afrika'da Altyapı Finansmanları Zirvesi"nde konuştu.

Afrika için Altyapı Konsorsiyumu'nun Aralık 2022'de yayımladığı son rapora atıfta bulunan Sall, 2018'de 100 milyar dolar olan Afrika'daki altyapı finansmanının 2021'de 81 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Sall, bu gerilemenin nedenlerinden birinin Kovid-19 salgını olduğunu belirterek, yine de hiçbir zorluk olmadığında dahi Afrika'nın yüksek faiz oranları nedeniyle bütün projeleri daha pahalıya mal ettiğini dile getirdi.

Demir yolu gibi uzun vadeli projeler için geri ödeme vadelerinin çok kısa olduğuna işaret eden Sall, bu durumu altyapı ortaklarıyla müzakere etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Sall, kredi derecelendirme kurumlarını da eleştirerek, bu kurumların Afrika'daki riski her zaman var olan riskten daha yüksek algıladığına dikkati çekti.

Yüksek risk algısı nedeniyle sigorta oranlarının da arttığını vurgulayan Sall, Afrika ülkelerinin devamlı bu zorluklara maruz kaldığını belirtti.

Sall, AfB Dönem Başkanlığı boyunca OECD, G7, G20 ya da diğer Birleşmiş Milletler toplantılarının hepsinde Afrika'daki bu finansman koşullarındaki zorlukları gündem getirdiğini kaydetti.

2. Afrika'da Altyapı Finansmanları Zirvesi Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı Macky Sall Senegal