Sezgin Baran Korkmaz'ın "mal varlığı aklama" davası sürüyor

TAKİP ET

Korkmaz ve SBK Holding'in avukatı Murat Volkan Dülger: - "Müvekkilin yargılaması Amerika'da 30 Ekim 2023'te başlayacaktır"

SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu 10 kişi ile bunlarla bağlantılı "malen sorumlu" şirketler hakkında, ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan açılan davaya devam edildi.

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya taraf avukatları katıldı.

Hakim, haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Jacob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan'ın, savunmalarının alınabilmesi için yurt dışındaki adreslerine gönderilen evraklara henüz cevap verilmediğini belirtti.

Duruşmada söz alan sanık Sezgin Baran Korkmaz ve SBK Holdingin avukatı Murat Volkan Dülger, dosyadaki MASAK raporunun hatalı olduğunu, yeni bir rapor alınması gerektiğini savundu.

Hangi paranın ne kadar aktarıldığına ilişkin net tespitler yapılması gerektiğini belirten avukat Dülger, "Müvekkil Amerika'dadır, yargılaması devam etmektedir. Adil yargılama hakkının engellenmemesi için bağımsız ve tarafsız bir heyetten rapor alınmasını ayrıca müvekkil şirketin üzerine konulan el koyma kararının kaldırılmasını istiyoruz. Müvekkilin yargılaması Amerika'da 30 Ekim 2023'te başlayacaktır." dedi.

Dosyada "malen sorumlu" sıfatı bulunan Heksagon Mühendislik ve Tasarım A.Ş.-TAYSAD OSB Şubesi avukatı Murat Hızal, katılma talepleri olduğunu söyledi.

Şirketlerinin 2005'te İnan Kıraç ve Jan Naum ortaklığında kurulduğunu belirten Hızal, şunları kaydetti:

"2019'da bu şirketin büyük bir hissesi İnan Kıraç tarafından SBK Holding'e devredilmiştir. Ayrıca aynı yıl içinde yurt dışındaki bir şirket hissesi de yine Kıraç tarafından SBK Holding'e devredilmiştir. Müvekkil şirket hakkında 2021'deki SBK'dan hisse devrinin KOM ve MASAK'ın yazılarında muvazaalı işlem şüphesi olması nedeniyle el koyma kararı verilmiştir. Bu el koyma kararı CMK'nın 128. maddesine aykırı olarak verilmiştir. Herhangi bir MASAK kararı yoktur. Şirketimizin yapacağı projeler ve iş yapmak isteyen yabancı yatırımcılar bulunmaktadır ancak şirket hakkındaki el koyma kararı nedeniyle bu mümkün görünmemektedir. Bu nedenle mahkemenizce verilen el koyma kararının kaldırılmasını talep ederiz."

Diğer şirket avukatları da el koyma kararlarının kaldırılmasını isterken bazı sanık avukatları ise müvekkilleri hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, sanıklar Jacob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan'ın hakkındaki yakalama, Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararlarının infazının beklenilmesine hükmetti.

ABD'deki bu sanıkların savunmalarının tespit edilebilmesi için bu ülkeye yazılan adli yardım talebinin sonucunun beklenilmesine karar veren mahkeme, diğer sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebini reddetti.

Mahkeme, ortaklık paylarına el konulan Heksagon şirketinin "katılan" sıfatıyla kabulüne hükmederken, bazı şirket avukatlarının yaptığı el koyma kararlarının kaldırılması talebini reddederek, duruşmayı 8 Haziran'a erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar Sezgin Baran Korkmaz, Alptekin Yılmaz, Olessia Zoubkova ile tutuksuz sanıklar Kamil Feridun Özkaraman, Ayşe Nil Yılmaz, Bereket Öner ve Ziyaattin Bartik'in "suçun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak" suçundan 3 yıldan 7 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

ABD uyruklu yakalamalı sanıklar Jabob Ortell Kingston ve Levon Termendzhyan'ın (Lev Aslan Dermen), "bir suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini, yurt dışına çıkarmak veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla çeşitli işlemlere tabi tutmak" suçundan 4 yıl 6 aydan 10 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, tutuksuz sanık Doğa Doğan'ın "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçuna yardım etme" gerekçesiyle 1 yıl 6 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Bu sanıkların süreli hapis cezasına mahkumiyetleri halinde elde ettikleri maddi menfaat-ekonomik kazançlarının zorla alımına (müsadere) karar verilmesi de öngörülen iddianamede, "malen sorumlu olarak" belirtilen SBK Holding'in de yer aldığı 6 şirketle ilgili de özel hukuk tüzel kişileri olarak faaliyet izinlerinin iptaline yönelik karar alınması isteniyor.

İddianamede ayrıca MASAK tarafından tanzim edilen "aklama incelemesi" raporuna göre, suça özgülenen şirketlerden Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Mega Varlık Yönetim AŞ'nin suçta kullanıldıklarına dair yoğun tespitlerin elde edilmesi sebebiyle zorla alımına, yine Mega Varlık Yönetim AŞ'de yapılan aramada el konulan, şirkete ait 42 bin 500 Kazakistan tengesi, 3 bin 320 avro, 11 bin 340 lira, 400 sterlin ve 9 bin 415 doların da zorla alımına hükmedilmesi talep ediliyor.

kara para aklama SBK Holding Sezgin Baran Korkmaz