Senegal'de muhalif lider Sonko'ya destek gösterisine yasak

TAKİP ET

Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'nun çağrısıyla düzenlenecek yürüyüş yasaklandı....

Senegal'de muhalif lider ve cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko'nun çağrısıyla düzenlenecek yürüyüş yasaklandı.

Dakar Valiliği, toplumsal düzeni bozabileceği gerekçesiyle muhalefetteki PASTEF partisi ve "Yewwi Askan Wi" koalisyonunun lideri Sonko'nun seneye yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin adaylığına destek için başkent Dakar'da düzenleyeceği gösteriyi yasakladı.

Yasağa rağmen Dakar Cheikh Anta Diop Üniversitesinde eylem yapmak isteyen bir grup öğrenci ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Polis, öğrencilere biber gazıyla müdahale ederken öğrenciler de polise taş attı.

Öte yandan Sonko'nun Cite Keur Gorgi Mahallesi'ndeki evi güvenlik kordonu altına alındı, muhalif liderin evinden çıkmasına izin verilmedi.

Sonko, hafta başında destekçilerine 3 günlük eylem çağrısı yapmış, 29, 30 Mart ve 3 Nisan'da ülke çapında sokak gösterileri düzenleyeceklerini duyurmuştu.

- Sonko, seçilme hakkını kaybedebilir

Bugünkü gösteri engellense de yarın Turizm Bakanı Mame Mbaye Niang'ın, Sonko hakkında açtığı iftira davasının son duruşması nedeniyle Dakar sokaklarının karışacağı tahmin ediliyor.

Mahkemenin karar açıklaması beklenirken Dakar sokaklarında patlak verebilecek olası bir gösteriye karşı birçok dükkan ve iş yeri 30 Mart'ta kepenk kapatma kararı aldı, bazı yabancı misyonlar vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

Dakar Valiliği de güvenlik gerekçesiyle saat 06.00'dan başlayarak gece yarısına kadar kentte motosiklet kullanımını yasakladı.

Sonko hakkında 2021'de bir güzellik salonu çalışanına tecavüz ettiği iddiasıyla açılan başka bir dava daha bulunuyor.

Gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu duyuran Sonko iki davadan birinden hüküm giyerse seçilme hakkını kaybedecek.

Sonko, davaların "siyasi bir komplo" olduğunu iddia ederek adaylığını engellemek için Cumhurbaşkanı Macky Sall'i, kendisine "tuzak kurmakla" suçluyor.

- 3. dönem adaylık tartışmaları

Senegal'de 25 Şubat 2024'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine 1 yıldan az bir süre kala adaylık tartışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Üst üste 2 dönem cumhurbaşkanı seçilen mevcut Cumhurbaşkanı Macky Sall'in 3. dönem için aday olup olmayacağı merak ediliyor.

Anayasaya göre, cumhurbaşkanının üst üste en fazla 2 dönem görev yapabildiği ülkede Sall'in olası adaylığının büyük ölçekli sokak olaylarına sebebiyet vereceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Sall, aday olup olmayacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapmazken, Sonko ve destekçileri hiçbir şekilde Sall'in adaylığını tanımayacaklarını söylüyor.

Destekçilerinin büyük bir kısmı gençlerden oluşan 49 yaşındaki Sonko, 24 Şubat 2019'daki cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 15,67 oranında oy alarak 3. olmuştu.

Sonko, geçen yıl yapılan yerel seçimlerde güneydeki Ziguinchor kentinin belediye başkanı seçilmişti.

Dakar Ousmane Sonko Senegal