Sırbistan'da hava kirliliğine önlem alınmaması protesto edildi

TAKİP ET

Prema rečima predstavnika Pokreta mladih Niša i Koalicije „Niš – moj grad', koji su organizovali skup, gradska vlast...

Prema rečima predstavnika Pokreta mladih Niša i Koalicije „Niš – moj grad“, koji su organizovali skup, gradska vlast za tri godine, koliko je prošlo od poslednjih protesta zbog zagađenja vazduha, nije preduzela odgovarajuće mere, ni odgovorila na tadašnje zahteve demonstranata.

Prema podacima sa mernih stanica u gradu, kvalitet vazduha tokom protesta bio je dobar, dok je prethodna tri dana uzastopno bio označen kao nezdrav, sa količinom štetnih PM čestica osam puta većom od dozvoljene.

„Neverovatno, ali danas je vazduh čist! Hvala vetru, kada već ne možemo da se zahvalimo institucijama koje su zadužene za ta pitanja. Mislim da dovoljno ponavljamo godinama, potrebno je da se u lokalnoj upravi i na nivou Republike ljudi pokrenu i ozbiljnije pozabave ovim problemom“, kaže aktivista Miloš Bošković.

Prisutnima se u ime Pokreta mladih Niša obratio Miljan Marjanović.

„Okupili smo se da pokušamo da uradimo nešto u ovom gradu zato što je ovo sramota. Mislim da je krajnje vreme da vlast nađe načine da sredi ovaj užasan vazduh u gradu koji je povremeno i vidljiv koliko je zagađen“, kaže Marjanović.

Ovakav stav parolama i zvižducima podelili su i okupljeni građani, a organizatori su za lokalnu vlast pripremili spisak predloga i zahteva na kojima su insistirali i pre tri godine.

Neki od njih su da se informacije o kvalitetu vazduha uvrste u redovno izveštavanje, da se smanji broj kućnih ložišta sufinansiranjem grejanja na gas, da se uvede besplatan parking za hibridne automobile, obezbedi besplatan prevoz u danima najvećeg zagađenja ili da gradske ustanove koje i dalje koriste



Hava Kirliliği Niş Sırbistan